28.12.2022 - 08:58 | Son Güncellenme:
Türkiye bu sürede 4 derin deniz sondaj gemisi ve 2 adet sismik araştırma gemisiyle, bölgenin en büyük sondaj ve sismik araştırma gemisi filosuna sahip ülkesi haline geldi.
Hürriyet'ten Özge Esen'in haberine göre; son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise Çaycuma-1 sahasında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfedildiği açıklaması yapıldı. İşte Karadeniz gazının 10 maddede yolculuğu ve önemi:
"YERLİ GAZIN MALİYETİ İTHALE GÖRE DÜŞÜK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İthal ettiğimiz gaza göre, Karadeniz’de üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak” dedi.
Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de yeni doğal gaz rezervi açıklamalarıyla ilgili detayları basın toplantısıyla duyurdu. Son keşif ile birlikte Karadeniz’deki doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını belirten Dönmez, şunları söyledi:
“Çalışmalarımız üç aşamadan oluşuyor. Deniz tabanında sondaj işlemleri ile akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri devam ediyor. Bu çalışmaları 50’yi aşkın gemi ile yürütüyoruz. Üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak üç tane hattın yapım işlemi tamamlandı, testleri şu anda yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattı ve glikol basan hat tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık. Altyapı ikinci faz ile birlikte 40 milyon metreküplük kısmı da işleyecek şekilde hazırlandı. Üretilen gazı, BOTAŞ’ın ana ulusal iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları tamamlandı.”
İLK GAZ MARTIN SONUNDA
2023 Mart ayının sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacaklarını ifade eden Dönmez, “Yatırım çalışmalarımız devam ediyor. İthal ettiğimiz gaza göre, Karadeniz’de üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Üretilecek gazın miktarını da dikkate aldığımızda, bu değerlendirmeleri daha sağlam yapabiliriz. Ama başından beri söylediğimiz bir husus var, bu bizim kendi gazımız. Cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak. Buradan hem milletimiz hem de devletimiz kazançlı çıkacak” dedi.
Dönmez, Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetleri için de “Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin 6. parseldeki keşfi ile alakalı olarak hem KKTC Dışişleri Bakanlığı hem de bizim Dışişleri Bakanlığı’mız bu alanda yapılan çalışmalarla alakalı bir değerlendirme yaptı. 6. parsel, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetki alanının dışında kalan bir parsel ancak Kıbrıs’ın bir tek taraftan ibaret görürsek, yanılırız. Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak, yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz” diye konuştu. (ANKARA MİLLİYET)