10.08.2023 - 20:36 | Son Güncellenme:
İHA
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), geçtiğimiz ay ordunun yönetime el koyduğu Nijer’e askeri müdahaleyi değerlendirirken, cunta yönetimi yeni bir tehditte bulundu. İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan iki Batılı yetkili, Nijer’deki cunta yönetiminin üst düzey ABD’li bir diplomata, bölge ülkelerinin devrik lideri Mohamed Bazoum'u yeniden göreve getirmek için askeri müdahale girişiminde bulunmaları halinde Bazoum'u öldüreceklerini söylediklerini ifade etti.
Yetkililer, söz konusu tehdidin ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Victoria Nuland'a iletildiğini belirtti.
DARBECİLER YENİ KABİNEYİ DUYURDU
Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonduğunun açıklanmasından bir gün sonra devlet televizyonunda darbe bildirisi okunmuş ve yönetime el konulmuştu. 28 Temmuz'da ise Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani'nin geçiş hükümetinin başkanı olduğu açıklanmıştı. Bugün cunta yönetimi yeni kabineyi açıkladı. Bölge ülkeleri tarafından Bazoum’un serbest bırakılması çağrılarına rağmen oluşturulan kabinede, atamalar Tchiani tarafından gerçekleştirildi. Gece saatlerinde açıklanan Tchiani başkanlığındaki kabinede 21 bakan yer aldı.
Askeri ve sivil isimlerin yer aldığı kabinede geçici Başbakanlığa getirilen Lamine Zeine Ali Mahamane, aynı zamanda Ekonomi ve Finans Bakanlığı görevini de yürütecek. Tchiani’nin yardımcısı olarak kabul edilen eski Genelkurmay Başkanı Salifou Mody, Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Devlet kanalında darbe bildirisini okuyan Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ise Gençlik ve Spor Bakanı oldu.
ECOWAS BİR ARAYA GELDİ
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’deki cunta yönetimine devrik lider Bazoum’un serbest bırakılması için verilen sürenin dolmasının ardından bugün Nijerya’nın başkenti Abuja’da yeniden bir araya gelerek Nijer için izlenecek yolu ele aldı.
Toplantıya, Senegal, Gana, Fildişi Sahili, Togo, Benin, Gine-Bissau ve Sierra Leone liderleri ile ECOWAS üyesi olmayan Moritanya ve Burundi liderleri katıldı.
ECOWAS’a üye ülkeler arasında Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları yer alırken, Türkiye, birliğe Mayıs 2005’ten bu yana Abuja Büyükelçiliği kanalıyla gözlemci statüsünde akredite olarak yer alıyor.
NİJER SONRASI ŞİMDİ DE MALİ! FRANSA'YA BİR DARBE DAHA
Cuntacıların ülkeyi yönettiği Nijer sonrası bir başka Afrika ülkesi Mali, Fransa ile vizeleri askıya aldığını açıkladı.
Fransız hükümet Nijer’deki darbenin ardından seyahat edilmemesi tavsiye edilen ülkelerin yer aldığı “kırmızı bölgeye” Mali’yi de dahil etmiş, bu hafta başında Fransa’nın Bamako Büyükelçiliği yeni vize başvurularını askıya almıştı. Fransa'ya Mali’den cevap geldi. Mali Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın bu kararına “misilleme” olarak Paris Büyükelçiliği’nde Fransız vatandaşları için verilecek yeni vizelerin askıya alındığını duyurdu. Mali Dışişleri Bakanlığı tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, Fransa'nın kararının büyük bir şaşkınlıkla karşılandığı belirtildi. Fransa ve Mali ilişkileri, 2020 yılında ordunun Mali’de darbe yaparak iktidarı ele geçirmesinin ardından bozulmuştu.
BURKİNA FASO'DA DONDURDU
Öte yandan Fransa adına vize başvurularını kabul eden şirket olan Capago, Fransa’nın 2022 yılında darbe yapılan ve askeri yönetimin bulunduğu Burkina Faso vatandaşlarına da vize vermeyi askıya aldığını duyurdu.