Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eylülde şehre döndük. İşte şehirde hayatımızı güzelleştirecek, yakın zamanda öne çıkan ve çıkacak olan etkinlikler ile yeni mekânlar…

Yeme-içme dünyasında neler oluyor? 

Bardot: Beymen’in Zorlu Center’daki yeni restoranı Bardot, Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı’nın WWD’nin ‘50 Women in Power’ listesine seçilen 50 isim arasında yer alması şerefine düzenlenen öğle yemeğiyle basına tanıtıldı. Roman and Williams tasarımı mekânın açılışı 4 Ekim’de. Bu, ayrıca Beymen’in yeme-içme sektöründe de kendi markalarını yaratarak büyüme planının önemli bir adımı.  

Haberin Devamı

Vakko Sumahan Hotel: Çengelköy’deki Sumahan Otel yenilenerek Cem Hakko öncülüğünde Vakko otelleri bünyesinde açılmaya hazırlanıyor. 

Fehime Sultan ve Hatice Sultan Yalıları: THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat açıkladı: THY’ye ait Ortaköy’deki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarında restorasyon tamamlandı, yakın zamanda otel olarak hizmete açılacak. 

Neo Karaköy by Tasigo: Erol Tabanca’nın Polimeks Grubu’nun Karaköy’de restore ettiği Hovagimyan Han, 110 yıl önce inşa edilmiş art nouveau tarzında tarihi bir yapı. Enis Karavil’in tasarladığı, 18 stüdyoya sahip 6 katlı otelin yöneticisi The Stay Alaçatı’dan tanıdığımız Aslı Büyüka. Otelin yıl sonuna doğru açılması planlanıyor. 

Avlu by Fatih Tutak: TURK by Fatih Tutak’ın yaratıcısı şef Fatih Tutak yeni bir sosyalleşme alanıyla karşımızda: Avlu. 

Amazonico: Reina’nın eski yerine D.ream’in markalarından Amazonico geliyor. İstanbul, Madrid, Londra, Dubai ve Monte Carlo’dan sonra 5’inci restoranı olacak. 

Etiler’de yeni bir mekân: Arkestra’nın sokağında bir restoran-kulüp açılıyor. İç tasarımını Rezzan Benardete’nin yaptığı yeni mekânın işletmecileri Lucca’dan tanıdığımız Emrah Gencer ve Hüseyin Kılıç. Kasımda açılması planlanan mekânın üst katında bir de kulübü olacak. İsmi henüz netleşmedi. 

Kültür-sanatta neler takip edilmeli? 

Afife: Demet Evgar, Afife olarak karşımıza çıkıyor. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Afife Jale’nin yaşam hikâyesini konu alan “Afife”nin proje tasarımı Serdar Biliş ve Demet Evgar’a ait. Prömiyeri dün Zorlu PSM’de gerçekleşti. 

Haberin Devamı

Mustafa Taviloğlu:  Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mudo’nun yaratıcısı Mustafa Taviloğlu’nun 1972 yılından beri topladığı sanat eserlerinin 2400’den fazlası İş Sanat ana sponsorluğunda, 21 Eylül-15 Aralık tarihlerinde Artistanbul Feshane, Galeri Eyüpsultan, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Sanat, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, Likör Fabrikası ve Müze Gazhane olmak üzere toplam 7 mekânda ücretsiz görülebilecek. 

212 Photography Istanbul: Bu yıl 28 Eylül-13 Ekim’de İstanbul’u fotoğraf ve yaratıcı disiplinlerle buluşturacak. Festival, şehrin her iki yakasında 30 farklı mekânda gerçekleştirilecek uzun soluklu sergiler ve çeşitli etkinliklerle dikkatleri çekiyor.  

John Malkovich: 16-17 Eylül’de “The Internal Comedy” oyunuyla Zorlu PSM’de. Malkovich, Michael Sturminger’in müzikal eserinde 1994’te idam cezasına çarptırıldığı gün intihar eden Avusturyalı seri katil ve yazar Jack Unterweger’i canlandırıyor. 

Istanbul Fringe Festival: Uluslararası performans sanatları festivali, 13-21 Eylül’de 16 farklı mekânda 11 ülkeden 23 gösteri, 5 atölye, 2 buluşma ve 1 work in progress projesiyle gerçekleşiyor. 

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de Chiharu Shiota: Öykü Özsoy Sağnak ve Yazın Öztürk küratörlüğünde hazırlanan “Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında” başlıklı sergi, sanatçının performans, video, yerleştirme ve resim gibi çeşitli ifade biçimlerinde sıklıkla kullandığı hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor. Shiota, sergiye de adını veren “Dünyalar Arasında” başlıklı büyük ölçekli yerleştirmesini, Asya ve Avrupa’nın kesişiminde bulunan İstanbul’un konumundan yola çıkarak üretiyor. Ayrıca Restoran Modern de sergiye özel bir kokteyl ve tatlı hazırlıyor. 

Borusan Contemporary’de Doug Aitken: “İçimdeki Şehir”, Amerikalı sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi. Jerome Sans küratörlüğündeki sergi, Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan yeni seçki “Ebedi Prelüd” sergisi de Perili Köşk’te eş zamanlı görülebilir. 

Sakıp Sabancı Müzesi’nde George Baselitz: Alman ressam, heykeltıraş, baskı sanatçısı George Baselitz, son 10 yılda ürettiği eserleri sergiliyor. 

Pera Müzesi’nde, Vera Molnar’ın izinde: Küratörlüğünü Richard Castelli ve Zsofia Mate’nin üstlendiği, bilgisayar sanatının öncüsü olan Molnar’ın sergisi 18 Eylül’de açılıyor. Müzede eş zamanlı olarak “Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı” sergisi de görülebilir. 

Salt Beyoğlu’da Tasarımcının Notu: 11 Eylül’de açılan 2 Şubat 2025’e kadar devam edecek olan sergi 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan değişimi kitap üzerinden ele alıyor. Bülent Erkmen’den Ulaş Eryavuz’a değerli tasarımcıların işleri sergileniyor. 

Sonbaharı renklendirecek 25 öneri

Casa Botter’de Komet: Komet sergisi, Casa Botter’de 17 Eylül’de açılıyor. 

Les Benjamins sergisi: Nişantaşı Les Benjamins mağazası bu hafta sonu ilk Craft Week sergisine ev sahipliği yapıyor. Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. Yılı dolayısıyla yapılan özel koleksiyon da bu sergide tanıtılacak. 

The Monocle Quality of Life Conference: Bu yıl İstanbul’da gerçekleşecek konferans, 10-12 Ekim’de. 

Contemporary Istanbul: Bu yıl 22-23 Ekim’de ön izleme günleriyle Tersane İstanbul’da açılıyor. 27 Ekim’e kadar devam edecek. 

Sonbaharı renklendirecek 25 öneri

Yazı bitiremeyenlere

Yazz Collective’de Yunan geceleri: Yunanistan’ın sevilen ismi Konstantinos Argiros ve Thanassis Vassilopoulos Kulüpteyiz gecelerinde 27-28 Eylül’de Yazz Collective’de sahneye çıkacak.

Maça Kızı’nda Gastronomi Hafta Sonu: 28-29 Eylül’de Michelin yıldızlı Türk şefler Maksut Aşkar, Cenk Debensason, Ozan Kumbasar, Osman Serdaroğlu, Osman Sezener ve Pınar Taşdemir, Maça Kızı’nın yıldızlı şefi Aret Sahakyan’a 8 tabaktan oluşan akşam yemeği ve pazar brunch’ı için eşlik edecek. Ayrıca 25-27 Ekim’de ise Maça Kızı Reconnects ile hareket, ses terapisi ve meditasyonla ilgilenenlere özel bir hafta sonu planlanıyor.

Mandarin Oriental’da Wellness Weekend: 20-22 Eylül’de sağlıklı yaşamla ilgilenenlere özel bir program hazırlanıyor.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali: Azize Tan direktörlüğündeki festival 17-22 Eylül tarihlerinde Ayvalık’ta gerçekleşiyor.