Son dakika Cumhuriyet dönemi haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Cumhuriyet dönemi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Cumhuriyet dönemi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.976 cumhuriyet dönemi haberi bulunmuştur.
İzmir Kültür Yolu Festivali’nde Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on beşinci durağı olan İzmir Kültür Yolu Festivali’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri şehirde coşkuyla kutlandı. Konser alanına sığmayan İzmirliler ara sokakları doldurdu.
Birinci yılda tarihi adımlarCumhuriyet’in yolu zaferlerle açıldı, devrimlerle sağlamlaştırıldı. Atatürk’ün “en büyük devrim” olarak nitelediği Cumhuriyet’in ilanından sonraki ilk yıl Türkiye tarihinin en önemli devrimlerinden üçü gerçekleşti.
101. yıla müzecilik damgası! Kültür yolculuğu sürüyorAtatürk’ün deyimi ile temeli kültür olan Cumhuriyet’in 101. yılına da kültür sanat alanında yenilikler damga vurdu. Bu yıl müzeciliğe yeni bir soluk geldi. Hem dijital müzecilikte ödül alan projelere imza atıldı hem de büyük ilgi çeken gece müzeciliği başladı.
En sevdiğimiz şarkı: CumhuriyetCumhuriyetimizin sadece 27 günde bestelenen ilk Türk operası “Özsoy”u merkezine alarak bir ülkenin sanatla nasıl yükseldiğini anlatan “Bir Cumhuriyet Şarkısı” filminin yıldızları Ahmet Rıfat Şungar, Birce Akalay ve Melis Sezen’le Cumhuriyet’in ilk yıllarını ve dönem sinemasını konuştuk
Türkiye'de bir ilk! Şehir merkezinde köy hayatı: Aylık 100 bin lira cep harçlığı dağıtıyoruzBursa'da 1891'de kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 133 yıldır kapanmadan eğitim veren tek okul olarak ziraat teknisyeni yetiştiriyor. 5 alanda eğitimin verildiği asırlık okuldaki 600 öğrenci, şehir merkezinde çiftçilik yapıyor. Öğrenciler hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. 40 çeşit ürünün yetiştirilip satıldığı okulun 82 tescilli ürünü bulunurken, öğrenciler, aylık minimum 1500 lira kazanç sağlayıp, harçlıklarını çıkarıyor.
Türkiye'de bir ilk! Şehir merkezinde köy hayatı: Aylık 100 bin lira cep harçlığı dağıtıyoruzBursa'da 1891'de kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 133 yıldır kapanmadan eğitim veren tek okul olarak ziraat teknisyeni yetiştiriyor. 5 alanda eğitimin verildiği asırlık okuldaki 600 öğrenci, şehir merkezinde çiftçilik yapıyor. Öğrenciler hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor.
5 maddede Küçüksu Kasrı'nı keşfedelimİstanbul'un Beykoz ilçesinde Göksu ile Küçüksu dereleri arasında kalan çayırlık alan, Osmanlı döneminde padişahların Boğaziçi'ndeki hasbahçelerinden, zamanla da en gözde mesire yerlerinden biri olmuş. Sultan IV. Murad’ın çok sevdiği ve 'Gümüş Selvi' olarak adlandırdığı bu yeri daha yakından tanıyalım.
AK Parti’li Yazıcı’dan Özgür Özel’e tepki: Birliğimiz ve bütünlüğümüz her şeyin üstündedirAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Çok ilginçtir, Meclis’te ikinci parti olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in bir demecini okudum. Televizyonda da izledik. ‘Türkiye’yi 10 yıl içinde Avrupa Birliği’nin tam üyesi yapacağız. O zaman fiyatlar on kat aşağı düşecek. 1 litre rakı 140 TL olacak’ diyor. Mantığa bak. Böyle bir siyaset olmaz” dedi.
Arkeolojiyi işgale araç yaptılarTBMM Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkanı Yahya Coşkun, işgali meşrulaştırmak için arkeolojinin bir araç olarak kullanıldığını, işgalci devletlerin buldukları eserlerle “Bu toprakların asıl sahibi biziz” mesajı vermeye çalıştığını vurguluyor.
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
‘İkinci Efes’ keşfedilmeyi bekliyorDünyanın ilk borsasına, Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığında sürüyor.
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
Atatürk'ün yıllar sonra ortaya çıkan mektubuTürkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime hanımla 1916 yılında birbirlerine gönderdikleri mektuplar makalede yer alarak, gün yüzüne çıktı.
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
Sen varsın şiiri - Abdurrahim KarakoçAbdurrahim Karakoç, ailesinin de şiirler ilgileniyor olması sebebiyle küçük yaşta şiire merak saldı. Edebi hayatı boyunca sürekli aktif olan sanatçının kitapları baskı üstüne baskı rekoru kırdı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın ve günümüzün âşık tarzının önde gelen şairlerindendir. Sanatında haksızlıklara karşı mücadele eder. Şair şiirlerinde aşk, sevgi gibi temalar da işlemiştir.
Bebeğe çağrı şiiri - Abdurrahim KarakoçAbdurrahim Karakoç, ailesinin de şiirler ilgileniyor olması sebebiyle küçük yaşta şiire merak saldı. Edebi hayatı boyunca sürekli aktif olan sanatçının kitapları baskı üstüne baskı rekoru kırdı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın ve günümüzün âşık tarzının önde gelen şairlerindendir. Sanatında haksızlıklara karşı mücadele eder , aşk ve sevgi temasını işler.
Kurban bayramı tebriki - Abdurrahim KarakoçAbdurrahim Karakoç, ailesinin de şiirler ilgileniyor olması sebebiyle küçük yaşta şiire merak saldı. Edebi hayatı boyunca sürekli aktif olan sanatçının kitapları baskı üstüne baskı rekoru kırdı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın ve günümüzün âşık tarzının önde gelen şairlerindendir. Sanatında haksızlıklara karşı mücadele eder. Şair şiirlerinde aşk, sevgi gibi temalar da işlemiştir. Şair Kurban bayramı tebriki şiirinde Kurban bayramının gelişini tebrik etmektedir.
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik KentiMilliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
‘Tutunamayanlar’ı çevirmek hayalimOğuz Atay’ın ABD’de yeni yayımlanan kitabı “Korkuyu Beklerken”i çeviren Ralph Hubbell “Hayalim ‘Tutunamayanlar’ı çevirmek, yaratıcı tutkularımızı Atay’ın mihrabında feda etmeye hazırız” diyor.
Deniz hamamları ve İstanbul’un eski plajlarıDeniz hamamları ahşap iskeleler üzerine kurulmuş kapalı mekanlardı. Kadınların bu mekanlardan dışarı çıkması kesinlikle yasaktı. Tarabya’da açılan plajlarda kadın ve erkeklerin bir arada denize girmeleriyle beraber deniz hamamları şehrin hafızasında detay olarak kaldı.
Kırım'dan geldi, tüm Türkiye'ye yaydı! Bir tatlıdan çok daha fazlası: 'Güllü aş'ın sırrıBir zamanlar yalnızca saray sakinlerinin yiyebildiği bir tatlıydı. Ancak Kırım'dan gelen Abdullah Efendi ülkenin dört bir yanına güllacı yaydı. Bu tatlıyı severek tüketen halk ise tam 1,5 asırdır yarattığı mirası omuzlarında taşıyor. İşte ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan tatlının 'Uncu Abdullah' ile başlayıp nesiller boyu devam ettirilen hikayesi.
Cumhuriyet Dönemi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.