GündemHologram hostesli yapay zekâlı mağaza

Hologram hostesli yapay zekâlı mağaza

19.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergiledikleri, “sıfır atık”tan üretilen tasarım giysilerle dikkati çeken Ezra ve Tuba Çetin kardeşler, 3. havalimanına hologram hostesli, yapay zekâlı mağaza açıyor. Ekim 2019’da açılacak mağaza dünyada bir ilk olacak

Hologram hostesli yapay zekâlı mağaza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Külliye’de verdiği davette, sergiledikleri, “sıfır atık”tan üretilen tasarım giysilerle dikkati çeken Ezra ve Tuba Çetin kardeşler, dünyada ilk kez giyilebilir teknolojik ürünlerin satılacağı, “doğa dostu yapay zekâlı mağaza” projelerini hayata geçiriyor. Modacı kardeşlerle tasarımlarını ve yepyeni projeleri, “doğa dostu yapay zekâlı mağaza”yı konuştuk.

Haberin Devamı

- “Ezra+tuba” markası olarak 2012’den beri “giyilebilir teknoloji” ürünleri tasarlıyorsunuz. Giyilebilir teknoloji nedir?

- E.Ç: Giyilebilir teknoloji, üzerinize giydiğiniz teknoloji içeren her türlü elbise ve nesneyi tarif ediyor.

- Moda dünyasında ‘sıradan’lıktan kurtulma fikri nasıl gelişti?

- E.Ç: 2012’de Paris Moda Haftası’nda 4 yıllık sürede yaptığımız defileler, satış kampanyaları sonucunda sektörde kalıcı olabilmek için farklılık yaratmamız gerektiğini gördük. Yeni projeler üzerinde çalışmaya başladık. 2015’te ilk beş projemizi Intel’e sunduk ve 2016’da giyilebilir teknolojilerde dünyada bir ilki başardık ve 100 yılın keşifleri arasına girdik.

Hologram hostesli yapay zekâlı mağaza
- T.Ç: Giyilebilir teknolojiler için 2016’nın ısınma yılı olduğu düşündüğümüzde, 2019 itibarıyla devrimin başlangıcı olacak. Giyilebilir ürünlerle beraber, 7/24 birbirlerine bağlı elektronik ürünler ağını temsil eden IoT’de hayatımıza akın edecek. Tahminler, 2019’da IoT ağlarının en az 5 üründen oluşacağı yönünde.

- Kelebek elbise, kalp krizini haber veren tişört tasarımlarınız var ve gerçekten inanılmazlar. Bu projeler için nasıl yola çıktınız? Yeni projeler var mı?

Haberin Devamı

BİLİM KURGU DEĞİL

- E.Ç: Geleceğe dair teknolojiden faydalanmak üzere çalışmalar yapabilmek için mühendisler ile çalışmaya başladık ve bizde bu arada yakında yaşanacak değişimin bir parçası olabilmek adına yazılımdan detaylara kadar kendimizi eğitmeye başladık.

- T.Ç: Bu değişim gerçekten uzak bir bilim kurgu gibi gelebilir size ama aslında hem sosyal hem teknolojik daha derin değişimlerin temelini oluşturuyor. Sonuçta değişim başladı. Mobil cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve sanal gerçeklik için geliştirilecek sayısız uygulama, yazılım alanında teknolojik olduğu kadar müthiş bir ekonomik büyüme sağlayacak ve elbette bu büyüme özellikle tekstil alanında kaçınılmaz olacak. Artık tüketici hayatına hız, konfor katmayan hiç bir ürüne sıcak bakmayacaktır. Keza doğaya zarar veren geri dönüşümü olmayan bir çok üründe talep görmeyecektir. Bu doğrultuda kumaş ve ürün çalışmaları yapıyoruz. Yeni projelerimiz var; olanı da geliştiriyoruz.

HOLOGRAM HOSTES

- Gelelim doğa dostu yapay zekâlı mağazaya...

- E.Ç: Çevremiz yapay zeka ile çevrilmiş durumda ve bu da tüketicinin hayatında vazgeçilmez durumda. Google Translate, Apple Siri, Facebook Haber Akışı, telefonunuzun harita uygulamaları, bilgisayarınızdaki oyunlar, bunların hepsi günlük hayatımıza girmiş yapay zekâ sistemleri. Ayrıca akıllı telefonunuz ve kullandığınız diğer birçok cihaz yapay zekâ yazılımları ile dolu. Kısacası günümüz dünyasında yapay zekâdan kaçış yok. Sonuçta yapay zekâ denilen olgu belli bir öğrenme ve mantık sistemine dayandırılmış, sonuca ulaşma yeteneği olan yazılımlardır. Biz de başlangıçta sadece havalimanları için insansız hologram hosteslerin hizmet ettiği, içinde Nero pazarlamadan yapay zakânın hücrelerinize kadar bedeninizi kopyaladığı sistemlerin yanı sıra bire bir hizmet aldığınız 30 metrekare bir mağaza tasarladık.

Haberin Devamı

- T.Ç: Mağazada kullanılan malzemeler geri dönüşümlü. Biz marka olarak teknoloji ile doğaya sahip çıkan ve koruyan bir markayız. O nedenle vegan ve geri dönüşümlü kumaşlar ya da doğal elyaflar kullanıyoruz. Mağazanın içinde akıllı ürünler dışında geri dönüşümlü vegan ürünler de satışa sunulacak. Bu mağazalarda ana koleksiyona değil yeni gelişmiş teknolojilerle üretilen parçalara ulaşabileceksiniz.

Haberin Devamı

DÜNYADA İLK OLACAK

- Türkiye’de böyle yapay zekâlı mağazalar var mı şu anda?

- E.Ç: Türkiye’de böyle yapay zekâlı mağaza örneği yok. Dünyada daha farklı konseptlerde çalışmalar var fakat aynı donanım ve konseptte değil. Biz her zaman yenilikçi ve yeni fikirler üzerinde çalışıyoruz zaten önemli olanda bu. Ancak bu şekilde farklılıklar yaratabilirsiniz.

Hologram hostesli yapay zekâlı mağaza

MENDİL GÖMÜP SULADILAR

Emine Erdoğan, “Sıfır Atık” özel temasıyla gerçekleştirilen davette modacı kardeşler Ezra-Tuba Çetin ile Bakır İpeği’nden üretilmiş geri dönüşüm özelliğine sahip mendili toprağa gömmüştü.

EKİM 2019'DA AÇILACAK

- Sizin yapay zekâlı mağazanız ne zaman hizmete başlayacak?

- E.Ç: Arzumuz ilk olarak 3. havaalanında olması. Yeni havaalanında bir ilk olması bizim için önemli. Mağazanın tasarımına başladığımızda dünyada metrelerce kare yer tutmadan hızlı ve kaliteli hizmet sunmak amacı ile yola çıktık. Doğada geri dönüşümlü malzemeden tasarlanmasının da amacı bu. Kullanılmayan bir mağaza, beton yığını gibi doğada kaybolmadan kalacağına geri dönüşüme girerek yok olmalı! Bütün bu süreçte 2019 Ekim ayını hedef aldık.

Haberin Devamı

- Peki, günü geldiğinde bir kişinin alışveriş yapması için adım adım neler yapması gerekecek?

- E.Ç: Kapıdan içeri girdiğiniz zaman hologram hostes tarafından karşılanıyorsunuz. Kapılardan geçerken tüm bedeniniz ölçülerine kadar okunuyor ve duvarlarda kendinizi görebiliyor, istediğiniz ürünü üzerinizde deneyebiliyor, kredi kartınızı oturduğunuz koltuğa gösterdikten sonra ödemeyi gerçekleştiriyor ve ürünü alabiliyorsunuz. Her şeyi yöneten yazılım. Paketlenmiş ürünleri mağazada rahatlıkla bedeninize göre alabiliyorsunuz.

- Bu mağazada satışa sunulacak teknolojik ürünler arasında neler var?

- Öncelikle vegan, geri dönüşümlü kumaşlardan yapılan ürünler ve IOT ile geliştirilmiş kıyafetlerden aksesuara kadar bir ürün gamı satışa sunulacak. Bu mağazalarda ‘ezratuba’ ana koleksiyonlarına yer verilmeyecek.

Hologram hostesli yapay zekâlı mağaza

KIYAFETTEN BESİNE

- Emine Erdoğan’ın 8 Mart davetinde, ‘sıfır atık’tan ürettiğiniz tasarım giysiler sergilenmişti. Çok etkileyici kıyafetler vardı. ‘Çevreye duyarlı giyilebilir teknolojik kıyafet’ ne demek? Kıyafet nasıl çevreye duyarlı oluyor?

- T.Ç: Kıyafet atıklarının doğada çözülüp kaybolması 200 ile bin yıl arasında gerçekleşiyor. Bu nedenle plastik ham madde gelecek için çok tehlikeli. Bizim koleksiyonumuzda kullandığımız kumaşlar, 3 aydan sonra toprakta çözünmeye başlıyor ve içerisinde bulunan tohumlar toprak ile temas ettikten sonra bitkiye dönüşüyor.

- E.Ç: Yani kısaca ‘ezratuba’ ürünlerini aldığınızda kullanmaktan vazgeçerseniz bile sadece 1 avuç toprağa gömmeniz yeterli. Böylece yiyebileceğiniz bitkilere sahip olabilirsiniz. Hedefimiz sürdürülebilirlik ve kalıcılık sağlayabilmek.