22.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ZEYNEP AKTAŞ
Ekim 2010’dan bu yana düşüş kanalında hareket eden İMKB 100 Endeksi 9 Ocak günü gördüğü dip seviyesinin ardından yükselen bir ivme gösteriyor. Bu gelişme yatırımcılar üzerinde bahar havası estirmekte ise de temkinli duruş elden bırakılmıyor. Özellikle 10 Ocak’tan sonra hisse senetlerine yönelimin arttığı görülüyor.
Endekste düşüş trendinin son bulduğunu söylemek şimdilik daha erken. Zira Euro bölgesinde Yunanistan ile ilgili kaygılar halen devam ediyor.
Ekonomik küçülme beklentisi sürüyor. Kredi kuruluşlarının not düşüşleri gündemde. Böylesi bir durumda hisse senetlerindeki yukarı hareketler ancak satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Tüm bunlardan ayrı olarak ve en önemlisi Baltık DRY Endeksi’nin henüz olumlu sinyal vermiyor olması.
Globalleşen piyasalarda yatırımcıların öncü gösterge niteliğinde olan Baltık DRY Endeksi’ni göz ardı etmemesi gerekiyor. Bu endekste henüz düşüş seyri devam ediyor. Bilindiği gibi Baltık DRY Endeksi, tamamen hammadde taşıyan gemicilik maliyetleri ile ilgili bir endeks olup demir cevheri, çelik, kömür, çimento, bakır, kum, gübre gibi kuru yük taşımacılığı ile ilgili maliyetleri gösteriyor.
Durgunluk derinleşecek
Endeks hammadde taşıma maliyetlerini izlediğinden dolayı düşüşler durgunluğun daha da derinleşeceğini, yükselişler ise ekonomilerde canlanma olduğu şeklinde yorumlanmakta. Söz konusu endeks takip edildiğinde yönünün hala aşağıya olduğu gözlenmekte.
Bu da ekonomideki gelişimin seyri hakkında olumsuzluğun geçmediği ve hala devam ettiği anlamına gelmekte. Neticede aşağı yönlü eğilim halen devam ettiğinden ekonomik aktivitelerin toparlanacağına ilişkin olumlu sinyal de üretilememekte. Bununla birlikte bakır fiyatlarında 10 Ocak’tan bu yana gözlenen bir artış var. Kısa vadede borsalarda da bir canlanma sözkonusu. Ancak bu canlanmanın genele yayılması kalıcı bir yükseliş için önemli. Baltık DRY Endeksi aşağı seyrini koruduğu sürece, öncü göstergeleri ve pariteleri dikkatle izlemekte fayda var.
Fiyatlar geriliyor
MSCI Dünya Endeksi ile Baltık DRY Endeksi birlikte incelendiğinde yükselen MSCI Endeksi’nin birsüre sonra düşüşte olan Baltık DRY Endeksi’ni takip ettiği gözleniyor. Bu da fiyatların gerilemesine neden oluyor.
Baltık DRY Endeksi en son Ekim 2011’de zirveyi test etmiş ve bu seviyeden gerilemeye başlamıştı. Bu endeksin 1000 seviyesinin altına gerilemesi bazı gözlemciler için alarm sinyali olarak algılanıyor. Baltık DRY Endeksi Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Büyüyen gemi arzı, ekonomik belirsizlik, Çin ekonomisinin beklenenin altında büyümesi önümüzdeki aylara ilişkin endeksin olumlu bir seyir görüntüsü vermesine engel oluyor.
SPK HAFTALIK BÜLTENİNDE DİKKAT ÇEKENLER
SPK haftalık bülteninde 45 kişi için manipülasyon yaptıkları gerekçesi ile suç durusunda bulunulduğu açıklanırken, Pegasus’un halka arzının geri çekildiği belirtildi. Fenerbahçe ise 100 milyon TL’lik tahvil ihraç ediyor. Açıklanan haberlerin detayları ise şöyle:
MECNUR’A MANİPÜLASYON SUÇ DUYURUSU
SPK, aralarında Mecnur Çolak’ın da bulunduğu 45 kişi hakkında manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak. Kurul anılan kişilerin çeşitli tarihlerde Bossa, Cosmos Yatırım, Favori Dinlenme Yerleri, Hateks, Makina Takım, Mensa, Mert Gıda ve Transtürk Holding hisselerinde manipülatif işlem yaptıkları yönünde tespitte bulunarak suç duyurusunda bulunurken, ayrıca 6 ay boyunca borsalarda işlem yapma yasağı getirdi.
PEGASUS HALKA ARZI GERİ ÇEKTİ
Bu yılın ilk çeyreğinde halka arz edilmesi beklenen Pegasus Hava Taşımacılığı, SPK’ya yaptığı başvuru ile halka arzı geri çekti. Şirket 14 Şubat 2011 tarihinde SPK’ya başvurmuş ve 34.2 milyon TL nominal bedelli hissesini halka arz etmek istemişti. Her ne kadar erteleme hakkında açıklama yapılmadıysa da piyasalara yönelik iyimser bir beklentinin olmaması talebin de düşük kalacağı kaygısıyla böyle bir karar alındığı izlenimini vermekte. Geçtiğimiz günlerde Taraf gazetesi de halka arz edilmek istenmiş ancak yeterli talep gelmeyince halka arz iptal edilmişti.
FENERBAHÇE’DEN TAHVİL İHRACI
Fenerbahçe Sportif’in 100 milyon TL tahvil ihracı için SPK’ya yaptığı başvuru Kurul tarafından kabul edildi. Şirket ilk etapta 6 ay süre içinde 50 milyon TL nominal değerli tahvil halka arz etmeyi düşünüyor. Talep gelmesi halinde 100 milyon TL’ye kadar olan kısmın tamamı ihraç edecek. Tahviller 2 yıl vadeli ve 3 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli olacak. Şirket elde edeceği nakdi nerede kullanacağına dair açıklamada bulunmadı.
LİDERLER ZİRVESİ ÖNEMLİ
Avrupa’da yaşanan kriz sürecinde 9 ülkenin kredi notunun düşmesi, etkisini fazla hissettirmedi. Bunun nedeni not düşüşlerinin beklenmesi ve önceden fiyatlanmasıydı. 30 Ocak’ta yapılacak olan AB ülkelerinin zirve toplantısı oldukça önemli. Olumsuz gelişmeleri bir kenara bırakan piyasaların risk iştahında temkinli bir artış sözkonusu. Ancak ekonomik verilerin izlediği seyir ve açıklanan veriler olumlu tabloyu desteklemezse yükselişin sınırlı kalması kaçınılmaz.
BORSAYI BANKALAR TAŞIDI
İMKB endeksi, haftayı yüzde 6.45 değer artışı ile tamamladı. Banka hisselerinde gelen alımlar endeksi yükselişinde etkili oldu.
İMKB Banka endeksi yüzde 10.84 oranında değer kazandı. Haftanın en fazla işlem gören hissesi olan Garanti Bankası’nın yüzde 11.31, İş Bankası C’nin yüzde 6.87, Vakıflar Bankası’nın yüzde 12.07, Yapı ve Kredi Bankası’nın yüzde 12.55 değer kazanması banka sector endeksini ve İMKB 100 Endeksi’ni olumlu etkiledi.
AÇIKLANACAK VERİLER
23 Ocak 2012
17:00 Euro Bölgesi’nde ocak ayı tüketici güven endeksi.
Hazine 4 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi düzenleyecek.
Çin’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
24 Ocak 2012
12:00 Euro Bölgesi’nde Kasım ayı yeni sanayi siparişleri.
14:45 ABD’de haftalık mağaza satışları verisi.
Hazine 2 ve 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri.
ABD Merkez Bankası Başkanı yılda 4 kez yapılan FOMC faiz toplantısı sonrası basın toplantısının ilkini gerçekleştirecek.
25 Ocak 2012
07:00 Japonya Merkez Bankası (BOJ) aylık raporu.
11:30 İngiltere Merkez Bankası’nın son faiz toplantısının tutanakları.
14:30 TCMB imalat sanayi kapasite kullanım oranı.
17:00 ABD’de Aralık ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi.
17:30 ABD’de haftalık petrol stok verileri.
19:30 ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı.
26 Ocak 2012
15:30 ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları.
27 Ocak 2012
15:30 ABD 4.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak.
PPK TOPLANTISI İZLENECEK
Geçtiğimiz 2011 bütçe ve ekim dönemi işsizlik verileri açıklandı. 2011 yılsonu itibariyle bütçenin hedeflenenden daha düşük bir açık verdiği görüldü. İşsizlikte ise geçen yılın aynı dönemine göre gerileme kaydedildiği gözlendi. Ancak işsizlik oranlarında mevsimsel olarak bir artış var. Bu hafta Merkez Bankası’nın PPK toplantısı önemli.
BORSA
ORTA VADELİ DESTEK GÜÇLENDİ
50.750 seviyesi güçlenerek orta vadeli bir desteğe dönüştü. Orta vadede yükseliş eğiliminin güçlendiği dikkat çekiyor. İMKB 100 Endeksi 100 günlük ortalamaya yükseldi. Bu seviyede tutunması oldukça önemli. Endeksin destekleri 54.000 ve 53.00’de.
DÖVİZ
DESTEKLERİNİ TEST EDİYOR
Dışarıda euro/dolar paritesinin seyri, içeride Merkez Bankası’nın kararlı tutumunun sürmesi ve yabancı fon girişi Dolar/TL’de aşağı yönlü bir harekete neden oldu. Güçlü destek 1.80 seviyesinde bulunuyor. Dirençler 1.8250 ve 1.84 seviyelerinde.
FAİZ
Yatay harekette
Merkez Bankası piyasayı ihaleleriyle fonlamaya devam edebilir. Gösterge tahvilin bileşik faizi bu hafta yüzde 10.5-11 arasında hareket edebilir. Yukarı hareketlenmelerde 11 seviyesi aşağıda ise 10.5 seviyesi dikkatle izlenecek.
ALTIN
Altında destek 1.640’DA
Altın haftayı 1.663 seviyesinden tamamladı. Destek seviyesi 1.640’a yükseldi. 1.675 ve 1.680 seviyeleri güçlü satışların geldiği seviyeler. Yükseliş için 1.680 seviyesi aşılmalı. Destekler ise 1.640 ve 1.630 seviyelerinde bulunuyor.
DIŞ PİYASALAR
AVRUPA LİDERLER ZİRVESİNE ODAKLANILACAK
Standard & Poor’s’un (S&P)
9 Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürmesi sonrası, daha sakin bir piyasa izlendi. Ancak şimdi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları gündemde. Kısa vadede beklentiler biraz daha olumluya dönmüş durumda. Özellikle Yunanistan’ın borç takasında sona yaklaşılması ve ABD’den gelen olumlu ekonomik veri, küresel piyasalarda risk artışına neden oldu. Kısa vadede bardağın dolu tarafını görmek isteyenler için fırsat. 30 Ocak’ta ise AB ülkelerinin zirve toplantısı yapılacak. Hafta boyunca bu konudaki gelişmeler izlenecek.
ABD
Direnç 12.750’DE
Güçlü direnç 12.750 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye aşılamazsa ortalamalara doğru geri çekilme yaşanabilir. Destekler 12.300 -12.000 ve 11.750 seviyelerinde bulunuyor. Yükselişlerde 12.750 aşılamazsa satıcılar güçlenecektir.
BREZİLYA
DirençLERE YÖNELDİ
Güçlü direnç seviyesi olan 59.500’ün aşılması alımları da beraberinde getirdi. Bu seviyenin üzerinde yükseliş gücünü koruyabilir. 62.000’ün üzerine çıkabilirse 64.000-65.000 aralığındaki güçlü direnç bölgesini test edebilir.
JAPONYA
ORTALAMALARI KIRDI
Olumlu havadan etkilendi. Ortalamaların üzerine çıkmayı başardı. Bu hafta 8.700 seviyesindeki 100 günlük ortalamanın üzerindeki hareket güçlü seyrini sürdürmesini sağlayabilir. Güçlü direnç 9.100’de.
ALMANYA
6.500 DİRENCİ KRİTİK
6.500’deki direnç kısa vadede kritik. Bu seviyenin üzerine çıkmayı başarabilirse kısa vadede güçlü seyrini sürdürebilir. Ancak 6.500 seviyesinin aşılamaması yatay hareketin devamını getirebilir. Destekler 6.200 ve 6.100 seviyelerinde.