EğitimHazır Değerler Nedir? Hazır Değerlerde Hangi Hesaplar Yer Alır?

Hazır Değerler Nedir? Hazır Değerlerde Hangi Hesaplar Yer Alır?

25.07.2022 - 17:22 | Son Güncellenme:

İşletmelerde muhasebe hesaplarının doğru ve eksiksiz bir şekilde tutulması oldukça önemlidir. Zira herhangi bir işletmenin hali hazırdaki durumu, muhasebe kayıtları ile ortaya çıkmaktadır. Hazır değerler grubu da şirketlerin mevcut durumunu en doğru şekilde sistematik bir kayıt içerisinde oluşturmaktadır. Hazır değerler nedir? Hazır değerlerde hangi hesaplar yer alır? Merak edilenleri sizler için derledik.

Hazır Değerler Nedir Hazır Değerlerde Hangi Hesaplar Yer Alır

Eskiden manuel olarak yapılan muhasebe kayıtları günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hazır değerler gibi yazılımlar aracılığıyla daha pratik, hızlı ve risksiz bir şekilde yapılmaktadır.

Hazır Değerler Nedir?

Hazır değerler, bir şirketin maddi durumunu ortaya çıkaran kayıtlarıdır. Hazır değerler sayesinde işletmelerin nakit sıkışıklığı durumu olup olmadığı düzenli olarak izlenmektedir. Ayrıca, kasa ve bankada ne kadar aktif varlıklarının mevcut olduğu da yine Hazır Değerler Grubu sayesinde görülebilmektedir. Bununla birlikte Hazır Değerler Grubunda yer alan hesapların artışları da hesabın borç tarafına yapılan kayıtlar ile oluşturulmaktadır.

Hazır Değerlerde Hangi Hesaplar Yer Alır?

Hazır Değerler Grubunda yer alan hesaplar şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

- 100 Kasa: işletmenin kasası

- 101 Alınan Çekler: Çek alındığında borç; Çek ödendiğinde ise bu hesaba alacak kaydedilir.

- 102 Bankalar, işletmenin yurt içi ve yurt dışı üzerinden bankalara yatırılan ya da bankalardan çekilen paralar izlenmektedir.

- 103 Verilen Çekler, Ödeme Emirleri; işletmenin üçüncü kişilere bankalardan çek ile ya da ödeme emri ile yapacağı tüm ödemeler izlenmektedir.

- 108 Diğer Hazır Değerler; hazır değer sayılan vadesi geçmiş kuponlar, pullar, tahsil edilecek banka/ posta havaleleri, yemek, otobüs kartları gibi geri kalan değerler izlenir.