23.04.2018 - 13:16 | Son Güncellenme:
Regl dönemi gecikmesi
Her kadını ortalama yirmi sekiz gün süren periyotların kimi zaman dengesi şaşabilir. Bazen erken bazen de geç âdet görme durumu her kadının en az bir kere yaşadığı bir süreçtir. Hava değişikliği, stres, yorgunluk, bağışık sistemi, hastalık gecikmesi, kansızlık ve birçok sebepten ötürü âdet düzeni değişebilir. Altında ciddi bir sebep yatabileceği gibi korkulacak bir şey de olmayabilir. Yine de herhangi bir değişiklik durumunda uzman birinden yardım almalısınız. Âdet dönemi hamilelik döneminde son bulduğu için kadınların birçoğu geciken âdetinden sonra hamilelikten şüphelenmeye başlarlar. Kimileri evham ve telaş yaparken kimileri de kendini ne yazık ki boş bir umuda sürüklenmiş olarak bulunur.
Ruhsal ve fiziksel değişimler
Kadınlar bazen hormonal bazen de psikolojik sebeplerden ötürü dönem dönem hassaslaşabilir, olur olmadık yerlerde alınganlık yapabilir, çabuk sinirlenip ağlayabilir. Bu belirtiler aynı zamanda hamilelik döneminin de bir süreci olduğundan kadınların kafasında bir şüphe yer etmeye başlar. Fizyolojik olarak da mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, iştah artması ya da azalması, kilo almak gibi değişimler de hem çevredeki insanların dikkatini çekerek hem de bireyin kendi içinde farkındalığı ile bu gibi yanılmalar ortaya çıkar. Birey kendinin hamile olduğunu sanar.
Geçmişte hamilelik süreci yaşayanlar
Hamilelik sürecini deneyimlemiş olan kadınlar her hamileliğinde aynı şeyleri yaşayacağını düşünerek hareket eder. Hamilelik döneminde yaşamış olduğu ruhsal ve fizyolojik değişimlerin harfiyen yerine geleceğini sanar. Öyle ki, bir tanesini bile yaşasa, örneğin mide yanması, tiksinme, hemen kendini bu duruma hazırlamaya başlar. Hatta hiç zaman kaybetmeden vaktini hamilelik testleriyle geçirmeye başlar. Fakat yine de temkinli olmakta yarar vardır çünkü her hamilelik belirtisi kişinin hamile olduğu anlamına gelmez.