Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yatırım çeşitliliği içerisinde hisse temelli 3 alanda yatırımcılar reel getiri elde etti. Bunlar, hisse senedi BES fonları, hisse senedi yatırım fonları ve BIST 100 Endeksi’ne dahil hisse ortalaması. Hisse senetlerindeki yükselişe bağlı olarak BES ve hisse fonlar yükselirken bu eğilimin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor

Yatırım araçları içerisinde hisse senedi BES fonları yıllık yüzde 120, yatırım fonları yüzde 105 ve hisse senetleri yıllık ortalama yüzde 77 yükselişle öne çıktı. Bu enstrümanlar, yıllık yüzde 71,60’ın üzerinde performans sağlarken yatırımcısına da reel getiri sağlama imkanı verdi.

Haberin Devamı

Altın ve mevduat başa baş

Altın ve mevduatın getirisi başa baş seyretti; altın yıllık bazda yüzde 53 oranında kazandırırken, mevduatın yıllık getirisi de yüzde 50 oldu. Konut fiyatlarındaki artış yüzde 36’da kalırken, dolar ve euro yüzde 25 getiri sağladı.

Aylık getiriler

Aylık bazda mevduat borsanın getirisine ulaştı. Mevduatın aylık getirisi yüzde 4,88 olurken borsanın getirisi yüzde 4,84 oranında gerçekleşti. Aylık bazda hisse BES fonları ve hisse senedi yatırım fonları yüzde 6,5 kazandırdı.

Gerçek getiride 3 araç öne çıktı

Haftalık bazda öne çıkan 4 sektör

Borsada son bir haftada 4 sektör getirileri ile öne çıktı. İletişim, taş toprak, gayrimenkul ve gıda sektör endekslerine dahil hisseler ortalama yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. İletişim sektörü yıllık yüzde 162,45 değer kazanırken taş toprak ve gayrimenkulde getiriler sırasıyla yüzde 76 ve 60 oldu. Gıda hisseleri ise yüzde 165 yükseldi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi haftayı 10.851’den tamamladı. Endeks bir haftada yüzde 1,91 oranında yükselirken aylık getiri yüzde 4,84 ve yıllık getiri de yüzde 77,70 oranında gerçekleşti.

Endeksteki haftalık getiri yüzde 1,91 ile sınırlı kalırken 4 sektörde haftalık getiriler yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşti.

Gerçek getiride 3 araç öne çıktı

Haftanın veri takvimi

Bu hafta önemli veriler açıklanacak. 3. çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi, Sanayi Üretimi, İşgücü İstatistikleri, İnşaat Maliyet Endeksi, Dış Ticaret Endeksleri, Ticaret Satış Hacim Endeksi, Ciro Endeksleri, haftalık rezerv ve yabancı işlemleri ile DTH işlemleri, Cari Denge ve TCMB Finansal Hesaplar verileri takip edilecek. Açıklanacak veriler şöyle:

Haberin Devamı

8 Temmuz 2024 Pazartesi günü, 3. çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi saat 10:00’da açıklanacak. 10 Temmuz’da, Türkiye’de mayıs ayına ait Sanayi Üretimi, İşgücü İstatistikleri ve İnşaat Maliyet Endeksi saat 10:00’da yayınlanacak. 11 Temmuz’da mayıs ayına ait Dış Ticaret Endeksleri, Ticaret Satış Hacim Endeksi ve Ciro Endeksleri saat 10:00’da, haftalık rezerv ve yabancı işlemleri ile DTH işlemleri saat 14:30’da açıklanacak. 12 Temmuz’da mayıs ayına ait Cari Denge saat 10:00’da ve TCMB Finansal Hesaplar 1. çeyrek verileri saat 14:30’da yayınlanacak.

Performanslarıyla dikkat çeken hisseler

Borsa İstanbul’da yatırımcıların ilgisini çeken ve istikrarlı getirileriyle öne çıkan 13 hisse senedi, son dönemde kaydettikleri performansla dikkat çekiyor. Anadolu Efes (AEFES), Garanti Bankası (GARAN), ve Göltaş Çimento (GOLTS), haftalık, aylık ve yıllık değişim oranlarıyla yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Özellikle Anadolu Efes, yıllık yüzde 283,28 gibi yüksek bir getiri ile listenin başında yer alıyor. Garanti Bankası yüzde 280,9 oranında bir yıllık değişimle onu yakından takip ediyor. Bu hisseler, yalnızca kısa vadeli değişimlerle değil, uzun vadede de yatırımcılara kazanç sağlama potansiyelleriyle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Listede yer alan diğer dikkat çekici hisseler arasında Turkcell (TCELL), Türk Telekom (TTKOM), ve Sabancı Holding (SAHOL) bulunuyor. Turkcell, son 6 ayda yüzde 73,06’lık bir değişim gösterirken, Türk Telekom yüzde 93,36 ile güçlü bir performans sergiliyor.

Sabancı Holding ise yıllık yüzde 123,61’lik bir getiri oranına sahip. Bu şirketler, sektörlerinde öncü olmaları nedeniyle yatırımcıların portföylerinde yer tutmaya devam ediyor.

Listedeki şirketlerin tamamı ise şöyle: Anadolu Efes, Garanti Bankası, Göltaş Çimento, Anadolu Grubu Holding, Akbank, Turkcell, T.S.K.B., İş Y. Men. Değ., Türk Telekom, Sabancı Holding, Aselsan, Aksa, Çimsa.

Hazine haftaya 4 ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelecek hafta 3 devlet tahvili ve 1 Hazine bonosu ihalesi gerçekleştirecek. Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 8 Temmuz’daki ilk ihalede 9 ay (273 gün) vadeli, hazine bonosunun yeniden ihracı yapılacak.

Aynı gün, 7 yıl (2471 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvili yeniden ihraç edilecek.

9 Temmuz’daki ilk ihalede 4 yıl (1407 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli, Türk Lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. Aynı gün düzenlenecek diğer ihalede 4 yıl (1582 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak.