06.09.2008 - 00:22 | Son Güncellenme:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise zammı savunmak durumunda kaldığı için üzgün olduğunu söyledi. Açıklamalar şöyle:
ÇETKODER yargıya taşıdı
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan elektrikte yüzde 34’lük fiyat artışı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, “Bu yıl içinde elektriğe yüzde 65 zam gelmiş olacak. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.
‘Boykot yapalım’
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 1 Şubat’tan önce KDV ve belediye vergisi dahil elektriğe 12.30 YTL ödeyen bir tüketicinin 1 Ekim’den sonra 20.63 YTL ödemek zorunda kalacağını ileri sürdü. Petrol fiyatları düşerken elektriğe zam yapılmasını anlayamadıklarını dile getiren Kaya şunları söyledi:
“Daha önce yapılan yüzde 22’lik zammın iptali için açtığımız davaya bunu da ekleyeceğiz. Bu zamla birleştirirsek tüketici lehine olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum. Enerji politikalarında hataların bedelini tüketici ödüyor. Biz tüketicilerin boykot yapması taraftarıyız.”
‘Ürünlerimize yansır’
Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Mehmet Kılıçlar, hükümetin açıkları sanayici ve bordroluya yüklenerek kapatmayı hedeflediğini, elektrikte zam oranının yüksek ve zamanlamasının yanlış olduğunu öne sürdü. Kılıçlar, “Zammı ister istemez ürünlerimize yansıtacağız. İmalat ve üretimde en önemli girdi kalemlerinden biri enerji maliyetleridir. Sanayicinin Avrupa ve dünyayla rekabet edebilmesi için enerji maliyetlerinin düşük olması gerekir” dedi.
‘Darbe vuracak’Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, elektrik zammının sanayiye darbe vuracağını belirterek şöyle konuştu:
“Bu koşullarda sanayicinin işi gerçekten çok zor. Türk sanayisi yanlış, beceriksiz ve popülist politikalar nedeniyle her geçen gün rekabet gücünü kaybediyor. Bunu her ay artan dış ticaret ve cari işlemler hesaplarından izlemek mümkün.”
Çağlayan: İyi diyemem
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem. Çünkü elektrik sanayici için en önemli girdi maliyetlerinden biridir” dedi. Çağlayan, eski bir sanayici ve Sanayi Bakanı olarak “yapılan zamları savunma noktasında olmaktan üzüntü duyduğunu, ancak dünyada hiç kimsenin öngöremediği şekilde enerji fiyatlarının arttığını” ifade etti.