DünyaTarihi kare! F-16'lar gökyüzünde göründü: Havadaki üstünlük değişiyor, 79 tanesi daha yolda

Tarihi kare! F-16'lar gökyüzünde göründü: Havadaki üstünlük değişiyor, 79 tanesi daha yolda

01.08.2024 - 10:27 | Son Güncellenme:

2022 yılından beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir dönüm noktası yaşanıyor, Kiev semalarında gözüken F-16 savaş uçakları hava üstünlüğünü tam tersine çevirebilir.

Tarihi kare F-16lar gökyüzünde göründü: Havadaki üstünlük değişiyor, 79 tanesi daha yolda

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, kıdemli bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Pentagon, Kiev'in bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları yüksek teknoloji ekipmanlarla silahlandıracak. Pentagon, Ukrayna'ya verilecek F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemlerinin yanı sıra güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Buna göre söz konusu F-16'lara AGM-88 HARM havadan karaya füze sistemleri, güdümsüz füzeleri güdümlü hale getiren JDAM kitleri, orta menzilli AMRAAM havadan havaya füze sistemleri ve kısa menzilli AIM-9X füze sistemleri yerleştirilecek.

Haberin Devamı

ABD Ukrayna'ya doğrudan F-16 göndermese de önceki NATO Zirvesi'nde diğer NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi yönünde karar alınmıştı. Bu yaz döneminde Kiev'e parça parça gönderilmeye başlanması beklenen F-16'ların, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma konusunda elini güçlendirecek bir adım olarak görülüyor.

Tarihi kare F-16lar gökyüzünde göründü: Havadaki üstünlük değişiyor, 79 tanesi daha yolda

F-16'LAR KİEV SEMALARINDA

WSJ'nin hu haberinden yalnızca iki gün sonra F-16 savaş uçakları resmen Ukrayna'da görüldü. Ukrayna Hava Kuvvetleri sosyal medyada çıkan görüntüler ve haberleri yalanlamadı. Bloomberg'in bir raporu, ilk olarak Kiev'e az sayıda ancak belirtilmemiş bir F-16 teslim edildiğini ortaya koydu.
Kiev, jetlerin teslim alındığını henüz resmi olarak doğrulamadı. Ukrayna, Belçika, Danimarka, Norveç ve Hollanda'dan 79 F-16 almayı bekliyor. Ukrayna donanmasının komutanı Oleksii Neizhpapa, jetlerin Rusya'nın Karadeniz üzerindeki "tam hakimiyetine" meydan okumaya yardımcı olacağını söyledi. Ancak Batılı havacılık uzmanları, savaş uçaklarının Ukraynalılar için savaş kazandıran bir sihirli değnek olmadığını düşünüyor.
Washington Post'un geçen hafta yayınladığı bir raporda, yalnızca altı Ukraynalı pilotun F-16'yı uçurmaya hak kazandığı, yani her gün yalnızca sınırlı sayıda sorti uçurulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak yerel televizyona yaptığı açıklamada, basında çıkan Ukrayna’nın F-16 uçakları teslim aldığı yönündeki haberleri değerlendirerek, “Bu konuda hiçbir şekilde yorum yapmayacağımız açık çünkü bu bizim için hayatta kalma faktörüdür.” ifadesini kullandı. Podolyak ayrıca Ukrayna'nın hiçbir Batılı ortağının da bu konuda resmi açıklama yapmadığını savundu.