GündemTürkiye Gazze için meydanlarda! Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

Türkiye Gazze için meydanlarda! Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

06.10.2024 - 15:47 | Son Güncellenme:

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana yaşanan soykırım karşısındaki direniş 1’inci yıl dönümünde. Filistin’e destek platformunda yüzlerce STK bir araya geldi. İstanbul Üsküdar’da Miting’e katılan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, CNN Türk’e önemli açıklamalarda bulundu.

Soykırımcı İsrail'in Gazze saldırılarının birinci yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde bugün Filistin'e destek yürüyüşleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

Anadolu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu bünyesinde kurulan Filistin dayanışma platformlarının organizasyonuyla 60'tan fazla şehirde düzenlenecek yürüyüşlerde, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırıları nedeniyle Filistin'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekiliyor.

'BÖLGESEL BİR SAVAŞA DÖNÜŞTÜ'

Gazze'ye destek içeren döviz ve pankartların yanı sıra Türk ve Filistin bayraklarının taşınacağı eylemlere, çeşitli meslek grupları destek veriliyor.

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Üsküdar'da düzenlenen destek yürüyüşünde CNN TÜRK'e açıklamalarda bulundu.

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde: “Pervasız bir soykırım yaşandı. Yıl dönümündeyiz, devam ediyor. İlk başladığı zaman bölge uzmanlarının da İsrail’i bilenlerin de işaret ettiği bir şey vardı. Bunun bölgesel bir savaşa dönüşme riski, şu anda bu bölgesel bir savaşa dönüşmüş durumda. 

Haberin Devamı

İsrail, Gazze’yi yerle bir etmekle yetinmedi, 50 bin insanı çoluğuyla çocuğuyla, kadınıyla, yaşlısıyla hastane, okul demeksizin katletti, soykırıma tabi tuttu. Şu anda Lübnan’ı da Gazze gibi bombalamaya başladı. Bombası tükendikçe ABD bu bombaları tamamlıyor. Tahrip gücü en yüksek bombaları ABD üretiyor, İsrail’e gönderiyor. İsrail’in parası olmasa ABD parasını ödüyor. 

‘ABD İSRAİL’İN SOYKIRIMINI DESTEKLİYOR’ 

ABD kanununa göre askeri ihracat yaptığı ülke eğer çatışma bölgesinde insani yardımları sokmuyorsa ABD’nin bu ihracata devam etmemesi gerekiyor. Ama ABD parlamentosu soruyor, insani yardımlara izin veriliyor mu diyor. İnsani yardımlara izin verildiğine dair düzmece bir rapor hazırlanıyor. Bütün dünya bunun doğru olmadığını bilmesine rağmen ABD kendi kurallarını çiğneme pahasına İsrail’in soykırımını destekliyor, soykırımın suç ortağı oluyor. 

'TÜRKİYE OLARAK GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ'

Bu süreç İsrail için daha fazla güvenlik getirmeyecek. Bölge için daha fazla emniyet, barış, huzura kapı aralamayacak. Biz Türkiye olarak daha güçlü olmak zorundayız.  

‘İSRAİL SADECE GÜÇTEN ANLYIOR’ 

Haberin Devamı

Daha uyanık, daha sonuca yönelik çalışmak zorundayız. Daha güçlü toplum, daha güçlü ülke o zaman bölgesel ittifakları daha güçlü tesis edebilir. Türk dünyası, İslam dünyası diyoruz. Türkiye bunları daha da güçlü yapabilecek etkinliğe sahip olabilir. Bu etkinliğimizi artırdıkça da İsrail’in bu tür pervasızlıklarına dur diyebilecek noktaya daha yakın oluruz. İsrail sadece güçten anlıyor.

Haberin Devamı

"BOYKOTUN GÜCÜNÜ KÜÇÜMSEMEMELİYİZ"

KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise, “İsrail zulmünün 1. Yılındayız ve içimiz yanmaya devam ediyor. Bu zulüm artarak devam ediyor. İsrail zulmünü 7 Ekimde başlatmadı. Çok daha öncesinden başlayan, 70 yıl öncesinden başlayan bir zulüm var burada. Ve asla azalmıyor, asla dozunu indirmiyor tam tersine artık başka ülkelerde sıçrattı. Masum insanları başka ülkelerde de katletmeye devam ediyor. Yarın bir gün bu katliamın ülkemize de sıçramayacağının hiçbir garantisi de yok.

Haberin Devamı

Dolayısı ile bizler sanki bizim ülkemizde bu oluyormuş gibi sanki bizler bizim kardeşlerimiz öldürülüyormuş bilinciyle bu zulme karşı durmak zorundayız. Bu eylemlerle olur, boykotla olur; boykotun gücünü küçümsememeliyiz. Dualarımız her zaman zaten kardeşlerimizle ama dediğim gibi bunlar bizim kardeşlerimiz orada bizde olabilirdik. Bizde Filistin topraklarında doğabilirdik. Dolaysıyla bu bilinçle baklayız. Şunu da üzülerek görüyoruz ki uluslararası sahada İsrail çok ciddi bir propaganda yürütüyor. Hiç utanmadan yaptığı zulmün arkasında duruyor ve kendini haklıymış gibi göstermeye çalışıyor. Fakat bütün uluslararası sözleşmeler, bütün evrensel ilkeler gösteriyor ki İsrail hiçbir şekilde bu eylemlerini aklayamaz, arkasında duramaz. Ve mutlaka mutlaka bir gün hesap verecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

ZONGULDAK

İstasyon Caddesi'nde öğle saatlerinde Filistin'e Destek Platformu adıyla bir araya gelen grup, Filistin'deki direnişe destek vermek ve İsrail'i yaptıklarından dolayı lanetlemek için toplandı. Sık sık tekbir getiren grubun önünde Filistin'i destekleyen pankartlarla çocuklar bulunurken, kalabalık İsrail aleyhine sloganlar atarak Madenci Anıtı'na yürüdü. Burada grup adına Eğitim-Bir-Sen Yöneticisi Saadettin Dede basın açıklaması yaptı.

'İSRAİL, SOYKIRIM SİYASETİNİ BÜTÜN BÖLGEYE YAYIYOR'

İsrail'in 365 gündür soykırım yaptığını ifade eden Dede, "Dünya kör, dünya sağır, dünya suskun. Dünyanın bu suskunluğu; çoğu çocuk ve kadın 42 binden fazla insanı katleden, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri dahi bombalayan soykırımcıyı, kandan beslenen katil sürüsünü cesaretlendiriyor. Çocukları öldürmeyi itikatlarının gereği sayan devlet görünümlü sapkın terör örgütü emperyalist sistemin koruması altında bölgeyi kan gölüne çeviriyor ve soykırım siyasetini bütün bölgeye yayıyor. Batılı emperyalist güçler, İslam'a ve Müslümanlara olan düşmanlıklarını İsrail denen Siyonist katil çete eliyle gerçekleştiriyor. Söz konusu Müslümanlar olunca bugüne kadar iddia ettikleri demokrasi, insan hakları, özgürlük gibi bütün değerlerini çiğnemeleri bundan. Kendilerinin dışındakilere 'insanımsı' diyebilecek kadar insanlıktan çıkmış ırkçı bir rejim ve inançla karşı karşıyayız" dedi.

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

'İSRAİL MALI ALMAZSAN ÖLMEZSİN'

Resmi rakamlara göre İsrail'in 17 bini çocuk, 11 bin 500'ü kadın 42 bin Filistinliyi öldürdüğünü ifade eden Dede, "Filistin'de, Gazze'de bunlar olurken hala dengeleri gözetleyen, küçük çıkarlarının kaybolmasından korkan bir İslam dünyası manzarası ile karşı karşıyayız. İbrahim Anlaşması'nın peşinde İsrail'e ve ABD'ye yardım ve yataklık yapan bölge ülkeleri, maalesef onurumuzu zedeliyorlar. Bizler, insanlık şerefinin bu katil sürüsüne karşı mutlak galip geleceğine inanıyoruz. Ama önce direniş hatlarını güçlü bir şekilde tahkim etmek zorundayız. Soykırım destekçisi markaları boykotu derinleştirerek ve yaygınlaştırarak siyonizme kan pompalayan damarları kesmeliyiz. Buradan milletimizin 7'den 70'e her bir ferdine çağrıyı yineliyoruz; İsrail malı almazsan ölmezsin, alırsan çocukları öldürürler" diye konuştu. (Ali Sencer ARSLAN/ZONGULDAK, DHA)

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

ÇANKIRI

Çankırı'da Filistin'e Destek Platformu tarafından düzenlenen "Direnişe Selam Siyonizme Lanet Yürüyüşü", Kucaklama Taşı'nda başladı. Ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla Karatekin Parkı'na kadar yürüyen vatandaşlar İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı.

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

AMASYA

Amasya'da İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki göstermek amacıyla "Direnişe Selam, Siyonizme Lanet" etkinliği düzenlendi.

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

KONYA

Konya'da da İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırıları nedeniyle "Soykırıma İsyan, Filistin'e Destek" mitingi düzenlendi.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından Mevlana Meydanı’nda düzenlenen mitingde Kur'an-ı Kerim okundu, ardından şehitler için dua edildi, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Platform adına konuşan Muhammed Mustafa Nokta, İslam ülkelerinin İsrail'in zulmüne karşı birlik olmaları gerektiğini söyledi.

Dünyadaki en sağır edici sesin acı çeken bir mazlumun suskunluğu olduğunu kaydeden Nokta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyonist rejim adeta mutlak kötülüğün merkezi olarak, insanlığın başına gelmiş en büyük felaketlerden biridir. Sabıkası soykırımlarla dolu olan İsrail, özellikle bir yıldan beri Filistin'de soykırım suçunu en vahşi şekilde işlemektedir. İsrail'in terörü karşısında BM ve AB gibi uluslararası örgütler engelleyici bir rol üstlenmedikleri gibi İsrail'i koruyup kollamaktadırlar. Uluslararası İlişkilerde 'İsrail istisnacılığı' olarak tanımlanan bu tavırla Batı ülkeleri Siyonist soykırımın ortağı olmuşlardır."

'İSRAİL'İN SALDIRGANLIĞI KIBRIS VE TÜRKİYE'YE SIÇRAYACAK' UYARISI

İsrail'i cesaretlendiren durumun İslam ülkelerinin bu vahşete karşı birlik içinde caydırıcı bir tepki göstermemeleri olduğunu dile getiren Mustafa Nokta, "100 yıldır yaşananlar göstermiştir ki İsrail uluslararası hukuk mekanizmalarında yargılanıp ceza almadığı sürece sorun çözülemeyecektir. 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu, toprakları işgal edilmiş, soykırıma maruz kalırken yalnız bırakılmış Filistin halkının insani çırpınışını temsil etmektedir. İsrail 'arz-ı mevud' safsatasıyla saldırgan tutumunu Gazze, Batı Şeria ve tüm Filistin'den sonra Lübnan'a da taşımıştır. İsrail'in bu azgın tutumu bölge halkları için açık bir tehdittir. Kıbrıs'a ve Türkiye'ye doğru sıçrayacağı açık olan bu cüretkar tehdidin tüm dünyayı kaosa sürükleyeceği görülmelidir." dedi.

Ceylan'ın konuşması sıklıkla mitinge gelenler tarafından "Nehirden denize özgür Filistin", "Allah-u Ekber", La ilahe İllallah, İsrail Lanetullah" sloganlarıyla kesildi.

Türkiye Gazze için meydanlarda Bilal Erdoğan: Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız

ARTVİN

Artvin'de de İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıları protesto etmek amacıyla Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar Türkiye ve Filistin bayraklarıyla Halitpaşa Meydanına kadar yürüdü.