Dünya Belarus, Batı'dan yaptırımlara son verilmesini istedi

Belarus, Batı'dan yaptırımlara son verilmesini istedi

30.09.2008 - 13:37 | Son Güncellenme:

.

Belarus, Batıdan yaptırımlara son verilmesini istedi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, genel seçimlere ilişkin Batılı gözlemcilerin eleştirilerine rağmen, ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.
Lukaşenko, Batılı gözlemcilerle görüşmesinde yaptığı konuşmada, "gözlemcilerin önerdiği ve Belarus halkını inciten yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini" söyledi. Lukaşenko, "etraflarına demir çit örüldüğünü, bu çitin kaldırılması gerektiğini" kaydetti.
Toplantıya katılan gazeteciler, Lukaşenko’nun 400 kadar gözlemcinin olumlu ve olumsuz raporlarını not ettiğini belirttiler.
Belarus’ta, hafta sonunda yapılan genel seçimlerde, muhalefeti temsil eden 70 adayın hiçbiri milletvekili seçilememişti. 110 sandalyeli meclise girebilmek için 263 adayın yarıştığı seçimlerde oy kullanma oranı yüzde 50’yi geçtiği için de ikinci tura gerek kalmadığı bildirilmişti.
Seçimler, ABD ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından uluslararası standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Avrupa Birliği ve ABD, temel hakları ihlal etmekle suçladıkları Belarus’a, devlet başkanına seyahat yasağı dahil bir dizi yaptırım uyguluyor.