Dünyaİsrail'den yeni saldırı hazırlığı! 'Bölgeyi boşaltın'

İsrail'den yeni saldırı hazırlığı! 'Bölgeyi boşaltın'

10.08.2024 - 16:05 | Son Güncellenme:

Dün Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı okula saldıran İsrail bugün de Han Yunus şehrinde olanları uyardı. IDF, Aljalaa bölgesindeki sivilleri tahliyeye çağıran broşürler gönderdiğini duyurdu. Öte yandan İsrailliler, Başbakan Netanyahu’nun evinin önünde gösteri düzenledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 310'uncu gün, bölgedeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HARRIS: BİR KEZ DAHA ÇOK FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail ordusunun Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı okula düzenlediği ve en az 100 Filistinlinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Harris, İsrail'in sivil kayıpların önlenmesi sorumluluğunun bulunduğunu hatırlatarak, "Bir kez daha çok fazla sivil öldürüldü." dedi.

"Esirleri çıkarmamız gerek. Bir esir anlaşmasına ve ateşkese ihtiyacımız var. Bunun yapılması gerektiğini ne kadar vurgulasam azdır. Anlaşmanın hemen yapılması gerekiyor." diyen Harris, ateşkesin sağlanmasının önemini vurguladı.

SALDIRI GELİYOR! 'TAHLİYE EDİN'

İsrail ordusu (IDF), pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin Han Yunus şehrinde konumlanan Aljalaa bölgesindeki sivilleri tahliyeye çağıran broşürler gönderdiğini duyurdu.

Ordu, sivillerin belirlenen 'güvenli insani bölgelere' tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

IDF, talimatın bölgeden gerçekleştirilen roket atışları ve Filistinli grupların faaliyetlerinin ardından geldiğini savunarak, ordunun buna karşılık olarak operasyona hazırlandığını kaydetti.

İsrail medyasına göre, tahliye talimatı ayrıca mesajlar, telefon çağrıları ve Arapça medya yayınları aracılığıyla gönderildi.

Bu, İsrail ordusunun Han Yunus'a üçüncü işgali sırasında geldi.

'BİZİM SUÇUMUZ NE?'

Gece saatlerinde kaldıkları bölgeden ayrılmak zorunda kalan Gazzeli adam: "Yatağımızda uyurken bulunduğumuz mahalle için 'acil boşaltın' uyarısı geldi, Çocuklar uyuyordu, bizler uyuyorduk. Yanımızda yaşlı insanlar var, hastalar var. Artık ne yapacağız bilmiyorum, bizim suçumuz ne? Yanımızda küçük çocuklar var, bakın bu çocuklar uyuyordu, uykularından uyandılar. Burası güvenli bölge demişlerdi, şimdi yine değişti. Bu yedinci göç edişimiz" dedi.

HAMAS: 100 KİŞİ ARASINDA HİÇBİR DİRENİŞ ÜYESİ YOK

Hamas, İsrail'in yerinden edilmiş kişilerin barındığı Gazze'nin doğusunda Derec Mahallesi'ndeki Et-Tabiin Okulunda öldürülen direniş üyeleri olduğunu iddia ettiği isimleri içeren liste yayımlamasını, "iğrenç suçunu meşrulaştırma girişimi" olarak değerlendirdi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu, Et-Tabiin Okulu katliamında öldürülen 100'den fazla sivil arasında, direniş eylemcisi olduğunu iddia ettiği 19 kişinin listesini uluslararası eleştirilerin de odağı olan iğrenç bir suçu meşrulaştırma çabasıyla açıkladı. Suçlu İsrail ordusunun Derec Mahallesi'ndeki katliamında şehit olanların Hamas ve İslami Cihat üyesi oldukları yönündeki anlatımı yanıltıcı ve yanlıştır. İşgal ordusunun iddialarının hiçbir gerçekliği yoktur ve yalandır." ifadelerine yer verildi.

Katliamda öldürülenler arasında tek bir silahlı kişinin bile bulunmadığı belirtilen açıklamada, öldürülenler arasında çocuklar, memurlar, din adamları, üniversite profesörleri ve akademisyenlerin olduğu kaydedildi.

"Sabah namazı sırasında hedef alınan sivillerin siyasi veya askeri eylemde bulunmakla hiçbir bağlantısı yoktur." ifadesi kullanılan açıklamada, saldırının İsrail ordusunun yaptığı binlerce katliamından biri olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU'NDAN 'MAHALLEYİ BOŞALTIN' ÇAĞRISI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze kentinin merkezindeki Şeyh Nasır, Berbah ve Maan mahallelerini henüz boşaltmamış sakinlere acil bir çağrı" yapıldığı kaydedildi.

İsrail ordusunun açıklamasında hedef alacağını duyurduğu mahallelerde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın bulunduğu iddia edilirken, bu bölgelerde yoğun çatışmalar yaşanacağı belirtildi.

Ordudan yapılan açıklamada, "Güvenliğiniz için bu bölgeleri derhal insani bölgedeki bilinen barınaklara tahliye etmelisiniz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Kassam Tugayları'nın bu bölgelerden Gazze kuşatma bölgesine doğru roket atmaya devam ettiğini" öne sürüldü.

İSRAİLLİLER OLASI İRAN SALDIRISINA HAZIRLANIYOR

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastlarının ardından İran'dan gelebilecek misillemeye karşılık İsraillilerin yiyecek stokladığı, evden çıkmamayı tercih ettiği ve psikolojik destek arayışına girdiği belirtildi.

ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEK

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ABD'den gelen ateşkes çağrısına rağmen "dış baskıya boyun eğmeyeceğini ve tüm gücüyle teslim olma anlaşmasına karşı çıkmaya devam edeceğini" belirtti. Smotrich, sosyal medya hesabı üzerinden, ABD, Mısır ve Katar'dan gelen "Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanmalı" çağrısına itirazını yineledi.

ABD'nin tavrına ve İsrail'i bölgesel tehditlere karşı korumasına saygı duyduğunu ifade eden Smotrich, "ABD'den İsrail demokrasisine ve seçilmiş yetkililerinin güvenlik konusundaki kararlarında saygı beklediğini" ifade etti.Smotrich, "ABD'nin el-Kaide'ye teslim olmayacağı gibi İsrail'in de kendi güvenliğini tehlikeye atacak bir dış baskıya boyun eğmeyeceğini" ileri sürdü.

ABD, Mısır ve Katar'ın "Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanmalı" çağrısını "Hamas'a teslim olma anlaşması" diye niteleyen Smotrich, İsrail'in güvenliğini tehlikeye atacak bir anlaşmaya "tüm gücüyle karşı çıkacağını" kaydetti.

Haberin Devamı
HİZBULLAH İSRAİL ASKERİ ÜSLERİNE SALDIRI DÜZENLEDİ

Lübnan Hizbullahı, İsrail'in kuzeyindeki 4 askeri üsse silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail güçlerine düzenlediği saldırılar hakkında bilgi verdi. Açıklamada, İsrail güçlerinin toplandığı Mahfat Alon adlı karargah başta olmak üzere 4 askeri üsse saldırı düzenlendiği belirtildi.

Saldırılarda, subay ve askerlerin bulunduğu yerlerin hedef alınarak "doğrudan isabet" sağlandığı duyuruldu.

İsrail'in kuzeyindeki 5 noktada yangın çıktı

İsrail resmi televizyonu KAN'ın haberine göre, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine atılan füzelerin İsrail ordusuna ait hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından engellenmesi sırasında 5 noktada yangın çıktı.

İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile ve Golan bölgelerinde çıkan yangınların itfaiye ekiplerinin kontrol altına almaya çalıştığı aktarıldı.

NETANYAHU'NUN EVİNDE GÖSTERİ

İsrailliler Kayserya'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun evinin önünde gösteri düzenledi. İsrailliler, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçimlere gidilmesi yönündeki taleplerini yineledi. İsrailli göstericiler, İsrail bayrakları, meşaleler, davul ve düdüklerle toplandı.


BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

İsrail’in Gazze şehrindeki El-Tabin Okulu'na düzenlediği ve 100’den fazla sivili katlettiği saldırıya ilişkin ABD’den açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett yaptığı açıklamada, “Gazze'deki sivil ölümlerine dair raporlardan derin endişe duyuyoruz” diyerek, İsrailli yetkililerden saldırıya ilişkin daha fazla ayrıntı talep ettiklerini söyledi.

Savett açıklamasında, “Saldırı bir ateşkes ve esir anlaşmasının aciliyetini vurguluyor. Bu hedefe ulaşmak için yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı