Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“İlk kez ‘Love Island’ı izlerken ‘Turkey teeth’ (Hindi dişleri) terimini duydum.

‘Sanırım hindi dişleri var’ dedi biri ve ben de şunu düşündüğümü hatırlıyorum: ‘Kuşların dişleri var mı? Hindilerin gagaları yok mu?’

Ancak kısa bir süre sonra, İstanbul’da İngiltere’deki fiyatının çok daha ucuz ultra parlak inci beyazı dişlere sahip olma trendini öğrendim.”

Dünyanın trendi ‘Türkiye dişleri’

İngiliz gazeteci Liz Jones’un Daily Mail’in internet sitesindendi bu satırlar...

Dünyadaki yeni trendin ‘Türkiye dişleri’ olduğunu öğrendikten sonra Türklerin diş konusundaki becerisini yerinde görmek için İstanbul’a gelen İngiliz gazeteci, dişlerine operasyon yaptırdı ve izlenimlerini yazdı.

Haberin Devamı

Liz Jones, İngiltere’de 30 bin sterlin olan diş operasyonunu Türkiye’deki Dentakay’da Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Ayça Özdemir’e 6 bin 173 sterline yaptırdığını yazdı.

İngiliz gazeteci, Türk Diş Hekimleri Birliği’nden diş sağlığı turizmine dair aldığı bilgileri de okurlarıyla paylaştı.

Buna göre her yıl yaklaşık 250 bin kişi kozmetik diş tedavisi için Türkiye’ye geliyor.

Dr. Gülay Akay’ın diş kliniğinin Meksika, Suudi Arabistan ve Londra’da danışmanlık ofisleri olduğuna dikkat çeken Liz Jones, 2022’de Avrupa’nın ‘En İyi Diş Kliniği’ seçilen Dentakay’ın 2024 yılında İngiltere’den 7 bin hastaya hizmet verdiğini yazdı.

Dünyanın trendi ‘Türkiye dişleri’

Depremde insanlar niye camdan atlıyor?

6.2’lik Silivri depreminden sonra günlerdir aynı konu var haber kanallarında. Yer bilimciler konuştukça, insanlar aydınlanacağına daha çok soru işareti oluşuyor kafalarında...

Bir yanda 6.2’nin ‘Büyük İstanbul depremi’nin öncüsü olduğunu, eninde sonunda 7’nin üzerinde bir felaketin geleceğini, diğer yanda İstanbul için tehlikenin geçtiğini söyleyenler.

17 Ağustos, 6 Şubat ve Silivri depreminden sonra ortaya çıkan tablo, tam bir karmaşa... Hangi deprem uzmanının doğru söylediğini anlamak mümkün değil...

23 Nisan’daki 6.2’lik depremin ardından bu ülkenin bilim insanlarının da sıcağı sıcağına araştırma yaptığını öğrendim. Erdoğan Aktaş’ın, TV100’deki programının konukları arasında Deprem Uzmanı Dr. Süleyman Tunç vardı. Tunç, 6.2’lik Silivri depreminde 200’den fazla insanın camdan veya balkondan atlamasının sebebini öğrenmek için mesleklerinin uzmanı kişilerden oluşan bir ekiple araştırma yaptıklarını söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

“11 kişiden oluşan bir heyetle araştırmasını yaptık, ‘Neden insanlar depremde kendini camdan dışarı atıyor?’ diye. Bu heyetin içinde sosyologlar, toplum bilimciler ve beyin cerrahı olmak üzere birçok kişi vardı.

Görüldü ki insanların beyinlerindeki ön loba bir uyarı gelmiyorsa arka lob bir hayvan gibi davranmamıza, ‘kaç kurtul’ mesajı vermemize sebep oluyor. Ön loba gelen bir erken uyarı birinci derecede şunu sağlıyor bize... Uygun davranışlar yapmamızı sağlıyor.”

Yıllarca yakından takip ettiğim deprem programlarının hiçbirinden yeni bir bilgi duymamış biri olarak, insanların depremde niye camdan veya balkondan atlayıp sakatlandıklarının bilimsel açıklamasını öğrendiğim için bunu paylaşmak istedim.

GÜNÜN SÖZÜ: “Herkes doğru insanı bulmak ister yanılmamak için. Oysa kimse uğraşmaz doğru insan olmak için.” (Sigmund Freud)