Son Güncellenme:
Buzdolabında muhafaza edilen gıdalar için buzdolabının çalışma sıcaklığı, hava sirkülasyonu ve fonksiyonelliği kadar temizliği de önemlidir. Ağzı açık kaplarda saklanan gıdalar, yıkanmadan dolaba konan meyve, sebze, yumurta gibi yiyecekler ve dolaba dökülen, poşetlerden sızan sıvı ürünler buzdolabının içinde kötü koku oluşuma ve bakterilerin üremesine sebep olabilir. Bunu önlemek için buzdolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Buzdolabı temizliği yapmaya başlamadan önce, çok kısa sürede çözülen ve bozulma riski taşıyan su içeriği yüksek gıdaları tüketmeli veya temizlik süresince başka bir soğutucuda tutmalısınız. Dışarıda bekletilmesi sakıncalı olan donmuş balık, et ürünleri ve taze konserve gibi yiyecekleri buz dolu bir kovada muhafaza edebilirsiniz.Gıdalara temizlik sırasında yabancı maddelerin bulaşmasını önlemek ve dolabın her köşesini iyice temizleyebilmek için buzdolabınızı tamamen boşaltmalısınız. Riskli gıdalar için gerekli önlemleri alarak boşaltma işlemine başlayabilirsiniz. Dolabı boşalttıktan sonra; yumurtalık, raf, sebzelik ve kahvaltılık çekmecesi gibi bölümleri çıkarabilirsiniz. Buzdolabınız karlanma yapıyorsa temizlikten birkaç saat önce dolabınızı boşaltıp sıcaklık ayarını yükselterek karların erimesini sağlayabilirsiniz.
Buzdolaplarının kullanım kılavuzlarında temizlikle ilgili öneriler yer alır. Genellikle çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi aşındırıcı kimyasalların kullanılmaması tavsiye edilir. Çünkü buzdolaplarının cam ve plastik yüzeyleri koruyucu filmle kaplanmıştır. Buzdolabınızı güçlü kimyasallar içeren temizlik malzemeleriyle temizlediğinizde bu yüzeylerdeki koruyucu film zarar görür ve çizilme, aşınma, lekelenme gibi kusurlar meydana gelebilir. Pürüzlü yüzeylere toz, kir gibi yabancı maddeler kolayca yerleşir ve mikroorganizmaların üremesine neden olarak gıdalar için tehdit oluşturabilir. Bu nedenle buzdolabınızın iç yüzeyini temizlemek için karbonatlı veya sirkeli su gibi hafif temizleyiciler kullanmalısınız. Çıkarılabilir parçaları ise su bazlı bulaşık deterjanı veya sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.
Temizliğin en önemli püf noktaları temizden kirliye doğru bir akış izlemek ve temizlenen yüzeylerin diğer yerlerle temasını kesmektir. Bunun için dolabınızın sebzelik ve kahvaltılık çekmece yuvalarından başlayarak sırasıyla yan duvarlar, kapak rafları ve dondurucu bölümünü temizleyebilirsiniz. İç kısımları karbonatlı suyla ıslatılmış sünger veya bezle silebilirsiniz. Silme işleminden sonra dolap içini ıslak kalmaması için kurulamalısınız. Çıkarılabilir bölümleri ise sabunlu suyla yıkayıp durulayabilir, kuruduktan sonra yerine yerleştirebilirsiniz. Dolabın dış kapağını ve tutamakları deterjanlı bezle silip kurulayabilirsiniz. Dolabınıza sinmiş kötü kokular varsa temizlikten sonra bir miktar çay posasını ağzı açık bir kaba koyup dolapta bekleterek kötü kokuları çekmesini sağlayabilirsiniz.