GündemBoğaziçi Köprüsü bu yükü kaldırmaz

Boğaziçi Köprüsü bu yükü kaldırmaz

16.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın, Boğaziçi Köprüsü’ne çok sayıda insanın yığılması nedeniyle Avrasya Maratonu’nda önlemler alınacağı açıklamasına uzmanlardan destek geldi: Köprü bu yükü taşımaz!

Boğaziçi Köprüsü  bu yükü kaldırmaz

Bakan Binali Yıldırım’ın, hafta sonu koşulacak Avrasya Maratonu’nda Boğaziçi Köprüsü’nde güvenlik nedeniyle vatandaşların koşmalarına izin verilmeyeceği açıklamasına uzmanlardan da destek geldi. Köprünün yaşlandığını ve insan geçişine uygun olmadığını belirten uzmanlar, sadece atletlerin köprü üzerinden koşmasına izin verilebileceğini söylüyor.
Kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Maratonu öncesi hazırlıklar sürüyor. Pazar günü 35’incisi düzenlenecek maraton için Boğaziçi Köprüsü’nde önlemeler alınacak. Önceki yıllarda köprü üzerinden çok sayıda insanın geçişi sırasında meydana gelen sarsıntı korku yarattığı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, maratona katılanların Boğaz Köprüsü’nde koşmalarına izin verilmeyeceğini söyledi. Yıldırım, rezonans riskine karşı maraton katılımcılarının köprü geçişlerinin gruplar halinde yapılacağını belirtti. Uzmanlar 40 yaşındaki köprüden çok sayıda insanın geçmesinin çeşitli riskler taşıdığını belirterek alınan önlemi destekledi.

‘Performansı çok düştü’
* Dr. Alp Caner (Köprü ve İnşaat Cemiyeti Başkanı): Köprü yakında bakıma girecek. Köprünün yorulmayla ilgili bir değerlendirmesi yapıldı yakın zamanda. Çelik yapılarda yorulma görülebiliyor. Bazı detayların değişmesi de gündemde. Bu konuyu şöyle düşünebiliriz; eskimiş bir arabanız var ve çok hızlı kullanmak pek de iyi olmaz. Köprünün performansı düşmüş durumda. İnsan geçişi sırasında ayak ritimleri köprünün frekanslarıyla çakıştığı için köprü daha fazla sallanır. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız gibi. Tedbir olarak insanların geçişini kontrollü sağlamak önemli. Bazı köprüler için insan geçişi konforu söz konusudur. Boğaziçi Köprüsü, insan geçişi konforu sağlamayan bir köprüdür. Maratonun güzergâhıyla ilgili tartışmalar da yaşanıyor. Başlangıç yerine bitiş noktası olarak köprünün kullanılması önerileri var. Ancak maraton kıtalar arası bir etkinlik. Şehrin tanıtımı açısından da önemli. Belki, köprüyle ilgili riskleri aza indirebilmek için sadece iddialı sporcuların köprü geçişi olan etaplardan koşması sağlanabilir.

‘Mutlaka tedbir alınmalı’
* Prof. Dr. Kurtuluş Soyluk (Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi): Maratona katılan vatandaşların köprüyü koşarak geçmesi yapı üzerinde ciddi etkiler oluşturdu. Geçtiğimiz yıllarda bunun örneklerini yaşadık. Boğaziçi Köprüsü için en olumsuz durum koşanların oluşturduğu yüksek modlardaki frekanslar, yani rezonanstır. Bu durumdan kaçınmak lazım. Alınan tedbir yerinde olacaktır. Ne kadar fazla katılımcı koşarsa köprüde titreşimler artacaktır. Dolayısıyla maratonun köprü geçiş kısmında tedbirli ve kontrollü geçiş herhangi bir olumsuzluğun önüne geçecektir.

‘Koşu altyapıyı zorluyor’
* Prof. Dr. Abdul Hayir (İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesi): Köprüde önümüzdeki yıl geniş kapsamlı bir bakım çalışması olacak. Geçtiğimiz yıllarda maraton sırasında yoğunluktan ve ritmik koşulmadığından köprü ciddi anlamda sarsıntı geçirmişti. Koşma eylemi yürümeye göre yapıyı daha fazla zorlar. Köprüden yürüyerek geçilmesi yapıyı daha az etkileyecektir. İstanbul’un belli sembolleri var. Boğaz Köprüsü, Galata Kulesi, Kız Kulesi bunlardan akla ilk gelenler. Dünyanın her yerinde bu etkinlikler şehirlerin sembollerini tanıtabilecek güzergâhlarda yapılır. Köprünün üzerinden geçilmesi ülkemizin tanıtımı açısından önemli. Ancak, yapının işlerliğini tehdit etmeyecek önlemler de alınmalı. Yoğunluğun kontrollü geçişle sağlandığı önlemler yerinde.

Haberin Devamı

36 bin kişiden fazlası riskli

* Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Semih Tezcan: Bakan kendisine verilen teknik bilgilerin yetersizliğinden dolayı çok hata işledi. Maratona katılanların koşmaması yönünde yapılan çağrıları anlayamıyorum. Köprü koşmaktan zarar görmez, köprü yoğunluktan zarar görür. Köprü aşırı yüklenmekten risk altına girdi geçmişte. Yanlış açıdan bakılıyor. Grup grup geçişe izin verilecekse koşmak neden yasak olsun? Köprü üzerinde 36 bin kişiden sonra risk başlıyor. Herkesin birden yüklendiği bir ortamda risk büyür. İki kule arası 2 bin 500 tonu geçmeyecek şekilde yükleme yapılmalı. Köprünün de sınırları var. Köprü 6 şeritten oluşuyor. Ancak, köprüde rezonans etkisini hissetmemek için en fazla bir şerit kadar insanın geçişine izin verilmeli. Evet önlem alınsın ama bu önlem de gereğinden fazla. İsmi üstünde maratonda koşulur.

KEŞFETYENİ
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı
14 Şubat'ta aşkını ilan etmişti! Ne zaman sevgili oldukları ortaya çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 07:55

Yarışma bittikten sonra aşkını ilan eden Semihcan, Sancakay Ilım ile ne zaman sevgili olduklarını açıkladı.