Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Havaların ısınmasıyla ülkemizin birçok yerinden yürek yakan yangın haberleri geliyor. Ben de bu hafta üç dört gündür Ege Bölgesi’nde yangın çıkan illerdeki belediye başkanlarıyla bir araya geldim. Bir anda aklıma geçen ay katıldığım Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ve çok sayıda belediye başkanının katıldığı etkinlikte izlediğim sunumda; Sampaş Holding, dijital ikiz, yapay zekâ ve bilgi teknolojileri çözümleriyle bir kentin Akıllı Kent Operasyon Merkezi üzerinden bütünleşik olarak nasıl yönetilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bu çözümlerden ormanlarda çıkabilecek bir yangının, başlangıç aşamasında nasıl tespit edilebildiğini, can ve mal kayıplarının nasıl en aza indirilebileceğini detaylı olarak dinledik. Ormanlarımız hâlâ yeşilken elimizde de böyle güzel teknoloji varken bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel yönetimlerin bu işe ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Dijital ikiz ile orman yangınları önlenebiliyor

Dijital ikiz nedir ? 

Dijital ikiz aslında fiziksel bir varlığın, sürecin veya sistemin sanal bir kopyası anlamına geliyor. Kentler bağlamında ise bu, tüm kentsel çevrenin dijital bir modelinin oluşturulmasıyla mümkün oluyor. Bu sürecin en önemli aşamalarından biri, kentteki yaşamın ürettiği verileri toplamak. Veri toplama işi de sensörler, akıllı kameralar ve IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) teknolojileriyle mümkün oluyor. Toplanan verilerden yapay zekâ ve makine öğrenme teknikleri ile çıkarımlar elde edilerek dijital ikiz teknolojisiyle birleştiriliyor ve kentlerin büyük veriye dayalı yönetileceği yeni bir döneme giriliyor. 

Bodrum’a feribot seferleri başladı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum-Turgutreis-Didim deniz otobüsü seferleri hizmetinin açılışı için Muğla’ya davet edildim. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ve çok sayıda vatandaş ile ilk seferi deneyimledik. Ege’nin iki şehri ve turizmin gözdesi denizden birleşmiş oldu. Bodrum-Turgutreis-Didim deniz otobüsü seferleri sayesinde iki şehir arasında feribot kardeşliği de başladı.

Haberin Devamı

Dijital ikiz ile orman yangınları önlenebiliyor

Feribottan ‘Özel’ notlar

Feribotun kaptanı Karadenizliydi. İlk anonsunda “Ekrem” diye seslendi. Kaptan birkaç kez “Ekrem” diye anons edince feribottaki herkes Ekrem İmamoğlu’na mı sesleniyor diye şaşırdı kaldı! Sonrasında Ekrem’in mürettebattan biri olduğunu öğrendiğimizde uzun bir süre güldük. Ardından ikinci anonsu mürettebattan Ramazan’aydı. Biz Kaptan’ın üçüncü anonsunu beklerken. Üçüncü anonsu Özgür Özel yaptı: “Makine dairesi nasılsınız? Genel Başkan konuşuyor.” Daha sonra feribotun yolcularına seslenen Özel, “Deniz otobüsü seferlerinin birincisini başlatıyoruz. Şu anda kornaya sizi selamlamak üzere basıyorum. Bu tarihi günde, Kabotaj Bayramı’nda bize eşlik ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyor, iyi yolculuklar diliyoruz” dedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yolculuk boyunca yolcularla sohbet etti. Hatıra fotoğrafları çektirdi ve projeyle ilgili misafirleri bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...