EğitimSeyr-Ü Süluk Nedir, Ne Kadar Sürer? Seyr-Ü Süluk Nasıl Yapılır?

Seyr-Ü Süluk Nedir, Ne Kadar Sürer? Seyr-Ü Süluk Nasıl Yapılır?

11.04.2022 - 16:16 | Son Güncellenme:

Süluk kelimesi bir yola girmek demektir. Seyir ise yürümek anlamına gelir. Tasavvufta terim anlamında kullanılan Seyr-u Sulük, nefsin isteklerinden kurtulmak ve insan-ı kamil olma yolunda ilerlemek manasına gelir. Bu yola giren dervişlerin dünyevi zevklerden arınması gerekir. Seyr-ü Süluk nedir, ne kadar sürer ve nasıl yapılır detayları ile derledik.

Seyr-Ü Süluk Nedir, Ne Kadar Sürer Seyr-Ü Süluk Nasıl Yapılır

Seyr-ü Süluk hakkında yazılan en önemli eserlerden bazıları şunlardır:

1- İbn-i Arabi - Kamil İnsan ve Allah
2- Sadreddin Konevi - İlahi Mefhalar
3- Molla Sadra - Kalbin Uyanışı

Seyr-ü Süluk Nedir?

Seyr-ü Süluk, çeşitli merhalelerden geçerek önce fenafillaha sonra bekabillaha erişmektir. Bu yolda amaç, nefsin tüm isteklerinden ve son olarak benlikten kurtulup Allah'ın zatına karışmaktır. Seyr-ü Süluk ile Vahdet-i Vücut inancı birbirleriyle yakından ilgilidir.

Seyr-ü Süluk Ne Kadar Sürer?

Seyr-ü Süluk için belirli bir süre yoktur. Örneğin Mevlevilikte çile doldurma süresi 1001 gündür. Bazı tasavvufi tarikatlarda ise bu süre 40 günle sınırlıdır. 40 günlük çileye kısaca Erbain adı verilir.

Seyr-ü Süluk Nasıl Yapılır?

Seyr-ü Süluk'un ilk aşaamsı tövbedir. Kul geçmiş günahları için tövbe ederek yeni bir yola girer. Bu yolda riyazet ve inziva büyük önem taşır. Dervis, az yemek yer, az uyur ve yüzünü halktan Hakka döner.

Seyr-ü Süluk ilmi açıdan üç aşamadan oluşur. Bunlar sırasıyla ilme'l yakin, ayne'l yakin ve hakke'l yakindir.