Gündem Alevlere 16 tonluk söndürme bombası

Alevlere 16 tonluk söndürme bombası

19.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale’de saatte 70 kilometreyi bulan hızla yoğun ormanlık alana doğru ilerleyen alevlere 16 tonluk söndürme bombalarıyla müdahale edildi. Yangın 52 saat sonra kontrol altına alındı .

Alevlere 16 tonluk söndürme bombası

Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde geçen pazar günü örtü yangını olarak başlayan ancak ormana sıçrayan yangın, önceki gün saatteki hızı 70 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle büyüdü. Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarıokçular, Kurşunlu ve Işıklar olmak üzere toplam sekiz köyün etkilendiği yangın, 52 saat sonra kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Önceki gün havanın kararmasının ardından gece görüş özelliği bulunan helikopterle havadan, 60’dan fazla arazöz ve 900’den fazla personelle de karadan yangına müdahale edildi. Dünkü söndürme çalışmalarında, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 9 uçak ve 22 helikopterle havadan etkin müdahale yeniden başladı.

TSK destek verdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçaklar ve helikopterler de ASFAT tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen yangın söndürme kitlerini kullanarak havadan müdahale etti. Helikopterlere yardımcı olmak için Türk Hava Kuvvetleri’nin kargo uçakları da seferber edildi. Uçaklardan içinde yangın söndürme kimyasalları ve su bulunan 16 tonluk yangın söndürme bombaları atılarak, çalışmalara destek sağlandı. Milli Savunma Bakanlığı da Hatay, Muğla, Osmaniye ve Çanakkale’de art arda meydana gelen orman yangınlarını söndürme çalışmalarına TSK’ya ait 18 helikopter ve 2 uçağın da destek verdiğini bildirdi. Yoğun müdahalelerin ardından Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangını 52 saat sonra kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yangında hava araçları tarafından bin 800 sorti yapılarak toplamda 4 bin 900 ton su atımı gerçekleştirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından etkilenerek hastanelere sevk edilen 61 kişiden 4’ünün tedavisinin devam ettiğini açıkladı. -Çanakkale DHA, İHA

Bir kıvılcım ormanı yaktı 

Diyarbakır’ın Lice kırsalında ormanda önceki gece yangın çıktı. Alevler, rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldı. Bölgedeki altı ev tahliye edilirken, ekiplerin müdahaleleri sonucu yangın 20 saat sonra kontrol altına alındı. Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde önceki gün balya makinasından çıkan kıvılcımla bir tarlada başlayan yangın rüzgârın etkisiyle ormana sıçradı. Rüzgârın etkisiyle büyüyen yangın 13 saatte kontrol altına alınırken, 350 hektarlık alan kül oldu. Yangınla ilgili jandarma ekipleri, balya makinesini kullanan S.K. ve S.K isimli iki şüpheliyi gözaltına aldı. 

Haberin Devamı

Alevlere 16 tonluk söndürme bombası

Yerli ve milliYerli ve milli imkânlarla üretildi

2022 yılına kadar yurt dışından temin edilen ve temin sürecinde büyük sorunlar yaşanan yangın söndürme kitleri, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT tarafından yerli ve milli imkanlarla Türk askeri fabrikalarında üretiliyor. Yangın söndürme kitleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait hava araçlarına entegre edilerek yangınlara hızlı ve etkin bir müdahale imkânı sağlıyor. Yangın söndürme kitleri helikopterlere 2,5 ton su taşıma, yangınlara ise saatte 30 ton su ile müdahale imkânı sağlıyor. Yerli yangın söndürme kitleri Gürcistan’a da ihraç edilmeye başlanmıştı.

Yazarlar