EğitimVücut Ölçüleri Nasıl Alınır? Beden Ölçüsü Nereden Alınır?

Vücut Ölçüleri Nasıl Alınır? Beden Ölçüsü Nereden Alınır?

15.04.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Vücuda uyan, güzel görünen, rahat giysiler dikilebilmesi için her şeyden önce, beden ölçülerine uyan kalıplar ve kesimlerin kullanılmasına gereksinim söz konusudur. Bu yalnızca dikmek amacı doğrultusunda değil, mağazadan alınacak olan kıyafetler için de geçerli olmaktadır. Sizin Vücut ölçüleri nasıl alınır? Beden ölçüsü nereden alınır sorularının yanıtlarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.

Vücut Ölçüleri Nasıl Alınır Beden Ölçüsü Nereden Alınır

Dünyanın en kaliteli ve de modaya uygun giysi alınsa dahi yahut dikilmiş olsa bile; beden ölçülerine uymaması halinde hem rahatsız eder hem de kötü görünüme sebep olur. Bu noktada vücut ölçülerinin doğru şekilde alınması ve beden ölçüsünün iyi bilinmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vücut Ölçüleri Nasıl Alınır?

Vücut ölçüsü almak için; Cetvel, Mezura, Sağlam ve düz bir tabure veya oturak bir de bazı ölçüler için kişiye yardımcı olabilecek olan birisine ihtiyaç vardır gereklidir.

Doğru vücut ölçülerinin alınması için; vücut ölçüleri alınacak olan kişinin, ayakkabısız olarak yere çıplak ayakla basması gerekir. Kişinin üzerine, vücuduna tam olarak oturan, vücudu saran niteliğe sahip olan giysiler; atlet, mayo, külotlu, body, çorap giymemesi gerekir.

Beden Ölçüsü Nereden Alınır?

Beden ölçüsü alınırken vücut bölgelerini göğüs, basen ve bel olmak üzere üç bölüme ayırmak faydalı olacaktır. Beden ölçüsü hesaplaması yapılırken bluz, gömlek, tunik ve elbiselerde oldukça önemli rol üstlenen göğüs bölgesinden başlanabilir.

Göğüs ölçüsü alınırken mezurayı koltuk altından geçirmek suretiyle göğsün en uç noktasından birleştirmek gerekir. Arkadan düz bir çizgi şeklinde tutulan mezurayı önde hafif bir şekilde yukarıda, göğüslerin üzerinden geçecek şekilde birleştirerek ölçü alma işlemi gerçekleştirilebilir. Beden ölçülerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkan bel ölçüsü için belin sağ ve sol kıvrım hattının belirlenmesinin ardından bir mezura yardımıyla bu iki noktayı sarmak ve bel bölgesinin çevre uzunluğuna ulaşmak gerekir.

Beden ölçüsünün alınmasıyla ilgili olarak yapılacak son işlem basen ölçüsünü elde edebilmek amacıyla ayakta dik bir biçimde durarak ayakların birleştirilmesinin ardından mezurayı basen bölgesinin en kalın noktasından bir diğer noktasına kadar sarmak ve birleşme noktasında olan ölçüyü bulmak gerekir. Bu şekilde beden ölçü alma işlemi tamamlanmaktadır.