Partiler, sandığa giderken seçmenini 'en iyi yakalayan' sözcüklerin peşinde. Özal, 1987 seçimlerinde 'çağ atlayacağız' söylemiyle tek başına iktidar olmuştu
İhsan YILMAZ - İSTANBUL
SEÇİM sonuçlarında sloganın etkisini keşfeden partiler, 18 Nisan'da kendilerini başarıya götürecek sihirli sözlerin peşine düştü, partiler arası slogan savaşı kızıştı.
ANAP sessiz çoğunluğun sesi olma iddiasıyla ortaya çıkarak "Sesinizi duyuyorum" sloganını kullanmaya başladı. ANAP lideri Mesut Yılmaz, Türkiye'nin sorunlarına da savaş açtığını "Kavgam var" sloganıyla dile getirmeye çalıştı.
DYP, DP'ye 1950'de seçim kazandıran "Yeter, söz milletin" sloganını değiştirerek "Yeter hak milletin"e dönüştürdü. Çiller, 1991'de Süleyman Demirel'e seçim kazandıran taktiği de uygulayarak somut önerilerini sloganlaştırıp "Çare bizde", "Kuyruklar ya bitecek ya bitecek", "Vergi oranı ya düşecek ya düşecek"le seçmene ulaşmayı hedefledi.
FP, "Türkiye'yi sizinle yöneteceğiz" ve "Ya millet başa ya millet başa" sloganını kullanmaya başladı.
DSP'nin "Gözünaydın Türkiye", "Doğru, doğru dosdoğru DSP" sloganının yanı sıra yeni hazırlanan ve çalışmaları süren sloganlarla seçmenin karşısına çıkacağı bildirildi.
CHP de seçim bildirgesinin açıklanacağı tarihe sloganları yetiştirmeye çalışıyor. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Adnan Polat, "Var mısınız?" sloganıyla halkı, kenti birlikte yönetmeye çağırıyor.
MHP, genel başkan
Devlet Bahçeli'nin ismine atıfta bulunarak geliştirilen "Devletin başına Devlet geçecek"i kullanmayı planlıyor. MHP, "19 Nisan'da bir şey değişecek, MHP'yle her şey değişecek", "Denenmişler milleti yaktı, iktidar Milliyetçi Hareket'in hakkı" sloganıyla da seçmenden oy istemeyi düşünüyor.
ÖDP, "Evet, en sola", "Türkiye sola mecbur", "Doğru soldur", "Ellerimiz temiz, ÖDP'liyiz"le oy toplamayı amaçlıyor.
Sloganların etkisi
Siyasette slogan dönemini başlatan Demokrat Parti'nin (DP) Genel Başkanı Adnan Menderes, "Yeter söz milletin" diyerek 1950'de CHP'den iktidarı devraldı. 1965'ten sonra Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi (AP), "Büyük Türkiye" sloganıyla başarıyı yakaladı.
1973 seçimlerinde tam bir slogan savaşı yaşandı. CHP'nin ilk defa kullandığı "Ortanın Solu" sloganına AP, "Ortanın solu, Moskova yolu" karşılığını verdi. CHP, dağa taşa "Umudumuz Ecevit" yazarken AP, "Muhteşem Süleyman" sloganını buldu. 1973'te kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) de yarışa katılarak CHP'yi "solcu görüş", AP'yi de "renksiz görüş" sloganıyla vurmaya çalıştı. Alparslan Türkeş'in MHP'si de "Ey Türk titre ve kendine dön"le etkili oldu.
1977'de AP, "Demirel evinizde" ismi verilen ses kaseti hazırlattı. O dönem popüler olan Zühtü şarkısını "Komünistlere kanma Zühtü" şeklinde uyarladı.
1987 seçimlerinde ANAP'ın ana teması "çağ atlama"ydı. Turgut Özal, "Çağ atlayacağız" sloganıyla tek başına iktidar oldu. SHP, Yorum Ajans'la "ANAP'a oy verirseniz sizi limon gibi sıkarlar" dedi. Bu slogan da çok etkili oldu ve SHP'nin oylarını artırdı.
ANAP, 1991 seçimlerine "Yapacak çok iş var" diye çıktı. Dönemin DYP lideri Demirel ise somut önerileri sloganlaştırdı ve seçmene "Herkese yeşil kart", "Herkese iki anahtar", "500 günde enflasyonu çözeceğiz" diyerek seçimlerden birinci parti çıkmayı başardı. SHP "Sandıkta güller açacak"la oy isterken Ecevit'in DSP'si "Gözünaydın Türkiye, ak güvercin geliyor" şarkısı ve sloganıyla seçmene seslendi.
ANAP 1995 seçimlerine, "Bu işi biz çözeriz", "Yeniden göreve hazırız" derken DYP "Haydi Türkiyem ileri" diye meydanlara çıktı. CHP, Avrupa'da esen sol rüzgarı arkasına almak istedi ve "Dünyada yeni sol, Türkiye'de CHP" dedi. RP ise "Refah'ın vakti geldi" sloganıyla birinci parti olmayı başardı.