16.06.2024 - 07:29 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Konut satışları uzun bir süredir aylık bazda üst üste düşüşler gösteriyor. Son açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde mayıs ayında 110 bin 588 konut satıldı. Satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 oranında azaldı.
Konut satışlarının üst üste düşüş gösterdiği bu dönemde birinci el satışlardaki değişim ise dikkat çekti. Sıfır konutlarda satışlar Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 artarak 35 bin 558 oldu. Peki konut satışlarındaki gerileme devam eder mi? İstanbul civarında vatandaşların satın almada en çok tercih ettiği bölgeler neler? Konut ve kiralarda düşüş görülür mü?
‘SATIŞLARIN DÜŞMESİNDE BİRDEN FAZLA NEDEN VAR’
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Konut satışlarında kısmen bir düşüş var. Aslında bir önceki aya göre iyi bir artışın olduğunu da söyleyebiliriz. Geçen ay 75 bin seviyesinde olan satışlar bu ay 110 bin seviyesine kadar yükseldi. Bunun aslında olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.
Özellikle geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 2.4 oranında azalma gösterdi. Satışların gerilemesinde birden fazla neden var. Bunlar içerisinde en önemlisi konut fiyatlarına erişimde yaşanan kısıtlılıktır. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 9 seviyesinde kaldı.
Bu nedenle krediye erişimde yaşanan problemin konut erişimini önemli derecede etkilediğini görüyoruz. KKM’den çıkışların da nispeten konut tarafında alımlara doğru yönelimi hızlandırdığını söylemek mümkün.
PİYASAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Birinci el konut satışlarında kısmen bir artış var. Mevcutta var olan konut stoku üzerinden kısmi bir artışı gösteriyor. İpotek dışında konut satışlarını etkileyen diğer faktörler ise mevduat faizlerindeki yüksek getiri oranı, kiralara getirilen yüzde 25’lik sınırlama, gayrimenkule getirileceği söylenen ek vergi gibi hususlar yatırımcı tarafında kişileri düşündürüyor diyebiliriz.
TARİH VERİLDİ: ‘GAYRİMENKULE YÖNELİM ARTABİLİR’
Piyasa genel anlamda bu seneyi geçen yıla benzer satış rakamları ile kapatır gibi düşünüyorum. Özellikle son çeyrekte artışların biraz daha hızlanacağını söylemek mümkün. Düşen enflasyon oranları sonrasında gayrimenkule yönelim artabilir. Piyasadaki fırsat gayrimenkullerinin satışı hızlanabilir. Satış rakamlarında ilerleyen süreçte bazı gerilemeleri yine göreceğiz. Şu an için haziran ayında tatilin erken başlaması ve uzun bir Kurban Bayramı tatili nedeniyle verilerde düşüşler yaşayacağız.
110 bin konut satışı açısından baktığımızda mayıs ayı verileri bu yılın en iyi verileridir. Bu seviyeleri yine yıl sonunda görebileceğiz gibi gözüküyor.
'ÇOK UYGUN FİYATLARA YERLER VERİLEBİLİYOR’
Birinci el konutu vatandaş daha çok almak istiyor çünkü kentsel dönüşüm ve deprem kaygısı ön planda. Artan birinci el üretim maliyetleri var ancak müteahhitler de finansal anlamda sıkıştığı için bu dönemde çok uygun fiyatlara yerler verilebiliyor.
Gayrimenkul tarafında birinci el konut satışlarında artışı görüyor olmak müteahhitler açısından önemli bir sinyaldir. Bu hala istenilen seviyelerde değil. Çünkü ilk el satışların artması lazım. Şu anda hala yüzde 67 seviyesinde ikinci el gayrimenkul satışları söz konusu. Bunun yarı yarıya olması lazım.
İSTANBUL’DA DİKKAT ÇEKEN BÖLGELER
İstanbul içinde Esenyurt, Beylikdüzü gibi hatlar ön plana çıkan bölgelerdir. Vatandaşlar nispeten daha çok yeni yapılmış yerleri tercih etmeye çalışıyor. Vatandaş kendi bütçesine göre bir yer almaya çalışıyor. Deprem riski söz konusu olsa bile kiraya dayanamayan kişilerin gayrimenkul tarafında arayışı var.
FİYATLARDA REEL BAZLI DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?
Konut fiyatlarında reel bazlı düşüşleri biraz daha görmeye devam edeceğiz. Kiralarda reel bazlı düşüşler biraz daha azalacaktır. Ancak satılık konutlarda düşüş birkaç ay daha devam edecektir.”