Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Wimbledon tenis turnuvasında sadece spor değil, moda ve stil de ön plana çıkıyor. İşte 2024’te en çok dikkat çekenler...

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece tenis meraklıları değil, moda, stil ve ünlü kültürü meraklıları da Wimbledon tenis turnuvasını ilgiyle takip ediyor.  

Tipik bir İngiliz yazı yaşanıyor, yağmur yüzünden maçlar durduruluyor, bir süre sonra kaldığı yerden devam ediyor.  

Önceki yıllarda hiç şüphesiz en çok dikkat çeken All England Lawn Tennis and Croquet Club’ın patronu ve hevesli bir tenis hayranı olan ve her yıl düzenlenen turnuvada düzenli olarak yer alan Galler Prensesi Kate idi.  

Haberin Devamı

Kate, 2011’den beri Wimbledon’ı yerinde takip ediyor, hatta geçen yıl Wimbledon için İsviçreli efsane tenisçi Roger Federer ile bir tanıtım filminde de rol aldı.  

Tasarımlarla sınırlar zorlanıyor

Daha sonra ise yeşil Balmain blazer ceketi ve krem rengi pilili etekten oluşan retro stiliyle Wimbledon’da kraliyet locasındaki yerini aldığında yine yanında Roger Federer vardı. Hatta ikilinin konuşmaları ve vücut dili hayli flörtöz bulundu. Kate ve Federer’in ikili oyunu Wimbledon’dan rol çalıyor denilmesine neden oldu.  

Bu yıl Kate’in sağlık sorunları ve tedavisi nedeniyle Wimbledon’a katılamaması büyük bir eksiklik yarattı. İşte biraz da onun etkisiyle bu sefer gözler sporcuların tarzlarına ve kıyafetlerine çevrildi. Oyuncuların Wimbledon’ın ünlü beyazlar kuralına katılmak zorunda olduğu biliniyor, yine de kabul etmek lazım sahadaki tarzlar yıllar içinde çok değişti.  

Tasarımlarla sınırlar zorlanıyor

Geçen yıl İtalyan tenisçi Jannick Sinner, Wimbledon beyazlarını turnuva için özel olarak tasarlanan Gucci Valigeria çantasıyla tamamladı. 

Bu yıl ise kadın tenis yıldızları Wimbledon’da kıyafetleriyle sınırları zorluyor. Coco Gauff, Serena Williams tarzı elbiseler giyerken, Naomi Osaka’nın fırfırları hayranları arasında tartışmalar yaratıyor. 

Dünyanın 2 numarası Coco Gauff, hayranlarının Serena Williams’ın 2019 Wimbledon kıyafetini anımsattığını söylediği özel yapım, krop üstlü bir elbise giydi.  

Korttaki yaratıcı stil 

20 yaşındaki US Open şampiyonu, New Balance’a elbisesine iki parça görünümü veren bir tasarım istediğini söyledi. Çarşamba günü Romanyalı Anca Todoni’yi iki sette mağlup ettikten sonra konuşan Gauff, Wimbledon’ın katı beyaz kıyafet kuralına sadık kalarak sahadaki stilinde yaratıcı olmaya çalıştığını söyledi. 

Haberin Devamı

“Dürüst olmak gerekirse Wimbledon’da renk konusunda yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Elbisenin kesimiyle farklı bir şeyler yapmaya çalıştık. Krop top giymeyi çok seviyorum. Bu kesimin, Wimbledon tarzı zarif bir şekilde kısa bir bluz gibi olması gerekiyordu” dedi. 

Ardından şöyle ekledi: “Wimbledon’ı bir gelenek olarak düşünüyorum. Tırnaklarımla bile, sırf bu zarafete uyum sağlamak için açık renk ojeleri, French manikürü tercih ediyorum. Burada gerçekten yapabileceğiniz tek şey dokuyla oynamak.” 

Daha önce Grand Slam kıyafetlerini bir veya iki yıl önceden planladığını söyleyen Gauff, elbisesinin Williams’tan ilham almadığını söylerken, “Serena her ikonik elbisesini öyle tasarladı ki istemeden de olsa ondan ilham almış gibi görünebilirsiniz” diye ekledi. İlk çocuğunun doğumundan sonra 2024’te turnuvaya geri dönen dört kez Grand Slam şampiyonu Naomi Osaka, 23 yaşındaki Amerikalı Emma Navarro ile mücadele ederken kendine özgü özel yapım bir set giydi. Osaka ikinci tur karşılaşmasında 6-4, 6-1 mağlup oldu. 

Haberin Devamı

26 yaşındaki dünyanın önceki 1 numarası Nike’ın asimetrik fırfırlı ve pilili etekli iki parçalı elbisesini Met Gala’da bile giyilebilir olarak tanımladı. 

Ünlü isimlerin buluşma noktası

Bu arada Ukraynalı Marta Kostyuk, Slovakya’dan Rebecca Sramkova’ya karşı kazandığı ilk tur zaferinde kendi gelinliğinden ilham alan beyaz V yakalı bir kıyafet giydi. 

22 yaşındaki tenisçinin kolsuz, arkası açık Wimbledon elbisesi, gelinliğini de tasarlayan Chicago merkezli spor malzemeleri ve giyim markası Wilson tarafından tasarlandı. 

Wimbledon’ın tamamen beyaz kıyafet yönetmeliği 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor, ancak moda yıllar içinde çok gelişti.  

1965 yılında İtalyan Lea Pericoli çiçek detaylı mini bir elbise giyerken, 20 yıl sonra Amerikalı Anne White lycra bir elbise giymişti.  

Son yıllarda tenis yıldızları, Maria Sharapova’nın smokin esintili iki parçalı kıyafeti ve Serena Williams’ın 2008’de trençkot tarzı bir elbise giymesiyle sınırları zorlamaya devam etti. 

Tasarımlarla sınırlar zorlanıyor

Bu yıl ise Wimbledon’da izleyiciler arasında ilk birkaç gün içinde Jameela Jamil ve Poppy Delevingne’den Arlo Parks’a, Rebel Wilson ve Bridgerton’ın yıldızı Golda Rosheuvel’e kadar birçok ünlü ismi kalabalıkta gördük. 

Ünlü isimlerin buluşma noktası Evian suit her yıl misafirlerini yaz için akıllı ve çevreye duyarlı giyinmeye teşvik ediyor. 

Sürdürülebilir, vintage, kiralık veya yeniden giyilmiş parçalar giymeyi tavsiye ediyor. 

İşte bu yıl da Wimbledon’da bu mesajlar öne çıkıyor. 

Bakalım Olimpiyatlar’da durum nasıl olacak…