Dünyaİsrail okulda katliam yaptı! En az 100 ölü

İsrail okulda katliam yaptı! En az 100 ölü

10.08.2024 - 13:08 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, sabah erken saatlerde Gazze Şehri'nde yerinden edilenlerin sığındığı okula kan donduran bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda en az 100 Filistinli öldü, onlarca kişi ise yaralandı.

İsrail okulda katliam yaptı En az 100 ölü

Gazze Şehri'nin merkezindeki yerinden edilen binlerce kişinin sığındığı bir okula düzenlenen İsrail saldırısında en az 100 kişi öldü. Ölenler arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğu kaydediliyor. Onlarca kişi ise yaralandı.

Haberin Devamı

Filistin haber ajansı WAFA, saldırının hedefinin Et-Tabiin Okulu olduğunu bildiriyor. Saldırı, Gazze'nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi'nde sabah namazı sırasında şafak vakti gerçekleşti. Yerel medya, okulda yangın çıktığını ve kurtarma ekiplerinin yangını söndürmek için çalıştığını aktarıyor. Yerel medyanın görgü tanıklarına dayandırdığı haberlere göre, okulun ibadethanesinde yaklaşık 250 kişi bulunuyordu.

ÜÇ ROKET İSABET ETTİ

İsrail okulda katliam yaptı En az 100 ölü

Al Jazeera'nin Gazze sakinlerinin anlattıklarına dayandırdığı haberine göre, yerlerinden edilmiş kişiler için sığınak olarak kullanılan okula üç roket isabet etti.Yerel kaynaklar, cesetlerin saldırı sebebiyle parçalandığını ve çıkan yangın dolayısıyla yandığını aktarıyor. Sivil savunma ekiplerinin etrafa dağılan ceset parçalarını toplamakta güçlük çektiği de gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

Filistinli gazeteci Hüssam Şabat'a göre, yangın çıkan okulda mahsur kalan Filistinliler de bulunuyor. Şabat, İsrail ordusunun bölgeye su erişimini kesmesi sebebiyle kurtarma ekiplerinin alevler arasında mahsur kalanlara yardım edemediğini bildirdi.

UÇAN ŞARAPNEL PARÇALARI ÇOCUKLARA İSABET ETTİ

İsrail okulda katliam yaptı En az 100 ölü

İlerleyen saatlerde saldırı ve birçok kurbanın götürüldüğü El-Ehli Hastanesi'nde yaşananlar hakkında daha fazla detay ortaya çıkmaya başladı. Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, saldırı sırasında okulun ibadethanesinde öldürülen Filistinlilerin yanı sıra, sınıflardaki kadınlar ve çocukların da dahil olduğu insanların bombalardan uçan şarapnel parçalarının isabet etmesiyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Hastaneye getirilen birçok kişi, şarapnel parçalarından aldıkları yaralar yüzünden ciddi kanamalardan veya bombardıman sonucu çıkan yangında meydana gelen yanıklardan mustarip.

'ŞİN BET İLE ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

İsrail okulda katliam yaptı En az 100 ölü

İsrail ordusu, şafak vakti gerçekleştirdiği ölümcül saldırıda bombaladığı okulun 'Hamas karargahı' olarak hizmet verdiğini ileri sürdü. Ordu yaptığı açıklamada, 'Et-Tabiin Okulu içinde bulunan bir askeri komuta merkezinde çalışan teröristlere baskın düzenlediklerini' iddia etti. 

İsrail ordusu ayrıca, en az 100 kişi yaşamını yitirdiği halde, 'sivil kayıp ihtimalini azaltmak için adım atıldığını' da savundu.Açıklamada, Hamas üyelerinin merkezi, 'IDF güçlerine ve İsrail Devleti’ne karşı çeşitli terörist saldırıları gizlemek ve desteklemek için kullandıkları' da öne sürüldü.

Haberin Devamı

Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut'un bildirdiği üzere, İsrail ordusundan yapılan kapsamlı bir açıklamada, saldırıda hassas güdümlü mühimmat kullanıldığı söylendi. Yanı sıra katliam, iç istihbarat teşkilatı Şin Bet ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

İSRAİL SİVİL ÖLÜMLERİNİN 'ABARTILDIĞINI' SAVUNDU

İsrail okulda katliam yaptı En az 100 ölü

İsrail ordusu daha sonra, düzenlediği saldırıyı savunan bir açıklama daha yaptı ve herhangi bir kanıt olmadan okulun Hamas ve Filistin İslami Cihad üyeleri tarafından kullanıldığını ileri sürdü.

Ordu, son açıklamasında, kıdemli komutanlar da dahil olmak üzere 20 Hamas ve İslami Cihad üyesinin okulda olduğuna dair istihbarat aldığını öne sürdü. Ayrıca, Gazze Medya Ofisi tarafından bildirilen sivil kayıp sayısının 'abartılı' olduğunu savundu.