Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Medicilerden Guggenheim’a birçok önemli ailenin sanat koleksiyonları günümüze kadar geldi, hâlâ müzelerde görebiliyoruz.

Ama döneminin birçok önde gelen koleksiyonerinin ömür boyu özenle seçip topladıkları eserler ise ölümlerinden sonra açık artırmaya çıkıyor ve hızla el değiştiriyor.

Bunun son örneklerinden biri de Paul Allen koleksiyonu.

Paul Allen, Türkiye’ye sık sık tatile gelen bir isimdi.

Microsoft’un kurucu ortaklarından biriydi ama kendisi Bill Gates kadar ön planda olmayı tercih etmedi.

En büyük teknoloji koleksiyonu açık artırmada

Paul Allen, 1990’ların sonlarında, koleksiyonundaki eserleri dünyadaki müzelere genellikle isimsiz ödünç vererek halkla paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

2018’de öldüğü zaman, dünyanın en zengin 27. insanıydı.

Ölümünün ardından mirasının yönetimi kız kardeşi Jody Allen’a geçti.

Tam 2 yıl önce Christie’s’de yapılan açık artırmada sanat koleksiyonunun bir bölümü tam 1,5 milyar dolara satılarak rekor kırdı.

Şimdiye kadar tek kişiye ait yapılan en yüksek fiyatlı açık artırmaydı.

‘Vizyoner: Paul G. Allen Koleksiyonu’ başlığını taşıyan müzayede, Allen’ın zevklerinin derinliğini ve çeşitliliğini yansıtan 500 yıllık sanat tarihini kapsıyordu.

Satışa çıkan eserler arasında Paul Cezanne ‘La montagne Sainte-Victoire’ (1888–90) ve Jasper Johns’un yayımlanmamış eseri ‘Small False Start’ (1960) dikkat çekiyordu.

Ayrıca koleksiyonda, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Paul Gauguin, Georgia O’Keeffe ve Roy Lichtenstein’ın önemli eserleri de yer alıyordu.

Geçen yıl ise Allen koleksiyonundan başka bir seçki de 88.8 milyon dolar gelir getirdi.

Paul Allen, yaşamı boyunca servetinin 2.6 milyar dolarından fazlasını bilim, sanat, müzik, film ve çevreyle ilgili konulara akıttı.

Sanat koleksiyonundan elde edilen gelir de hayır kurumlarına bağışlandı.

Bu kadar değerli bir koleksiyonun parçalanarak satılması elbette üzücüydü.

Paul Allen kendi adını taşıyan bir müze kurabilirdi.

Aslında Seattle’daki çağdaş sanat piyasasına önemli katkılarda da bulundu.

Seattle’ı bir sanat merkezine dönüştürmeye çalıştı, Seattle Sanat Müzesi’ne büyük bağışlar yaptı.

Haberin Devamı

Bu yıl 25-28 Temmuz tarihleri ​​arasında düzenlenecek Seattle Sanat Fuarı’nın kurulmasına da öncülük etti.

Şirketi Vulcan, eski bilgisayar ve askeri eserler koleksiyonu için müzelerin yanı sıra sinema anıları koleksiyonunu barındıran bir sinema salonu kurdu.

Bu kurumların birçoğu ne yazık ki Paul Allen’ın ölümünden sonra kapandı.

Paul Allen, ölümünden sonra bu kararı vermesini 2006’da verdiği bir röportajda şöyle açıklamıştı: “Koleksiyon yapmak zorundasın çünkü eserleri seviyorsun… Ve biliyorsun ki tüm bu eserlerin sadece geçici bekçisisin, tüm bu eserler senden daha uzun ömürlü olacak.”

Şimdi ise Paul Allen’ın pandemi döneminde kapanan ve daha sonra yeniden açılamayan bilgisayar müzesi Living Computers: Museums + Labs’ın koleksiyonu da açık artırmaya çıkıyor.

Christie’s’de gerçekleşecek müzayedede uzay giysileri, ilk bilgisayar örnekleri, tablolar ve Albert Einstein’ın 1932’de ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’e yazdığı mektup gibi farklı parçalar var.

‘Birinci Nesil’ olarak adlandırılan açık artırma, birinci nesil teknolojilere ve onların mucitlerine odaklanıyor ve üç bölümden oluşuyor: ‘İlkler: Bilgi İşlemin Tarihi’, ‘Ufkun Ötesinde: Geleceğin Sanatı’ ve ‘Sınırları Zorlamak: Yaratıcılık’.

Haberin Devamı

Açık artırma 10-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

Bakalım bu sefer nasıl bir rekor kırılacak…