27.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ - Tarım ve Orman Bakanlığı, eylül ayında üretim planlamasının düğmesine basarak Türkiye’deki toprakların yüzde 77’sinde üretilen ürünleri (hububat, baklagil, yağlı tohumlar, patates ve soğan) planlama kapsamına almıştı.
Üretim gücü, gıda arz güvenliği için önemli olan üretim planlamasının üretici ayağında da benimsenmesi için bakanlık, bilgilendirme ve eğitim stratejilerini geliştirmeye çalışıyor.
Bu kapsamda, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü üretim planlaması ve desteklerin sahada daha aktif uygulanabilmesi için köy bilgilendirme toplantılarına başladı. Bakanlık toplantıları belirli periyotlar halinde devam ettirerek, ülkedeki bütün üreticiye ulaşmayı hedefliyor.
CUMA BULUŞMALARI
Önceki gün 81 ilde yaklaşık 2 bin 780 köyde düzenlenen “Üretim Planlaması Cuma Buluşmaları” toplantılarına ziraat odaları, tarımsal örgüt temsilcileri de katıldı. Üreticilere ülkenin su stresi altında olduğu anlatılarak, hatalı ve aşırı su kullanımından kaynaklanan sorunlar, su tasarrufu sağlayan sulama teknikleri aktarıldı. Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi konularında planlamanın nasıl yapıldığı, planlama kapsamındaki ürünlerin neler olduğu anlatıldı.
MEVSİMLİK İŞÇİYE EĞİTİM
Üreticilerin etkin bir şekilde destekleme programlarından yararlanabilmesi için tarımsal krediler, sözleşmeli üretim, hibe programları, işlenmeyen arazilerin kiraya verilmesi, kayıtlılık, tarım sayımı konularında da bilgi verilirken, üreticilerin soruları da yanıtlandı. Bakanlık, mevsimlik işçilerin ürüne özgü eğitim eksikliği için de harekete geçecek. Su verimliliği seferberliği kapsamında eğitimlerin yaygınlaştırılması da hedeflenirken, usta öğretici, eğitici ve nitelikli personel istihdamının da artırılması planlanıyor.