06.05.2021 - 06:25 | Son Güncellenme:
AA-DHA
Gelen son dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. İşte Koca'nın açıklamalarından satır başları:
Uygulanan tedbir ve kısıtlamalar ile birlikte hastalığın genel seyri de dikkate alındığında son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında tedbirlerin etkisini göstereceğini öngörüyoruz. Mevcut gidişat ödediğimiz bedele ve gösterdiğimiz sabra değeceğini işaret ediyor.
Mutasyonlar ile ilgili çok sayıda kayıt ve incelemeyi eş zamanlı olarak takip ediyoruz. Ortada bir gerçek var o da hastalığın varyantlarının etkisi konusunda kimse mutabık değil. Virüs benzer özellikleri göstererek dolaşımda kalmaya devam ediyor. Bu konuda aldığımız tedbirlerin toplum gündemini daha fazla meşgul etmesini gerektiren bir yönü yok. Mutasyonlar konusunda ne iyimser olacak ne de karamsarlığa sebep olacak somut bir tespit maalesef yok.
Hastalığın seyrini değiştirecek olan aşılar ile ilgili de sizleri bilgilendirmek isterim. Her gelişmeyi zamanında sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bu konuda da gelişmeler oldukça bilgilendirmiştim. Şu anda Türkiye 100 milyon doz sinovac ile, 90 milyon doz Biontech ile ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır.
Usulsüz belge elde etme hastalığına yakalanmış ve eleştiriyle gerçekleri çarpıtmayı bilinçli olarak ayırt etmeyen birileri çıkıp Çin ile anlaşma 50 milyon yapıldı 100 milyon değil diyor. Daha önce Çin ile yapılan anlaşmaları defalarca ve tüm detayları ile ifade ettim. Anlaşılan Çin ile yapılan anlaşmanın sadece ilk bölümünü esas alarak bir karalama kampanyası başlatmışlar. Çin ile iki seferde her biri 50 milyon doza karşılık gelen toplamda 100 milyon doza karşılık gelen bir anlaşma imzaladık.
Bugün Çin’den aşı gelecekti nerede diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin. Karşı çıkacağım, eleştireceğim diye gerçekleri çarpıtmak kimseye fayda vermez. Yalan dipsiz bir kuyudur ve sahibini o kuyunun dibine er ya da geç gönderir. Hakikat ise güneş gibidir. Ne kadar saklanmak istense de pırıl pırıl aydınlatır.
Bugün mücadele bütünlüğü açısından susuyor olmamız edebimizdendir. Bu saldırganlığa sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Akif’in dediği gibi, Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum!
Son dakika haberine göre, Kovid-19 vaka sayısı 81 ilin tümünde azaldı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 24-30 Nisan'ı kapsayan verilere göre, her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı tüm illerde azaldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Geçen haftaya göre 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok azalan illerimiz; İzmir, Sakarya, Adana, Kırşehir ve Kars" mesajını paylaştı.
Sağlık Bakanlığı, 81 il için 24-30 Nisan'da her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarını açıkladı. Her 100 bin kişideki vaka sayısı, bir önceki haftaya (17-23 Nisan) göre tüm illerde düştü.
Kovid-19 vaka sayısının en çok azaldığı iller sırasıyla Çanakkale, İstanbul, Giresun, Yalova ve Tekirdağ oldu. Vaka sayısı Çanakkale'de 399,78, İstanbul'da 322,73, Giresun'da 317,79, Yalova'da 292,70, Tekirdağ'da 282,31 azaldı.
Önceki hafta vaka sayısı en fazla azalan iller arasında üçüncü olan Çanakkale bu hafta ilk sıraya, 11'inci olan İstanbul ikinci sıraya yükseldi.
Geçen haftanın vaka sayısı en çok düşen ili Yalova, bu hafta dördüncü sırada yer aldı. İllerin sıralamasının değişmesine karşın vaka sayısının azalışı önceki haftaya göre hız kazandı. Önceki hafta vaka sayısı artan Giresun ve Tekirdağ, bu hafta en fazla azalışın olduğu 5 il arasına girmeyi başardı.
İstanbul'da her 100 bin kişideki vaka sayısı bir haftada 854,75'ten 532,02'ye, Ankara'da 567,88'den 361,52'ye, İzmir'de 335,09'dan 223,34'e düştü. Böylece vaka azalışı İstanbul'da 322,73, Ankara'da 206,36, İzmir'de 111,75 olarak kayıtlara geçti.
Dikkat çeken değişiklik tam açılma kararı için de umut verdi. Önceki hafta Ankara'da vaka sayısı 33,74 artarken İstanbul'da 65,82, İzmir'de 16,88 azalmıştı. Önceki hafta 100 bin kişideki vaka sayısı 200'ün üzerinde azalan il olmazken bu hafta 3 ilde 300-400, 13 ilde 200-300 aralığında düşüş yaşanması dikkati çekti.
Her 100 bin kişideki vaka sayısının 300-400 arasında azaldığı iller Çanakkale, İstanbul ve Giresun olarak kayıtlara geçti. Kovid-19 vakası sayısının 200-300 aralığında düştüğü iller Yalova, Tekirdağ, Bayburt, Zonguldak, Kocaeli, Sinop, Kırklareli, Malatya, Bilecik, Samsun, Ordu, Ankara ve Erzincan olarak sıralandı.
Ülke genelinde 41 ildeki vaka sayısında 100-200 aralığında düşüş yaşandı. Bu iller şöyle: "Bartın, Edirne, Konya, Iğdır, Eskişehir, Kayseri, Balıkesir, Bursa, Düzce, Karabük, Erzurum, Rize, Osmaniye, Çorum, Kırşehir, Bolu, Nevşehir, Amasya, Afyon, Çankırı...
Antalya, Aksaray, Gaziantep, Sivas, Bingöl, Trabzon, Niğde, Sakarya, Aydın, İzmir, Tunceli, Kilis, Hatay, Yozgat, Karaman, Isparta, Ağrı, Elazığ, Tokat, Manisa, Kahramanmaraş."
Vaka sayısı 1-100 arasında azalan 24 il ise sırasıyla, Kırıkkale, Kütahya, Adana, Gümüşhane, Kastamonu, Adıyaman, Uşak, Muğla, Mersin, Batman, Burdur, Kars, Artvin, Denizli, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin, Ardahan, Van ve Şırnak oldu.
Öte yandan salgının sona ermesi için hayati önem taşıyan koronavirüs aşısıyla ilgili akıllara pek çok soru geliyor. Sağlık Bakanlığının sitesinde yer alan KOVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda merak edilen her sorunun yanıtı ayrıntılı olarak veriliyor. KOVID-19 aşısıyla ilgili yanıtları merak edilen soruları derledik.
KOVID-19 aşısı yapılacak grupta olunup olunmadığı e-Nabız uygulamasına girilerek kontrol edilebiliyor. Ayrıca kısa mesajla (SMS) öğrenmek de mümkün. Bunun için AŞI yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla TC kimlik numarası ve TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi yazılıp 2023’e kısa mesaj gönderilebiliyor.
Aşı yapılacak grupta olanlar Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) veya e-Nabız üzerinden randevu alabiliyor.
Koronavirüse yakalanan kişilerde koruyuculuk bir süre devam ediyor. Hastalık geçiren sağlık çalışanları virüse maruz kalma oranları daha yüksek olduğu için bir ay, diğer gruplar ise 6 ay sonra aşı olmalı.
Bugüne kadar ciddi yan etkilere rastlanmadı. Aşılama sonrasında sıklıkla görülen hafif yan etkiler şöyle sıralanıyor: Yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik.
Nadir de olsa alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Rahatsızlık hissedilmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve yakın zamanda aşı olunduğu bilgisi verilmeli.
Aşılamadan sonra hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alıyor. Herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir. Ayrıca aşılanan kişi hastalıktan korunuyor olsa bile virüsü aldıysa, başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor.
Bir hastalığı geçirerek kazanılan “doğal” bağışıklık düzeyi, hastalığa ve kişiye göre değişiyor. Yürütülen bazı araştırmalar COVID-19’a karşı gelişen doğal bağışıklığın uzun süreli olmadığını gösteriyor.
Karantina sürecini tamamladıktan sonra öncelikli risk grubunda yer alıyorlarsa aşı yaptırmalılar.
İlk dozda hangi KOVID-19 aşısı yapılmışsa, ikinci doz da aynı aşıyla yapılmalı.
KOVID-19 pozitif olan bir kişiye COVID-19 aşısı uygulanmasının olumsuz bir etkisi bulunmuyor.