DünyaSuikast binasından ilk kare! New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var

Suikast binasından ilk kare! New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var

01.08.2024 - 11:32 | Son Güncellenme:

Hamas'ın siyasi lideri Haniye'nin suikast sonucu öldüğü bina günler sonra ortaya çıktı.

Suikast binasından ilk kare New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesi, zaten gergin olan bölgede tansiyonun büyük ölçüde artırdı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "İsrail'i sert şekilde cezalandırma" sözü verdi. Hamaney yaptığı açıklamada, "İsmail Haniye İran İslam Cumhuriyeti topraklarında şehit edildiği için, onun intikamını almayı görevimiz olarak görüyoruz" ifadelerini kulllandı. Nisan ayında, İsrail'in İran'ın Suriye'deki üst düzey bir komutanını düzenlediği hava saldırısında öldürmesinin ardından, iki ülke neredeyse savaşa girecekti.
İran, saldırıya yanıt olarak, İsrail'e yüzlerce insansız hava aracı ve roket gönderdi. İsrail de İran'ın İsfahan kentindeki askeri havaalanına hava saldırısı düzenleyerek misilleme yaptı.

Haberin Devamı

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, son yıllarda sık sık İran'a gidiyor ve düzenli olarak İran'da dini lideri Hamaney ve diğer üst düzey yetkililerle görüşüyordu. Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreninde en ön sırada Haniye, İslami Cihat örgütünün lideri, Lübnan Hizbullahı'nın iki numaralı ismi ve Yemen'dekli Husilerin üst düzey liderlerinden biri vardı. Hepsi de daha önce Ayetullah Hamaney ile görüşmüş, dini lider onları sıcak şekilde karşılamıştı.

Suikast binasından ilk kare New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var

MİLİS GÜÇLER SAHNEYE ÇIKABİLİR

Şimdi asıl endişe İran'ın tepkisi, bunun nasıl şekil alabileceği ve elbette böyle bir tepkinin zaten gerilimin sürdüğü bölge açısından ne anlama geleceği. Haniye suikastı, İsrail'in Beyrut'un güneyinde Lübnan Hizbullahı'nın en üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü'yü öldürmesinden sadece birkaç saat sonra düzenlendi. Bu da Hizbullah'a, İsrail ile sınır ötesi füze savaşını tırmandırmak için bir gerekçe sundu.
İran bölgede vekalet savaşını yürüttüğü milis güçlerinden İsrail'e yönelik saldırılarını artırmalarını isteyebilir.
Bölgede şimdiden İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin yeni bir zirveye ulaşacağına ve taraflar arasında geniş çaplı bir savaş çıkması ihtimalinin belirginleştiğine inanan yorumcular var.

Haberin Devamı

Suikast binasından ilk kare New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var

SUİKAST BİNASI ORTAYA ÇIKTI

İran henüz suikastın gerçekleştiği konumu bile açıklamış değil, binanın görüntüsü ilk olarak Telegram'da paylaşıldı. Görüntülerde binanın hasar alan kısmının yeşil bir örtüyle kapatıldığı kayıtlara geçti. New York Times söz konusu fotoğrafın olduğu görüntüleri uydudan eşleştirerek doğruladı, söz konusu görüntülerin 6 gün önce çekildiği belirtildi.

Suikast binasından ilk kare New York Times doğruladı, altı gün önce çekilen uydu görüntüsü de var