GündemMazlumların sesine ses oldu

Mazlumların sesine ses oldu

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti kadın hareketini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, eğitimden sağlığa, kadın sorunlarından engellilerin problemlerine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarını himaye ederek, seslerinin duyulmasına katkı sağladı.

Mazlumların sesine ses oldu

Kadının iş hayatında daha aktif rol alabilmesi için bölge ülke liderlerinin eşleriyle “iş hayatında kadın” temalı uluslararası konferanslar düzenlenmesine destek verdi.

Haberin Devamı

Okuma seferberliği

Emine Erdoğan, Türkiye’nin belli yörelerinin kanayan yarası olan kız çocuklarının okutulmaması sorununa karşı Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yurt çapında büyük bir seferberlik başlattı. “Haydi Kızlar Okula” kampanyası ile 300 bine yakın kız çocuğunun okuma-yazma öğrenmesine ve okula gitmesine vesile oldu. Eğitim konusundaki bu gayreti “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasıyla yeni bir boyut kazandı. İsmini Emine Erdoğan’ın verdiği bu çalışma ile okuma-yazma öğrenme fırsatı bulamamış annelerin problemlerine çözüm üretildi. Okuryazarlık seferberliği ile bir yıllık sürede Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bir yıllık sürede 800 binden fazla okuma yazma bilmeyen vatandaş, tek tek ulaşılarak okur yazar yapıldı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, çocuklara şiddet uygulanmasına, onların zorunlu olarak çalıştırılmasına karşı da “7 Çok Geç” gibi erken çocukluk eğitiminin önemini vurgulayan çeşitli kampanyalara destek verdi.

Gönüllülük seferberliği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hazırlanan “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri” projesiyle Türkiye’nin 81 ilinden vali eşleri ile birlikte kadın, yaşlı, çocuk, engelli, gazi ve şehit aileleri, yoksullar ve madde bağımlıları gibi grupların yaşam kalitesini yükseltmek üzere bir gönüllülük seferberliği başlatıldı. Proje kapsamında “korucuyu aile”nin önemini anlatmak için Türkiye genelinde 2 bin 154 tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantılar sonrasında 2 bin 880 koruyucu aile yanına 992 çocuk yerleştirildi. 2002 yılında 515 çocuk koruyucu ailede iken 2018 yılı sonu itibariyle 5 bin 277 koruyucu ailenin yanında 6 bin 454 çocuk yeni bir yuvaya kavuştu. Sadece geçen yıl yani 2018’de bin 230 koruyucu aile yanına bin 521 çocuk yerleştirildi. Her hafta ortalama 28-30 çocuk yeni koruyucu ailelerin yanına yerleştirildi. Şubat 2019 itibariyla 5 bin 360 aile yanında 6 bin 556 çocuk oldu. Gönül Elçileri Projesi, en iyi kamu projesi dalında halkla ilişkiler alanının Oscar’ı kabul edilen “Altın Pusula” ödülünü aldı. 2013 Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) programı ile Gençlik Servisleri Merkezi (GSM) tarafından “Türkiye’de Gönüllülük, Gönüllülüğün Rolünün ve Katkılarının Keşfedilmesi” çalışmasında da Gönül Elçileri Projesi’ne dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İnsan hakları seferberliği

Emine Erdoğan, dünyanın farklı coğrafyalarından yükselen seslere de kulak verdi. Özellikle zulüm ve yoksullukla mücadele eden halkların yanında oldu. Gazze, Myanmar ve Pakistan gibi bölgelerde yaşanan insanlık trajedilerine karşı sessiz kalmayarak uluslararası organizasyonlar düzenledi. 2009 yılında Gazze’ye yönelik İsrail saldırıları ve insani yardım ambargosu uygulanması üzerine Emine Erdoğan, Arap dünyası ve Batılı ülke liderlerinin eşlerini İstanbul’da bir araya getirerek “Savaşı durdurun” çağrısında bulunan tek first lady oldu.

2012 yılında ise Myanmar’da yaşanan insanlık dramını can güvenliği riski uyarılarına rağmen bizzat yerinde gidip gördü ve bölgeye insani yardım ulaştırdı. Milyonlarca annenin duygularına tercüman olarak sorunu dünya gündemine taşıdı ve büyük yardım kampanyalarının başlamasına vesile oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası ödüller

Emine Erdoğan, yaptığı çalışmalarla ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödülün de sahibi oldu. Emine Erdoğan’a 15 Şubat 2011’de Brüksel’de barış, özgürlük ve demokrasi alanındaki çalışmalarından ötürü İsviçre merkezli Crans Montana Forumu’nun “Prix de la Fondation” ödülü tevdi edildi. Dünyanın dört bir yanında yürüttüğü insani yardım desteklerinden dolayı ise 11 Eylül 2018’de, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Küresel Donörler Forumu kapsamında “Hayırseverlik Mirası Ödülleri”nden “İnsani Hizmet Takdir Ödülü” aldı. 28 Eylül 2018’de ise Emine Erdoğan’a, uluslararası insani yardımlarından dolayı, ABD merkezli Küresel Ümit Koalisyonu tarafından New York’ta düzenlenen “İnsani Yardım Liderliği Özel Ödülü” takdim edildi.