Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Can Sandıkçıoğlu, Sabit Akkaya, Cihan Nacar, Alex Arslan, Selen Soyder, Neşe Erberk, Berfu Yenenler, Amine Özil, Gizem Karaca ve Gürhan Sayar’dan oluşan jüri, Miss Turkey’in 20 finalisti arasından İdil Bilgen’i birinci seçti. 

Ülkemizi Miss World’de temsil edecek İdil Bilgen’i beğenmeyip, Kemal Sunal’ın oynadığı ‘Şabaniye’ye benzetenler bile oldu. 

Sosyal medyada Bilgen için yazılanlar resmen kadına şiddet! 

Futbol yorumcusu Ahmet Çakar’ın, “Seçilen kızımıza çirkin demiyorum; iyi huylu olabilir ama en güzel olarak Türkiye’yi temsil etmesi... Türkiye’yi ben temsil etsem daha iyi be” dediği video dolaşıma sokuldu. 

Haberin Devamı

Eski Türkiye Güzeli Çağla Şıkel, Çakar’ın videosuna tepki gösterdi: 

“Ama kendisi daha iyi temsil edermiş... Güldük mü? Hayır. Bir genç kıza yapılan bu şiddeti ve buna kahkahalarla eşlik eden herkesi kınıyorum.” 

1960 Türkiye Güzeli Nebahat Çehre ise, “Ben kızımızı çok beğendim. Yolu, bahtı açık olsun” diye yazıp, Bilgen’e moral verdi. 

2002 Türkiye ve Dünya Güzeli Azra Akın da sosyal medya mesajıyla Bilgen’e destek çıktı. 

Altı yıl önce de olsa ayıp 

Demet Akalın, “Belki geri vermek ister tacı ya da halk oylaması diye bir şey olsa... Çok istiyormuş birinci olmak, aşkım sen istiyorsun da, yarışma güzellik yarışması kayırma yarışması değil” diye yazdı. İdil Bilgen, Kiev Büyükelçimiz Levent Bilgen’in kızı da ondan herhâlde! 

‘Dünyalar Güzeli’ Bülent Ersoy da İdil Bilgen’i beğenmedi: 

“Bu şimdi güzel mi? Kızcağız biraz ‘Şabaniye’ye benziyor. Çok erkek suratlı.” 

YouTube programının açık hava ilanlarında ‘ÇAKAR’ diye tanıtılan Ahmet Çakar’ın aldığı tepkiler üzerine yaptı şu açıklamaya bakar mısınız? 

“Hepiniz yalancısınız ve trolsünüz. Ben bu ifadeleri bu kızımız için kullanmadım. Bu yaklaşık altı yıl önce başka bir Türkiye güzeli kızımız içindi.” 

Çakar’ın özrü kabahatinden büyük! Hangi güzel için olursa olsun böyle bir yorum yapmak hem çirkin hem de kadına şiddet ve zorbalık! 

Şimdi anladınız mı bu ülkede ‘kadına şiddet’ niye bitmiyor... 

2016’daki Top Model of the World’de Türkiye’yi temsil eden Ecem Uzgör, o yıl kendisini linç edenler arasında Çakar’ın da olduğunu açıkladı. Uzgör, “Çakar beni Nicolas Cage’e benzetti” dedi. ‘Model’ ile ‘güzel’ arasındaki farkı bile bilmiyor, ama ağzı var konuşuyor. 

Haberin Devamı

10 kişiden oluşan jürinin tamamı değil, yarısı değişsin başka bir isim Miss Turkey seçilebilirdi. Güzellik görecelidir de ondan... 

Güzellik kavramı değişiyor 

Aynada kendilerine bakmadan, Miss Turkey 2024’ü güzel bulmayıp, eleştirenler jürilik yapsa, 20 finalist arasından 24 yaşında, 1.80 cm boyunda Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu İdil Bilgen yerine acaba kimi birinci seçeceklerdi? 

Yarışmada jüri üyeliği yapan eski Türkiye Güzeli ve 1984 Avrupa Güzeli Neşe Erberk, “Güzellik anlayışı değiştikçe, yarışmalar da değişiyor” deyip, ekledi: 

“Farklı misyonlar üstleniyor. Artık ‘beauty with a purpose’ yani ‘amacı olan güzellik’ten söz ediyoruz. Bebek gibi bir fizikten daha öncelikli olan, yaşadığınız topluma ve dünyaya nasıl bir güzellik katacağınız. İdil çok iyi eğitimli, birden fazla dil biliyor, sosyal sorumluluk konusunda son derece bilinçli.” 

Haberin Devamı

Erberk, “Güzellik yarışmasında mıyız, genel kültür yarışmasında mı?” diyenlere ise, “Böyle söyleyenler kusura bakmasın! 

Gündemi takip etsinler lütfen. Kadınlar artık sadece bedenden ibaret değil... Akıllı, zeki, cesur, yaratıcı, ahlâklı, şefkatli oldukları sürece de güzeller” diye yanıt verdi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Sadece bedenleri, şekilleri, görüntüleri sevenlere ne yazık! Ölüm her şeyi yok edecek. Ruhları sevmeyi deneyin, onlara yeniden kavuşursunuz.” (Victor Hugo)