Ekonomi Memur maaşıyla değişen ödeme ve ücretler! Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, engelli aylığı, 65 yaş aylığı...

Memur maaşıyla değişen ödeme ve ücretler! Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, engelli aylığı, 65 yaş aylığı...

04.07.2024 - 07:27 | Son Güncellenme:

Milyonlarca memur ve emeklinin alacağı enflasyon farkı geçtiğimiz gün belli oldu. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73 oranında enflasyon farkı alacakken, memur ve memur emeklilerinin alacağı zam farkı yüzde 19.31 olarak gerçekleşti. Yeni zamlar sadece memur ve emeklileri ilgilendirmiyor. Bedelli askerlik ücreti, kıdem tazminatı tavanı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım yardımı gibi kalemlerde de tutarlar değişti. İşte memur maaşıyla değişen ödeme ve ücretler...

Memur maaşıyla değişen ödeme ve ücretler Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, engelli aylığı, 65 yaş aylığı...

Milliyet.com.tr/ÖZEL Milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam oranları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24.73, memur ve memur emeklileri yüzde 19.31 oranında zam alacak. Memur maaşlarının belli olmasıyla birlikte pek çok ödeme ve ücret de değişiyor. Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım yardımı memur maaşlarına yapılan zamla yükseldi. Peki yeni dönemde ödeme ve ücretlere ne kadar zam yapıldı?

Haberin Devamı

GÖZLER EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA

Öte yandan en düşük emekli maaşı halihazırda 10 bin TL seviyesinde bulunuyor. Emekliler kök aylıklarına gelen enflasyon farkı kadar zam alacak. Peki 10 bin TL olan en düşük emekli aylığı için bir düzenleme bekleniyor mu?

İŞTE DEĞİŞEN ÖDEME VE ÜCRETLER

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Memur maaş katsayısına bağlı olarak belirlenen birçok ücret yeni dönemde enflasyon farkının belli olması ve üzerine toplu sözleşme zammının eklenmesi ile birlikte değişti.

Bunlar arasında kıdem tazminatı tavanı, 65 yaş aylığı, bedelli askerlik, engelli aylığı ve evde bakım aylığını sayabiliriz. Memur maaşlarına zam oranı enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesaba katılarak bu dönemde yüzde 19.31 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Buna göre kıdem tazminatı tavanı 35 bin TL’den 41 bin 758 liraya, 65 yaş aylığı 3 bin 504 TL’den 4 bin 180 TL’ye, bedelli askerlik ücreti 182 bin 609 TL’den, 217 bin 870 TL’ye, engelli aylığı 2 bin 798 TL alanlarda 3 bin 338 TL’ye, 4 bin 197 TL alanlarda 5 bin 7 TL’ye yükseltildi. Evde bakım yardımı 7 bin 608 liradan, 9 bin 77 liraya yükseldi.

Memur maaşıyla değişen ödeme ve ücretler Kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, engelli aylığı, 65 yaş aylığı...

Tabi şunu belirtmemiz gerekiyor ki bu yaptığımız hesaplar memur enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte netleşen 19.31 oranı üzerinden yapılmıştır. Bu rakamlar refah payı eklemesi olması halinde ilgili tutarlar refah payı kadar yükselecektir.

10 BİN TL OLAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN BİR DÜZENLEME OLACAK MI?

En düşük emekli maaşı Meclis kararı ile belirlenebilir. Bunun için bir yasal düzenleme gereklidir. Her ne kadar Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarından refah payı artışının gündemde olmadığı sonucu çıkarılsa da biz toplumdaki ilgili kesimlerde oluşan yoğun beklentinin göz önünde bulundurulacağını ve bir miktar da olsa refah payı artışı yapılacağı kanaatindeyiz.

En düşük emekli maaşı için ayrı bir düzenleme gerekiyor. Şu anda halihazırda refah payı artışı olmazsa yüzde 24.73 oranında SSK ve Bağkur emeklileri zam alacaktır. Bu durumda kök maaşı 8 bin 20 TL ve altında olan emekliler eğer en düşük emekli maaşı ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa herhangi bir zam almadan 10 bin TL üzerinden emekli aylığı almaya devam edecekler.

Haberin Devamı

Bu da en düşük emekli maaşı alan kesim üzerinde bir rahatsızlığa yol açacaktır. Biz kısa süre içerisinde kök maaşlara bir düzenleme beklemiyoruz ancak, en düşük emekli maaşına yapılacak düzenleme ile en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL ile 13 bin TL arasına yükseltileceği kanaatindeyiz.”