Eğitim Revak Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Revak Örnekleri Nelerdir?

Revak Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Revak Örnekleri Nelerdir?

18.08.2021 - 01:29 | Son Güncellenme:

Çeşitli alanlarda kullanılan terimler tarih boyunca değişiklik göstermiştir. Mimarlık alanı da bunlardan bir tanesi olmaktadır. Tarihin ilk zamanlarından itibaren devletlere ve milletlere göre mimari alanda kullanılan terimler birbirinden farklı olmuştur. Revak kelimesi de mimaride kullanılan bir kelime olarak bu bağlamda ele alınmaktadır. Peki, revak nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Revak örnekleri neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.

Revak Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Revak Örnekleri Nelerdir

 Revak kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olmaktadır. Türkçeye yabancı dilden bir kelime olmasına rağmen tarihte mimari alanda bu kavramdan sıkça bahsedilmektedir. Türk mimarisinde yapıları anlatırken bu kavramın kullanıldığı görülmektedir.

Haberin Devamı

 Revak Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Revak kelimesi, eskiden yapılmış yapılarda üstü kapalı olan yerler için ve önü açık olan yerler için kullanılan bir mimari terimi olarak ifade edilmektedir. Revak, sırtını bağlı olduğu binaya dayayan önü açık ve üstü örtülü olan mekan anlamında da kullanılmaktadır. Türklerde, Selçuklu devletinden başlayarak giderek Anadolu'da kurulan beyliklerde de yaygınlaşan bir mimari tarz olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre revak kelimesi, önü açık ve üstü kapalı olan yer olarak adlandırılmaktadır.

 Revak Örnekleri Nelerdir?

 Revak örneği olarak; cami revakı, kapı revakı, revaklı avlu ve revaklı bahçe şeklinde örnekler verilebilir.