EkonomiBirbirinden gizli hesap açıyoruz

Birbirinden gizli hesap açıyoruz

07.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ING Bank’ın ‘Avrupa’da Tasarruf ve Borç Araştırması’na göre Türkiye’de 10 çiftten 3’ünün, birbirlerine söylemeden açtırdıkları hesapları var. Bu oran, Avrupa’nın en yükseği...

Birbirinden gizli hesap açıyoruz

Her yıl ING Uluslararası Araştırmalar tarafından 13 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen “Avrupa’da Tasarruf ve Borç Araştırması”, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye’de 10 çiftten 3’ünün, birbirlerine söylemedikleri banka hesapları var.
İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İtalya, İspanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Türkiye’de 13 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye, aynı zamanrda Fransa’nın ardından “eşlerin birbirinden parasal konularda sır saklamasının normal karşılandığı” ikinci ülke. Borcu olan hanelerde bu oranın daha da yükseldiği görüldü.
Avrupa’da borçluların yüzde 22’si, borcu olmayanların da yüzde 17’si bazı masrafları eşlerinden gizliyor. Türkiye’de ise gizli harcama yapanların oranı, borcu olan hanelerde yüzde 27, borcu bulunmayanlarda da yüzde 22. Avrupa genelinde tüketicilerin yüzde 17’si, Türkiye’de ise yüzde 28’i eşlerine söylemedikleri hesapları bulunduğunu açıklıyor.
Araştırmaya göre son bir yılda Avrupa’da tasarruf yapmayanların oranı yüzde 35’ten 38’e yükseldi. Türkiye’deyse tasarruf yapmayanların sayısında bir yılda yüzde 4 artış oldu. Tasarrufu olmayanların yüzde 44’e ulaştığı Türkiye, kişisel tasarruflar liginde sondan ikinci sırada. 2015’te bu oranın yüzde 48’e ulaşması bekleniyor.
Kredi kartı borçları
Türkiye’de araştırmaya katılanlar arasında genel ekonomik gidişatın kişisel bütçelerini olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı 8 puan artışla yüzde 39’a çıkarken, Avrupa’da bu oran yüzde 36’ya geriledi.
Türkiye’de tüketiciler yüzde 53’lük kredi kartı borç oranıyla Avrupa’nın açık ara zirvesinde. Bu oran İngiltere’de yüzde 25, Polonya’da yüzde 21 ve Romanya’da yüzde 18. Kredi kartı kullanımının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 5’le Hollanda ve Fransa, yüzde 6 ile Avusturya ve yüzde 7 ile Almanya.
Türkiye’de tüketicilerin borç yükü sıralamasının başında yüzde 53’le kredi kartı yer alırken, bunu yüzde 37’yle bireysel krediler, yüzde 20’yle aile ve yakın çevreye borçlar, yüzde 11’le ek hesap kullanımı izliyor. Avrupa ortalamasında ise borç dağılımında bireysel krediler yüzde 24, kredi kartı yüzde 18, ek hesap kullanımı yüzde 15, aileye ve yakın çevreye borçlar yüzde 10 pay alıyor.
Avrupa’da tüketicilerin yüzde 45’i, Türkiye’de ise 42’si borçlanmada ek hesap kullanımını kredi kartına tercih ediyor. Yine araştırmaya katılan Avrupalıların yüzde 74’ü aileden borç istemenin bankadan almaktan daha zor olduğunu düşünüyor. Türkiye’de de böyle düşünenlerin oranı yüzde 84.

Haberin Devamı

Giyimden kısıyoruz...

Aynı araştırmaya göre Avrupa’da en fazla kısılan giderler, eğlence ve boş zaman aktiviteleri olarak belirlendi. Giyim ve kişisel bakım masrafları Avrupalı tüketicinin tasarruf için en yaygın kesintiye gittiği üçüncü gider alanı. Ancak giyim ve kişisel bakım, Türk tüketicisinin en çok kısıntı yaptığı alanlar. Avrupa’da tüketicilerin 2015’te tatil masraflarında yüzde 18 kesintiye gidecekleri, Türklerin ise yüzde 22’sinin bu yönde düşündüğü belirtiliyor.