Çocuk ve Kültür & Sanat5 maddede Küçüksu Kasrı'nı keşfedelim

5 maddede Küçüksu Kasrı'nı keşfedelim

27.09.2024 - 11:56 | Son Güncellenme:

İstanbul'un Beykoz ilçesinde Göksu ile Küçüksu dereleri arasında kalan çayırlık alan, Osmanlı döneminde padişahların Boğaziçi'ndeki hasbahçelerinden, zamanla da en gözde mesire yerlerinden biri olmuş. Sultan IV. Murad’ın çok sevdiği ve 'Gümüş Selvi' olarak adlandırdığı bu yeri daha yakından tanıyalım.

5 maddede Küçüksu Kasrını keşfedelim

17. yüzyıldan başlayarak çeşitli kaynaklarda 'Bağçe-i Göksu' adıyla geçen bu yer  adından söz edilmeye başladığı günden güne inşa edilmiş. Sultan I. Mahmud (1730-1754) döneminde Divitdâr Emin Mehmed Paşa, padişah için bu Hasbahçe’nin deniz kıyısına iki katlı ahşap bir saray yaptırmış, bu yapı Sultan III. Selim (1789-1807) ve Sultan II. Mahmud (1808-1839) dönemlerinde de onarılarak kullanılmış.

Haberin Devamı

Sultan Abdülmecid (1839-1861) döneminde özellikle saray ve kasır mimarlığında Batılı biçimlerin tercih edildiği yıllar oluğu için padişah, Küçüksu Kasrı’nın bulunduğu alandaki eski ve ahşap yapıyı yıktırarak, yerine bugünkü kasrı yaptırmış.

5 maddede Küçüksu Kasrını keşfedelim

1857 yılında yapımı tamamlanan Küçüksu Kasrı bodrumuyla birlikte üç katlı olarak inşa edilmiş. Kasrın bodrum katı, kiler ve mutfak hizmetkârlara ayrılmış, diğer katlarsa bir orta mekâna açılan dört oda biçiminde düzenlenmiş. Bu özelliğiyle geleneksel 'Türk Evi' plan tipini yansıtan yapı, genellikle dinlenme ve av amaçlı olarak kullanılan bir 'Biniş Kasrı' niteliğindeymiş.

Devlete ait diğer saray yapılarının tersine yüksek duvarlarla değil, dört yönde kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış zarif demir parmaklıklarla çevrilidir.

Sultan Abdülaziz (1861-1876) döneminde cephe süslemeleri elden geçirilerek zenginleştirilmiş. Dış cephede ve iç duvarlarda Batılı tarzda süsleme motifleri kullanılmış.

Haberin Devamı

5 maddede Küçüksu Kasrını keşfedelim

Oda ve salonlar değerli sanat eserleriyle döşenmiş, Avrupa’dan sipariş edilen mobilyalarla dekore edilmiş.

Küçüksu Kasrı, Cumhuriyet Dönemi'nde bir süre devlet konukevi olarak kullanılmış . 1992 yılında başlatılan kapsamlı bir restorasyonla Küçüksu Kasrı’nın denize kayması engellenmiş ve 1996 yılında yeniden müze-saray olarak ziyarete açılmış.