12.08.2023 - 10:15 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Kahramanmaraş'ta yaşanan 2 büyük deprem öncesi Türk-Yunan ilişkilerindeki gerilim hat safhadaydı. Yaşanan faciaya ilk yardımı gönderen ülkelerden biri ise Yunanistan oldu. Öyle ki Başbakan Miçotakis Türkçe tweet atarak Türkiye'nin yanında olduklarını gösterdi. Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Nikos Dendias'ın yakın temaslarıyla birlikte iki ülke arasındaki buzlar hızlıca eridi. Son olarak Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar sonra Miçotakis ile görüştü.
Son olarak dün Yunan gazeteleri Abdulhamid Han sondaj gemisinin sahaya inmesini manşetten verdi. Öyle ki bazı gazeteler geminin konumunu bile paylaşarak Türkiye'nin gaz arama çalışmalarını eleştirdi. Vilnius'taki görüşme sonrası sık sık Türk-Yunan ilişkileri dünya basınında ses getirirken son olarak Yunan medyasının önemli gazetelerinden In.GR, iki ülkenin ilişkileriyle ilgili geniş çaplı bir analiz yayınladı.
Yunanistan'ın Türkiye'nin 'Mavi Vatan' sınırlarını kıta sahanlığı yasaları kapsamında desteklediğini belirten gazete, Türkiye'nin bu sınırları kabul etmediğini belirterek 'Türkiye ne sunuyor? Hiçbir şey, onlar sadece alır' ifadesini kullandı.
Gazete Türkiye'nin yıllardır 12 mil kuralına karşı olmasına rağmen müzakerelerin bu kurala göre başlatılması gerektiğini savundu ve konuyla ilgili 2 ana neden sundu:
1) Kıta sahanlığı konusunda geri adım atmamak
2) Türkiye gibi kıyı şeridi olan bir ülkenin Ege'ye mutlak erişiminin olmayacağı algısını kabul ettirmek
Gazeteye göre Türkiye 12 deniz milini savaş sebebi olarak gösterdi. Yani mesele sadece hukuki ve jeopolitik değil, Ege ve Doğu Akdeniz'deki güç göstergeleriyle de ilgili. Dolayısıyla Ankara, diyalog yoluyla şunları arayacak; Savaş çıkarmadan Yunanistan ile masada orta yolu bulup 12 deniz mil kuralını kaldırmak, yani Türkiye 'Gücünün gölgesi' sayesinde kazanacak.
Gazeteye göre en kötü senaryo, gerilimin artması Ankara-Atina arasında yeni bir krizin çıkması. Yani diyalog ve temasların düzgün yapılandırılmaması sonucunda Yunanistan tehdit, egemenlik veya kriz altında yaşayacaktır.
Sık sık Türkiye karşıtı sözlerle gündeme gelen ABD'li Senatör Bob Menendez'e de değinen gazete, iki ülke arasındaki diyalog ve temasların sorunsuz devam etmesi sonucunda Menendez'in bu çağrılarına son vereceğini belirterek 'Türkiye Kıbrıs'taki varlığının haklılığı konusunda Atina'yı kullandığında Menendez ne yapacak? Kraldan daha asil mi görünecek' dedi.
Yazının devamında kapalı kapılar ardında Biden'ın Erdoğan'a 'F-16 sözü' vermiş olabileceğini belirten In.GR, Yunanistan ile devam eden normalleşmeye rağmen Türkiye'nin Mavi Vatan politikasında bir değişiklik olmadığını hatırlattı.
Haberin son kısmında 6 ve 12 millik kıta sahanlığı haritasına yer verildi ve Türkiye'nin havacılık tatbikatları için kalıcı olarak taahhüt ettiği, deniz alanları aracılığıyla nasıl "Mavi Vatan" mantığını pekiştirmek ve Ege'de jeopolitik ve yasal ortak mülkiyetin meşrulaştırılmasını istediği belirtildi.
'Mavi Vatan'ın sınırlarının belirlenmesi için revizyonist Türk stratejisi masada' ifadesini kullanan gazete, bu revizyonizm politikasının Kıbrıs'ı da içerdiğini aktardı.