DünyaSinemasız ülkenin cesur yönetmeni

Sinemasız ülkenin cesur yönetmeni

02.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’ın bir kadın tarafından çekilen ilk uzun metraj filmi Venedik Film Festivali’nde gösterildi. Hayfa el Mansur erkeklerin yanında durması yasak olduğu için filmi saklanarak uzaktan telsizle yönetti

Sinemasız ülkenin cesur yönetmeni

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’da araba kullanmaktan tek başına seyahat etmeye kadar her alanda kısıtlamalarla karşı karşıya kalan kadınlar önceki gün İtalya’da büyük bir zafer elde etti. Suudi Arabistan’ın tamamı bu ülkede çekilen ilk uzun metraj filmini bir kadın yönetmen çekti. Hayfa el Mansur’un filminin galası ise Venedik Film Festivali’nde yapıldı. Suudi yetkililerin izniyle çekilen film eleştirmenlerden tam puan alırken Suudilerde kadın haklarının genişlemesi açısından da sembol oldu.
Mansur’un ilk uzun metraj filmi Wadjda, 10 yaşındaki bir kız çocuğunun bisiklet sahibi olmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Kız çocuğunun Batı müziği ve modasına hayranlığı nedeniyle çevresiyle yaşadığı çekişme de filmin ana temalarından birini oluşturuyor. Fransa, İtalya ve İsviçre 38 yaşındaki Mansur’un filminin gösterim haklarını şimdiden satın aldı. Fakat sinema salonlarının yasak olduğu Suudi Arabistan’da filmi izlemek isteyenler DVD’sini edinmek zorunda kalacaklar.

UZAKTAN?TELSİZLE?YÖNETTİ
Suudi Arabistan yönetimi filmin çekilmesine izin verdiği halde yapım aşaması oldukça maceralı geçmiş. Mansur Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda “Filmin muhafazakar mahallelerde çekilen bölümlerinde set ekibindeki erkeklerin yanında durmam yasak olduğu için bir minibüse saklanıp oyuncuları telsizle yönettim” dedi. Bazı mahallelerde ise daha çekim başlarken yuhalanarak kovulmuşlar. Zorluklara rağmen ülkede çalışmaya devam edeceğini söyleyen Masur, “Suudi Arabistan değişimin eşiğinde. İnsanları filmlerden tamamen soğutmak yerine onların daha toleranslı olmalarına, kadınlara saygı duymalarına yardımcı olacak filmler yapmak istiyorum” dedi.

12 KARDEŞ?BÜYÜDÜ
Mansur 12 kardeşiyle küçük bir Suudi kasabasında büyümüş. Uzak akrabaların film yapmanın namussuzluk olduğunu söylemesine rağmen anne babası her zaman destek olmuş. Mansur “Benim ailem yaratıcılığımın önünü hep açtı. Birçok arkadaşım benim kadar şanslı değildi. Filmlerimde bu deneyimden yola çıkıyorum ve kadınlara ilham vermeye çalışıyorum” dedi. Ülkede sinema yasak olduğu için başka yönetmenlerin yanında mesleği öğrenme fırsatı bulamayan Mansur, Kahire ve Sydney’de sinema okumuş. Daha önce yine kadın meselelerini ele alan üç kısa film ve belgeseller yapan Mansur ülkedeki muhafazakarların tepkisini çekmişti.

Haberin Devamı

İlk film 2004’te çekildi
Suudi Arabistan’da bugüne kadar tamamı ülkede ve Suudi bir yönetmen tarafından çekilen ilk film Wadjda oldu. Ancak ülkede sinema alanındaki ilk adımlar 2004 yılında atıldı. Ülkenin uluslararası alanda ses getiren ilk filmlerinden biri, bir sinema severin sinema salonu olmayan ülkede film izlemek için verdiği mücadeleydi. Ülkede bugüne kadar çekilen 15 kadar filmin bir kısmı belgesel, bir kısmı kısa filmdi. Bazıları ise sadece kısmen Suudi Arabistan’da çekilmişti.