Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen 1.5 yılda yaralarını sarmaya çalışan Hatay’a umut olacak projelerden biri de 100. Yıl Köyü. 17 Ekim’de açılışı yapılacak köyde 255 ev, 2 bin kişi kapasiteyle hizmet verecek

“Yeni bir umudu inşa ediyoruz”

Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesinde kurulan 100. Yıl Köyü’nde öncelikle sağlık çalışanları ve üniversite personeli olmak üzere depremzede 2 bin kişiye sürdürülebilir yaşam alanları oluşturuldu. 3 yıl boyunca ücretsiz barınma imkânı sunacak köy, daha sonra öğrenci yurduna dönüştürülecek ve elde edilen gelir üniversiteye burs fonu olarak aktarılarak binlerce öğrenciye destek verilecek. Jandarma Asayiş Vakfı, Gülmek İyileştirir Derneği, Blocks for Hope gönüllüleri işbirliğinde, 17 Ekim’de açılışı yapılacak projenin iyilik elçileri arasında sanatçı Uğur Aslan ve İlker Ayrık da var.

Haberin Devamı

100. Yıl Köyü İcra Kurulu Üyesi Sinan Güreli, “Pilot bölgemiz Hatay olarak başladı ama desteğe ihtiyacı olan illerde de hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bağışçılar arttıkça farklı konutların farklı illerde yapılmasına devam edilecek. 100. Yıl Köyü Platformu’nun bir diğer amacı toplumsal dayanışmayı gösteren, halka kalıcı ve kaliteli bir yaşam sunan yaşam alanı oluştururken, eğitime ve yerel üretime de destek veren örnek bir proje olmasını sağlamak” diyor.

Doğaya saygılı

15 bin metrekare yaşam alanı üzerine inşa edilen projenin, Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern mimarisi bir araya getirilmeye çalışıldığının altını çizen Güreli, şu bilgiyi veriyor: “Yapımızda doğaya saygı duymanın ötesinde doğa ile beraber hareket etmeyi planladık ve bütün fiziksel ihtiyaçları doğada kaybolacak şekilde tasarladık. Nasıl orman içinde gezerken sıcaktan rahatsız olmazsanız 100. Yıl Köyü içinde de gezerken ısı dengesini orman dengesi gibi tasarladık. Daireler kişi sayısına ve aile büyüklüğüne göre 3 farklı kategoriden oluşacak.”

“Yeni bir umudu inşa ediyoruz”

İlker Ayrık “Hatay’ın yeni yüzü olacak”

6 Şubat felaketinden sonra çok uzun dönem alanda kaldık, depremzedelerle görüştük, elimizden geldiğince herkesin yanında olmaya çalıştık. Bu dönemde fayda sağlayabilecek en iyi projeyi hayata geçirebilmek için omuz omuza verdik. Yeniden ayağa kalkmak için bir yerden başlamamız gerektiğine inandık ve en temel ihtiyacımız olan barınma için kolları sıvadık. 100. Yıl Köyü Projesi’nin bölge için büyük adım olduğuna inanıyoruz. Hatay’da başlattığımız bu projeyle yalnızca evleri değil, yeni bir yaşamı, yeni bir umudu inşa ediyoruz. 100. Yıl Köyü, depremzedeler için güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor. Bu köy, yaralarını saran Hatay’ın yeni yüzü olacak; eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal dayanışma gibi temel ihtiyaçları karşılayan bir topluluk merkezi olacak. Projenin arkasında büyük bir ekip var. En önemli özelliği hem sivil gönüllerin hem bir derneğin (Gülmek İyileştirir Derneği) hem Jandarma Asayiş Vakfı’nın hem üniversitenin hem de sanatçıların birlikte çalıştığı bir proje olması. Dayanışmanın gücü ile uyum içinde çalışmanın ve ortaya güzel sonuçlar çıkartmanın mümkün olduğunu gösteren bir proje aynı zamanda. Önceliğimiz depremzedelerin güvenliği, refahı. Yanlarında olduğumuzu hissetmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Konutlar önce depremzede vatandaşların kullanımına daha sonra da yurt ve/veya lojman olarak Jandarma Asayiş Vakfı ve Üniversite iş birliği içinde işletime sunulacak. Sadece barınmaya çare olmuyoruz aynı zamanda Antakya’nın ana damarı Mustafa Kemal Üniversitesi’nin yaşamasına destek oluyoruz 17 Ekim’de insanların yeniden hayata başladığı, geleceğe umutla baktığı bir yerin kapıları açılacak. Birlikte çok fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

“Yeni bir umudu inşa ediyoruz”

Haberin Devamı

Uğur Aslan “Hatay aşığı bir insanım”

Birçok akrabamı kaybettiğim depremde evler kadar pek çok hayat yıkıldı. Ben Hatay âşığı bir insanım, çocukluğum, gençliğim hep orada geçtiği için oraya yürekten bağlıyım. Haberi aldığımız ilk andan itibaren canla başla gerek bölgede gerekse bulunduğumuz yerden tüm gerekli yardımları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İnsanlar beni gördüğünde gelip içini döküyor, dertleşiyoruz, konuşuyoruz. Manevi anlamda da yanlarında olmaya çalışıyorum. Her bir proje ihtiyaçtan doğar. Yüreğini masaya koyan arkadaşlarım büyük bir özveriyle ciddi bir bütçe oluşturdular. Bana da düşünmeden dâhil olmak düştü. Hatay 1.5 yıldan beri hâlâ toparlanmaya çalışıyor. İnsanların sosyal yaşam alanları yeterli düzeyde değil, hatta yok.

Biz de o yaşam alanlarını oluşturabilmek için yöneticilerle sürekli iletişim halindeyiz. Kolay değil, büyük bir yıkım oldu. Bizlere, Jandarma Asayiş Vakfı’nın katkılarıyla Mustafa Kemal Üniversitesi’nin kampusu içerisinde bir arazi tahsis etti. O arazide insanların kalıcı olarak barınabileceği bir yaşam alanı inşa ettik.

100 Yıl Köyü ile hem barınma sorunu çözülecek hem de eğitimin devamlılığının sağlanması hedeflenecek.