OrduOTSO’DAN “LİSANSLI DEPO” AÇIKLAMASI

OTSO’DAN “LİSANSLI DEPO” AÇIKLAMASI

13.02.2014 - 16:14 | Son Güncellenme:

.

OTSO’DAN “LİSANSLI DEPO” AÇIKLAMASI

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) Başkanı Servet Şahin, “Fındık sektöründe devlet desteklerinin kaldırılması ile birlikte çok büyük önem kazanan Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı projesinin bugünlerde ciddi bir sorun yaşadığını görmekteyiz” dedi.
OTSO Başkanı Servet Şahin, Ordu’nun Ünye ilçesinde 2012 yılında kurulan ancak kapanma kararı alınan lisanslı depoculuk hakkında basın toplantısı düzenledi.
Şahin, yaptığı açıklamada, “Serbest piyasa modelinde, kalite ve fiyat dengesini sağlayacak en iktisadi uygulama olan ürün borsacılığı için odamız yıllardan beri destek ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Çıkarılan 5300 sayılı kanun ile Lisanslı Depoculuğun hukuki altyapısı hazırlanmış ve ilk uygulama Ünye ilçemizde başlatılmıştır. Ancak, ilk uygulama yılının sezon sonuna gelmesi nedeni ile 3 ton gibi sembolik bir miktarla 2013-2014 sezonunda ise yine çok düşük miktarlarla yapılan ürün teslimi neticesinde Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin faaliyetine son verdiği basın yolu ile beyan edilmiştir. Lisanslı Depo sistemi, serbest piyasa modelinde fındığın kalite, standart ve kalite yönünden dengelenebileceği tek seçenek olarak bulunmaktadır. Ancak, bu uygulamanın başarılı olabilmesi için üretici ve fındık satıcı-sanayicisinin de mutlaka sisteme dahil edilmesi gerekir. Daha önce yaptığım açıklamada uygulamanın ilk defa Ünye’de başlatılmasının stratejik hata olduğunu ve Lisanslı Depo faaliyetinin tam olarak kamuoyuna açıklanamadığını belirtmiş ve sistemin talep toplayamıyor diye hemen devre dışı bırakılmasının yanlış olacağını ifade etmiştim. Kimsenin gücenmesini istemem ancak, 1920’li yıllardan beri fındık ihracatında en önemli merkezlerden birisi olan Ordu Merkez ilçe yani şimdiki hali ile Altınordu ilçesi gerek dış Pazar ve gerek dış Pazar bağlantıları ve gerekse fındığın miktar ve ciro sirkülasyonu ile fındık ticaretinin dahili veya harici faaliyetini sürdüren tacir ve sanayici miktarı ile çok önemli bir merkez konumundadır” diye konuştu.
“ACELE İLE UYGULAMAYA KONULMASININ ARZU EDİLEN SONUCA ULAŞILAMAMASINDA ETKİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
“Diğer bir önemli fındık ticaret merkezi de Giresun merkezdir.Ünye, Fatsa, Terme, Çarşamba gibi ilçelerde fındık ticareti ve fındık kırma işleme faaliyetleri son 20 yılda hareketlenmiş ancak, faaliyet merkezi olarak halen etkin rolün il merkezi olarak bizler sürdürmekteyiz” diyen Başkan Şahin, “Lisanslı Depoculuk uygulaması sadece üretici değil, aynı zamanda fındık sanayici ve tacirinin de buluştuğu ve emtia alışverişi yaptığı bir merkezdir. Bu nedenle, sirkülasyonun çok yüksek olduğu merkezlerin dışında Lisanslı Depo Uygulamasının başlatılması, yeterli talep toplanmasını engellemiştir. Bir diğer husus, Lisanslı deponun uygulanmasından önce Ordu üretim merkezlerini kapsayacak şekilde bir tanıtım kampanyasının yapılmamasıdır. Bildiğimiz kadarı ile, açılıştan hemen önce Ünye TSO salonunda kısmi katılımlı bir tanıtım toplantısı yapılmış ancak, diğer ilçe işadamı ve üreticilerine bilgilendirme açısından ulaşılamamıştır. Tamamen bir sistem değişikliği getiren ve güven esasına dayalı böyle bir uygulamanın çok ciddi bir tanıtım ve propaganda ile devreye sokulması gerekirken, acele ile uygulamaya konulmasının arzu edilen sonuca ulaşılamamasında etkin olduğunu düşünüyoruz. Önemli diğer bir hususta üreticinin bilinçaltında yatan bir başka endişenin de giderilememiş olmasıdır” şeklinde konuştu.
“BU HUSUS, GÜVEN ENDİŞESİDİR”
FİSKOBİRLİK’e fındık veren üreticilerin Lisanslı depoculuğu da benzer bir uygulama olarak görmesi ve ürün bedelini alamayacağı korkusuna kapılmış olmasının mümkün olduğunu belirten Şahin, “Bu sendromun giderilebilmesi için her hal ve şartta ürün senedindeki miktarı ve kalitesi belirtilen mahsulün devlet güvencesinde ve garantisinde olduğunu hususu üreticiye gösterilmelidir. Mevcut piyasalarımızda üreticilerimizin ihtiyaç borçlanmalarını beraber çalıştıkları tüccarlarından temin etmesi hususu ticari bir örf olarak devam ettiğinden üreticilerin lisanslı depoya yönelmesini kolaylaştırmak için ürün senetlerine düşük faizli tarımsal kredi uygulaması mutlaka geliştirilmeli ve böylece ürün senetlerinin ticari sirkülasyonu da sağlanmalıdır. Her şeye rağmen yepyeni bir sistem ve uygulama olan Lisanslı Depoculuğun 1-2 senelik bir eksik uygulama nedeni ile devre dışı bırakılması veya kapatılması kabul edilebilir bir şey değildir. Giresun Ticaret Borsası Avrupa Birliği Projesi ile Giresun Merkez’de Lisanslı Depoculuk uygulaması için bütün gücü ile çalışırken bizim açılmış ve uygulamaya başlamış bir depoyu devre dışı bırakmamız kabul edilebilir bir şey değildir. Uygulama mutlaka yukarıda saydığımız tedbirler ile devam ettirilmeli ve ürün borsacılığına gidecek imkânın yolu açılmalıdır. Biz, herhangi bir kurum kuruluşu veya sektörü bu hususta mesul tutmak istemiyoruz. Aksine, Ürün Borsacılığının yolunu açacak ve vergi, stopaj muafiyetinin yanında ürün standardizasyonu ve fiyat istikrarı açısından da çok önemli görev üstlenecek Lisanslı Depoculuk uygulamasına fındık sanayi sektörümüzün ve fındık manavı tacirlerimizin dâhil edilerek sistemi hep birlikte yürütmesinin gerektiğine inandığımızı ve bu arada serbest piyasa aktörlerinin de sisteme destek vermesini talep ettiğimizi ve sistemin gelişmesi için sektörün temsilcileri ile birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu sizler vasıtası ile kamuoyuna ve çok kıymetli iş adamlarımıza bildirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

KEŞFETYENİ
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 07:55

Yarışma bittikten sonra aşkını ilan eden Semihcan, Sancakay Ilım ile ne zaman sevgili olduklarını açıkladı.