EkonomiYKM’nin sürpriz ‘niyetlisi’ Boyner

YKM’nin sürpriz ‘niyetlisi’ Boyner

19.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

YKM’nin satış için fonlarla görüşmeleri hızlandırdığı haberi perakende dünyasını hareketlendirdi. Kulislerde Çarşı’yı dirilten Boyner’in taliplerden biri olduğu konuşuluyor

YKM’nin sürpriz ‘niyetlisi’ Boyner

Yeni Karamürsel Mağazaları’nın (YKM) sahipleri şirketin 60. yaşını kutladığı bu yıl “satış için görüşmelerini” hızlandırdı. YKM ile daha çok özel sermaye fonlarının (private equity) ilgilendiği biliniyor. Bunların başında Actera, Carlyle, QInvest, Bridgepoint, Turkven ve Esas Holding bulunuyor. Ancak talipliler arasında “niyetini belli eden” öyle bir grup var ki perakende camiası diğerlerinden çok bunu konuşuyor. Bu grup Boyner. Perşembe günü yedi yıl önce kapattığı “Çarşı”yı yeniden canlandıracağını açıklayan grup... Boyner Beymen’de ortaklık yaptığı Citigroup’un şirketi CVCI ile birlikte hareket ediyor. Kısa süre içinde “niyet” resmileşecek. Analistler, YKM’nin satış sürecinde “stratejik hisse oranının satılacağı”nı vurguluyordu. Şirketle görüşen alıcılara göre bu oran “yüzde 63”.

İpucunu Nuşin Oral verdi
Peki neden yüzde 63? Aslında bununla ilgili olarak kısa bir süre önce şirketin Yönetim Kurulu üyesi Nuşin Oral bir ipucu vermişti. Oral, şu anda şirketin yönetiminde 4. kuşağın olduğunu ve 22 kişi olduklarını anlatmıştı. Bu durumun da karar alma sürecinde kimi zorluklar yaratabileceğinin altını çizmişti.
YKM, Tan ve Ağralı ailelerinin ortaklığındaki bir şirket. Kaynaklara göre satılmayacak olan yüzde 37 hisse Harun ve Saruhan Tan başta olmak üzere Tan ailesine ait. Kalanlar, alıcılarla şunun görüşmesini yapıyor:
“Satın alanlar çoğunluk hissesine sahip olacak ama yönetimde söz hakkı konusunda ortaklık istiyoruz.” Aslında satın almayı değerlendiren fonlar içeriden şirket hafızasına sahip kişilerin yönetimde kalmasına “sıcak bakıyor.” O yüzden çok büyük bir sorun çıkması da beklenmiyor.

Haberin Devamı

Körfez ve ABD’den talip var
Talip fonların daha önce yaptığı alımlar şöyle:
- Actera: İsak Antika ve Murat Çavuşoğlu’nun birlikte kurduğu özel sermaye fonu Actera, 500 milyon doları aşan büyüklüğü ile Türkiye’de yatırıma odaklı en büyük özel sermaye fonlarından birisi. Actera’nın yatırımları arasında sinema zinciri Cinebonus ve AFM, spor salonu zinciri Mars Athletic Club ile Türkiye’nin en büyük dağıtım şirketlerinden Güney 2M dikkati çekiyor. Actera’nın bugüne kadar yaptığı en büyük yatırımlar arasında, kısa süre önce hisselerini sattığı Mey İçki de var.

- Carlyle: Amerikan yatırım fonu Carlyle, İzmit’te kurulu gemi inşa şirketi TVK Gemi’nin yüzde 50’sini satın alarak Türkiye’ye girdi. Carlyle, daha sonra hastane zinciri Medical Park’ın yüzde 40’ını satın aldı.
Carlyle Group daha önce Türk Telekom ve Kardemir’e de talip olmuştu. 1987 yılında bir grup yatırımcı ve American Aluminium Company’nin sahibi Mellon ailesi tarafından New York’taki Carlyle otelinde yapılan bir toplantıdan sonra kurulan şirketin danışmanları arasında dünyanın çeşitli ülkelerini yönetmiş başkan ve bakanlar bulunuyor. Bu nedenle grup, ‘Eski Başkanlar Kulübü’ diye de anılıyor. Fonun Türkiye operasyonunu Can Deldağ yürütüyor.

Haberin Devamı

- Qinvest: Türkiye’yi yakından takip eden Katar’ın en büyük yatırım fonu QInvest’in 1 milyar dolarlık sermayesi var.

- Bridgepoint: Uluslararası özel sermaye fonu Bridgepoint Türkiye’de araç muayene alanında faaliyet gösteren TüvTürk’ün yüzde 33 hissesini almasıyla biliniyor. Bridgepoint genelde 200 milyon euro ile 1 milyar euro arasında firma değeri olan işletmelerle ilgileniyor.

- Turkven: Türkiye’nin ilk özel sermaye fonlarından Turkven’in büyüklüğü 500 milyon euro’yu buluyor. Turkven’in yatırım yaptığı şirketler arasında Migros, Digiturk, Mavi Jeans, Dominos Pizza, Doğa Koleji ve Pronet de var.

- Esas Holding: Şevket Sabancı ve ailesinin kurduğu Esas Holding’in en büyük yatırımları arasında Pegasus, Air Berlin, AFM sinemaları, Peyman, City Farm ve ElectroWorld elektronik zinciri var.