Son dakika Helenistik Dönem haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Helenistik Dönem gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Helenistik Dönem haber sayfamızda...
Mimari ve mühendislikte Roma’nın örnek kentiAydın’da bulunan Nysa Antik Kenti’nin Helenistik Dönem’den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa’ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor.
Mimari ve mühendislikte Roma'nın örnek kentiAydın'da bulunan Nysa Antik Kenti'nin Helenistik Dönem'den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa'ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor
Akdeniz'in en büyüklerinden! Her geçen gün bir yenisi ortaya çıkıyorAkdeniz’in en büyük tiyatrolarından olan İzmir'in merkezindeki antik döneme ait Smyrna Tiyatrosu gün yüzüne çıkartılıyor. İKÇÜ Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, 'Nal' şeklinde mimari bir tasarıma ve 20 bin kişilik oturma alanına sahip olan tiyatronun basamaklarının her geçen gün daha da ortaya çıkarıldığını söyledi.
Euromos’ta sahne sanatın olacakMuğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'nde ayakta kalan yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor. Karia Dönemi’nin önemli merkezlerinden olduğu değerlendirilen tarihi alanda agora, tapınak, surlar, tiyatro ve hamam bölümlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin geçmişine ilişkin bulgular elde ediliyor.
Antik Çağ medeniyetlerine saygı saatleriEn eski müzelerden Louvre ile en eski saat üreticilerinden Vacheron Constantin, son beş yıldır Antik Çağların büyük uygarlıklarını anmak için iş birliği yapıyor.
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesiEfes Antik Kenti’nden bazı eserler, ait olduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta sergileniyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler yer alıyor.
Denizli'de 'olağanüstü' keşif: 'Skylla Grubu' heykelleri bulunduDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında renkli 'Skylla Grubu' heykelleri bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu olağanüstü heykeller, Hellenistik Dönemin barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli" dedi.
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
Bakanlıktan Bergama’ya 1 milyarlık yatırımKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bergama Antik Kenti’nin ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri alması için 1 milyar TL yatırım yapılacağını açıkladı.
Arkeosismolojide anadolu farkıBirçok bölgede arkeosismoloji çalışmaları yapan Doç. Dr. Öktem Sümer, Türkiye’nin 1840 yılından itibaren tüm arkeosismolojik haritasını çıkarttıklarını belirterek “Arkeosismolojik anlamda dünyanın en iyi yeri Anadolu’dur” diyor.
Dört taçlı kent: İznik8500 yıl öncesine kadar uzanan tarihi ve barındırdığı eserlerle İznik, bir açık hava müzesi... Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan izler taşıyan kentte sur, kapı, tiyatro, kilise, cami gibi kültür varlıklarını kentin her köşesinde görebilirsiniz. Tarihin hediyesi taşınabilir kültür varlıkları ise Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi ve İznik Müzesi’nde meraklılarını bekliyor.
Tarihin değişmez sembolü oyuncaklar“Anadolu Oyuncak Kültürü” kitabı ilk çağlardan günümüze, kültürler ve ritüellerin şekillendirdiği oyuncağın Anadolu’daki tarihsel seyrini izliyor.
Anadolu’nun şahidi ErciyesTarihte kutsal kabul edilmiş olan Erciyes Dağı, sikkelerde de önemli bir simge olarak yer alıyor. Erciyes bronz heykellerde de görülüyor.
Muğla’da bir ilham perisi!Mitolojinin ilham perilerinden dans eden Musa (Mousa) heykeli Muğla’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde yaklaşık 2 bin 175 yıl sonra yeniden gün ışığına kavuştu.
Muğla'da büyük keşif! 2 bin 175 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldıAntik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden 'Dans Eden Musa (Mousa)' heykeli, yaklaşık 2 bin 175 yıl sonra Muğla'nın Stratonikeia Antik Kenti'nde yeniden gün ışığına kavuştu. Heykel çalışmaların ardından Muğla Müzesi’nde sergilenecek.
Aphrodite’in güzel kentiAphrodisias Antik Kenti, tıpkı adını aldığı Tanrıça Aphrodite gibi görenleri kendine hayran bırakır. Bugün daha çok M.S. 1. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar Roma Dönemi’nden yapıların görüldüğü kent, heykeltıraşları ile de ünlü. Kentin yakınlarında yer alan Babadağ eteklerindeki ocaklardan çıkan kaliteli mermerler, Aphrodisiaslı heykeltıraşların elinde birer sanat eserine dönüşmüş ve bu muhteşem eserler, İmparatorluğun dört bir yanına gönderilmiş.
Helenistik Dönem ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.