Ekonomi100. yılında İş Bankası’nın gelecek hedefi! Avrupa’yı kapsayan dijital banka olacak

100. yılında İş Bankası’nın gelecek hedefi! Avrupa’yı kapsayan dijital banka olacak

26.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın 100’üncü kuruluş yıl dönümü mesajında, “İkinci yüzyılımızda dünyada en geniş coğrafyada en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz. Öncelikle İngiltere ve AB’yi kapsayacak bir dijital banka hedefine ulaşma yolunda çalışıyoruz” dedi.

100. yılında İş Bankası’nın gelecek hedefi Avrupa’yı kapsayan dijital banka olacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olan Türkiye İş Bankası, ikinci yüzyılına adım atıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 26 Ağustos 1924’te 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon lira sermayeyle yola çıkan bankanın, bugün 20 bin çalışanı ve 1042 şubesinin bulunduğunu, 285 milyar liralık öz kaynak büyüklüğüne ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Aran, 11 ülkede 22 yurt dışı şube, 3 banka, 2 temsilcilikle esasında bölgesel bir bankaya dönüşen İş Bankası’nın aktif büyüklük, kredi ve mevduatta özel bankalarda birinci konumunu sürdürmesinin, İşCep’in “dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması” seçilmesinin 100 yılda bankanın nereden nereye geldiğinin güzel bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Dünyada 10’u amaçlıyor

Aran, “Kurulduğumuz günden bu yana bizim için değişmeyen bir şey var; o da ilk faaliyete başladığımız günkü ana amacımız neyse bugün de aynı amacı taşımak… Ülke ekonomisinin büyümesine ve istihdama, refahın artmasına katkı... İş Bankası 1924’te bunun için vardı, bugün de bunu yapıyor” dedi.

Aktif büyüklükte “en büyük özel banka” konumundaki İş Bankası’nın dünyaya açılmaya hazır olduğunu belirten Aran, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İkinci yüzyılımızda bir küresel banka nasıl konumlandırılıyorsa o seviyeye ulaşmayı, dünyada en geniş coğrafyada, en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz. Global bir oyuncu olarak küresel ligde dünyanın önde gelen ilk 10 bankası arasına giren bir İş Bankası hikayesi ülkemize çok yakışır. Cumhuriyetin kurulduğu şartları, o günkü yokluğu, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilk Genel Müdürümüz Celal Bayar’ın İş Bankası’nı bize emanet ettiği koşulları düşünürsek biz niye böyle bir bayrak teslim etmeyelim? İster bankacılık ister reel sektör olsun, tüm ekosistemin her bir kuruluşunu iş ortağımız görüp onlarla beraber güçlerimizi birleştirip küresel rekabette fark yaratacak adımlar atıyoruz. İşbirlikleri yaratmak ve bunlarla dünyaya açılmak, bu yolda bir fark yaratmak peşindeyiz. Bütün stratejimizi buna göre konumlandırıyoruz. Tesis edilmekte olan yeni ortaklıklarla bankanın ikinci yüzyıl perspektifini yansıtacak şekilde, öncelikle İngiltere ve AB’yi kapsayacak bir dijital banka hedefine ulaşma yolunda çalışıyoruz.”

İşCep’i çoklayacak

Aran, Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulaması, 14.7 milyon aktif müşteriye ulaşan İşCep’in, her gün yaklaşık 6 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini, sürekli yeni deneyim ve fonksiyonlarla zenginleştirilen uygulamanın bankanın dijitalleşmesindeki en büyük güç olduğunu vurguladı. Aran, “Temel fark, ilk yüzyılda şube açarak gidiyorduk, şimdi de İşCep’i çoklayarak gideceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Aran, bankanın yıl sonu hedeflerine ilişkin de öz kaynak karlılığı beklentisini yüzde 30’larda, net faiz marjını yüzde 2’lerde olacak şekilde revize ettiklerini belirtti.

‘Politika faizi 2025 yılı sonunda % 25’e iner’

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ülke ekonomisine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu. “Enflasyon kontrol altına alınıp fiyat istikrarı sağlandıktan sonra ekonominin dengeye ulaşacağını ve rahatlamanın ancak 2026 yılında görüleceğini bekliyorum. Kasım ayından itibaren 250 baz puan seviyesinde faiz indirimleri için fırsat oluşacağı ve bu yılın sonunda politika faizinin yüzde 45’e, önümüzdeki yılın sonunda da yüzde 25’e indirilebileceği kanaatindeyim. Bu, Türkiye’de enflasyonun kontrol altına alınması, sistemin işleyişi ve reel sektör üzerindeki yükün hafiflemesi gibi unsurlarla birleştiğinde 2026 yılına umutla bakmamızı sağlar. Tam bir güven ortamı yaratıldığında atıl durumdaki kaynaklar ülke ekonomisine kazandırılabilir.”

Haberin Devamı

100. yılında İş Bankası’nın gelecek hedefi Avrupa’yı kapsayan dijital banka olacak

100 YILLIK YOLCULUĞUN KİLOMETRE TAŞLARI

- İş Bankası, tam bağımsızlık konusunda kararlı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kuruldu.

- Fikri temeli İzmir İktisat Kongresi’nde atıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olan İş Bankası, kongrede kabul edilen genel ilkeler temelinde Celal Bayar’ın kurucu Genel Müdürlüğünde 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. 26 Ağustos, Büyük Taarruz’un başlangıç tarihi olduğu için özellikle benimsendi.

- İki şube ve 37 personel ile yola çıkan İş Bankası, İstanbul’un yanı sıra Bursa, İzmir, Adana, Samsun, Trabzon gibi illerde de açtığı şubelerle 1929 krizi patlak verene kadar 27 şubeye ulaştı.

- 1932 yılında Almanya’nın Hamburg ve Mısır’ın İskenderiye kentlerinde şubeler açtı. 

- Gazete ve matbaadan liman işletmeciliğine kimya sanayinden otelciliğe ve cam sanayine kadar uzanan geniş yelpazede faaliyet gösteren birçok şirkete iştirak etti. 1935’te, şu anda dünyanın en büyük cam üreticileri arasında yer alan Şişecam’ın temelini oluşturan Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikalarını kurdu.

Haberin Devamı

- 1982’de ilk ATM’leri Türkiye ile tanıştırdı, Bankamatik adıyla jenerik bir marka yarattı. 1993 yılında “803 kapılı tek şube” haline dönüştü.

- 1996’da ilk telefon şubesini, 1997’de ilk internet şubesini hayata geçirdi.

- Genel merkezini 2000’de Ankara’dan İstanbul’a taşıyan banka, 2015’te “Dijital Dönüşüm Programı”nı başlattı. 2017’de Atlas Veri Merkezi’ni hayata geçirdi.

- Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulaması İşCep 2007’de kullanıma sunuldu. 

- Moka, Pazarama, İş Enerji, Proemtia, İmece Mobil gibi girişimlere yatırım yaptı.

- Yapay zeka alanında ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT’yi geliştirdi.

- Girişimcilik ve tarım şubeleri açtı.