ArkeolojiEuromos’ta sahne sanatın olacak

Euromos’ta sahne sanatın olacak

18.10.2024 - 03:20 | Son Güncellenme:

Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'nde ayakta kalan yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor. Karia Dönemi’nin önemli merkezlerinden olduğu değerlendirilen tarihi alanda agora, tapınak, surlar, tiyatro ve hamam bölümlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin geçmişine ilişkin bulgular elde ediliyor.

Euromos’ta sahne sanatın olacak

Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, en önemli çalışma alanlarından birinin tiyatro olduğunu belirterek, tiyatronun neredeyse bütün bölümlerinin ortaya çıkarılarak ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği bir konuma getirileceğini ifade etti. Helenistik Dönem’e ait tiyatronun 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Kızıl, "Daha önce sondaj kazısı yaptık ve tiyatroda önemli verilere ulaştık. Burada bir soylu koltuğu bulduk. Koltuk şu an Milas Müzesi'nde" dedi. Kızıl, orkestranın ortasında ya da basamakların ön tarafında sunak bulmayı ve maskların çıkmasını ümit ettiklerini anlattı.

Haberin Devamı

1.5 yılda tamamlanacak

Kızıl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tiyatronun üst sıra basamakları korunmuş, bir kısmı kaymış vaziyette. Toprağın altında kalan kısımları daha iyi durumda. Orta kısımda oturma sıraları eksik oraları tamamlıyoruz. Üst sıradaki tüm oturma basamakları yerinden alarak Antik Dönem’deki teknikle yerine koyacağız." Çalışmaların 1.5 yıl içerisinde tamamlanarak tiyatronun sanatsal etkinliklerin yapıldığı bir alan haline getirilmesi amaçlanıyor.

Yazarlar