EğitimFarmakovijilans Nedir, Nasıl Çalışır? Farmakovijilans Ne İş Yapar?

Farmakovijilans Nedir, Nasıl Çalışır? Farmakovijilans Ne İş Yapar?

26.07.2022 - 02:03 | Son Güncellenme:

Farmakovijilans ifadesinin sağlıkla ilgili bir kavram olduğu bilinmektedir. Farmakovijilans, uygulanan günlük klinik uygulamalarda ilaçların durumunu, güvenirliğini ve ilaçla ilgili karşılaşılabilecek olan sorunların tespitini sağlamaya yönelik olarak gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları kapsamaktadır. İşte, farmakovijilans hakkında merak edilenler.

Farmakovijilans Nedir, Nasıl Çalışır Farmakovijilans Ne İş Yapar

Farmakovijilan, oluşabilecek rekasiyonların ve ilaçla ilgili meydana gelebilecek olan sorunların tespiti, değerlendirilmesi ve önlenmesine dair gerekli bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi olarak ifade edilebilr. Bu amaçta yürütülen her türlü faaliyet ve bilimsel çalışma da farmakovijilans olarak bilinmektedir. Farmakovijilans, günümüzün en sık tercih edilen meslekleri arasında yer almaktadır. Eczacılık bölümünden mezun olan kişilerin tercih edebileceği bir bölüm olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Farmakovijilans Nedir, Nasıl Çalışır? 

 Günlük ilaç kullanımlarında ilaçlarla ilgili olarak hem kullanımlarında hem de uygulamalarında güvenlik ilgili verilerin toplanması farmakovijilans ile ilgilidir. İlaç alımına bağlı olarak oluşabilecek sorunların takip edilmesi ve sorunların kaynağının saptanması, araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması farmakovijilans bilimi olarak ifade edilebilir. Farmakovijilans sorumlusu olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin tıp veya eczacılık bölümlerinden mezun olması gerektiği söylenebilir. 

 Farmakovijilans Ne İş Yapar?

 Farmakovijilans, ilaçların güvenliğiyle ilgili olarak gerekli klinik verilerin toplanmasını sağlamaktadır. Yapılan ilaç uygulamalarına bağlı olarak karşılaşılabilecek sorunların önlenmesine yönelik olarak bilimsel çalışmaları gerçekleştirmektedir. İşlemleri gerçekleştiren meslek elemanları ise farmakovijilans sorumlusu olarak tanınmaktadır. Farmakovijilans süreçlerinin takip edilmesinde görev almaktadırlar. Farmakovijilans alanında yüksek lisans yapan kişilerin de bu alanda çalışma fırsatına sahip olabileceklerini söylemek mümkündür.