Son Güncellenme:
Vekâlet, bir kişiye herhangi bir konu hakkında resmi kurumlarda bizim adımıza iş yapabilmesi için verdiğimiz yetkidir. Vekalet kişinin kendi isteğiyle, başkasını kendi yerine koyması olarak bilinir. Vekil kendisine görev verilen işi yerine getirmekle sorumludur.
Vekaletin yazılı olarak bildirilmesi vekaletname ile olur. Vekaletname ile vekalet verdiğimiz bir kişiye belirli durumlar altında kendi adımıza hareket edebilmesi için yetki vermiş oluruz. Vekalet verilecek kişinin akli dengesinin yerinde olması ve on sekiz yaşından büyük olması gerekmektedir. Vekalet noter huzurunda verilir.
Vekalet sözleşmesi vekilin müvekkili adına iş yaptığı bir sözleşmedir. Vekalet sözleşmesinin geçerli olması için yazılı olması ve noter tarafından onaylattırılması şartı vardır. Vekalet sözleşmesinin neleri kapsadığı vekil tarafından açıkça belirtilmelidir.
Vekalet veren ve vekil arasında süre konusunda bir anlaşma yoksa yani vekaletname metninin içinde süre hakkında bir bilgi ya da kısıtlama yoksa vekaletin süresi yoktur. Süre olmayan vekaletnameler de vekalet veren vekaletten vazgeçerse, vekil istifa ederse veya vekalet veren ölürse vekalet durumu biter.
Veraset ve intikal işlemleri, boşanma davaları, araç, gayrimenkul gibi alım satım konularında, tapu işlemleri ile ilgili konularda vekalet verilebilir.Vekaletin belirli bir şarta bağlı olarak şartlı verildiği durumlar da mümkündür. Vekil, vekalet verenin yani müvekkilin anlaşmada koyduğu bütün şartlara uymak zorundadır, anlaşma dışına göre hareket edemez. Vekalet verilen kişi söz konusu işi yaparken hiç kusuru olmaması şartıyla zarar uğradıysa, suçsuzluğu ispatlandıktan sonra karşılaştığı bütün zarar vekaleti veren kişi tarafından karşılanır.
2017 yılında noter bürolarında uygulanan vekalet ücretlerinden bazıları:2017 Araç Satışı için Vekalet Ücreti: 82,58 TL2017 Avukat Vekaletname Ücreti: 87,71 TL2017 Tapu Vekalet Ücreti: 122,07 TL