EkonomiMilyonlar merak ediyor! Özel sektör çalışanı nasıl promosyon alır?

Milyonlar merak ediyor! Özel sektör çalışanı nasıl promosyon alır?

21.10.2022 - 11:22 | Son Güncellenme:

Ek gelir elde etmek isteyen birçok emekli ve kamu çalışanı, maaşını en yüksek promosyon veren bankaya taşıdı. Bu durum sonrasında özel sektör çalışanları da promosyon talebinde bulundu. Peki özel sektör çalışanı nasıl promosyon alır? İşte cevabı...

Milyonlar merak ediyor Özel sektör çalışanı nasıl promosyon alır

Son olarak sosyal medyada örgütlenen bir çağrı merkezi çalışanları promosyon almayı başardı. “Özel sektör çalışanı nasıl promosyon alır?” TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ve Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu yanıtladı.

Haberin Devamı

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI NASIL PROMOSYON ALABİLİR?

TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kamu çalışanları ile ilgili yasal düzenlemeyi kısaca bahsedip özel sektöre geçmekte fayda var. 2007 yılında Başkanlık genelgesi ile gündeme geldi. Nitekim zaman zaman Emniyet mensuplarının 27 bin lira gibi promosyon aldı. Kamu çalışanlarında sıkıntı yok. Fakat özel sektör çalışanları konusunda yasal bir düzenleme mevcut değil. Burada yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Özel sektördekilerin promosyon alması işverenin vicdanına kalmış durumda.

Burada mutlaka yasal düzenlemenin acil yerine getirilmesi gerekiyor. Yasal düzenleme yapılırken, örneğin işveren bankadan promosyonu alır ama promosyon adı altında değil bankadan kendisine destek sağlanması gibi farklı adlarla da alınabilir. Bunun yasal düzenleme ile getirilmesinde fayda var.

Haberin Devamı

Mutlaka bir alt limit, skalaların oluşturulması gerekir. İşçi ve çalışanlar mağdur duruma düşmemiş olurlar.

BANKALAR, ÖDEME YAPTIKTAN SONRA İŞÇİ İŞİ BIRAKIRSA TAHSİLAT SORUNUNDAN MI ÇEKİNİYOR?

Mevzuat düzenlemesi yaparken bankaların promosyonu belirli periyotta verilmesi de yapılabilir. Alternatiflerin değerlendirilmesi gerekir. 3’er aylık periyotlar halinde ödenmesi de kararlaştırılabilir. Aylık bile yapılabilir. İşçi işten ayrılırsa ne olacak? Bunlar aşılabilecek şeylerdir.

BUNUN İÇİN GENELGEYE Mİ İHTİYAÇ VAR?

Öncelikle yasal düzenleme yapılmalı bunların SGK tarafından skalaların oluşturulması gerekir. Promosyon verilecek kişiye en alt sınır şudur şeklinde. İşverenin bankalarla özel anlaşma yapmalarının önüne geçilebilir. Şu sayıya kadar işçi çalıştıranın alabileceği promosyon şudur denilebilir. Bu her promosyon döneminde güncellenebilir.

BU DURUM BANKALARIN REKABETİNİ ENGELLER Mİ?

En alt limit belirlenebilir ama üst limit bankaların tercihine kalmıştır."

‘SENDİKALAR BASKI KURARAK PROMOSYON ALINABİLİR’

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yasal düzenleme yapılması lazım. Özel sektör çalışanları sendikalı ise sendikaları tarafından baskı kurularak maaş promosyonunun çalışanlara verilmesi sağlanabilir. Ancak sendikalı olmayan çalışanların böyle bir şansı bulunmuyor. Onlar sadece patronlarının inisiyatifi ile maaş promosyonuna kavuşabilirler.

Haberin Devamı

"YASAL DÜZENLEME İLE SKALA OLUŞTURULABİLİR’

Mevcut durumda birçok işveren bankadan pazarlıkla aldığı promosyonları kasasına aktarmakta, çalışana ödememektedir. Bu konuda yasal düzenleme ile skala oluşturulup bir asgari maaş promosyonu miktarının çalışanlara verilmesi sağlanabilir. Oluşturulacak skalada çalışan sayısı, maaş aralığı gibi (asgari ücretin yüzde 20’sinden yüzde 50 fazlasına kadar) bu skala ile oluşturulacak asgari miktarın çalışana ödenmesi zorunlu hale getirildiği takdirde işveren için bu bedeli ödeme yükümlülüğü doğmuş olacaktır.

Kötü niyetli işveren daha yüksek promosyon alsa bile bankadan aldığı promosyonları yasal skalada belirtilen tutarını çalışanına ödemek mecburiyetinde kalacaktır.

Haberin Devamı

Bankaların mağdur olmaması için promosyon sözleşmesi 3 yıllık yapılır ancak ödemeler 3 aylık periyotlarda gerçekleştirilebilir. Bu konu tarafların başta SGK yetkilileri olmak üzere oluşturacakları bir komisyonca incelenip, taslak haline getirilen düzenleme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilerek yasallaşması gayret edilmelidir.”

Yazarlar