EğitimParmak izinden ayak boyunu bulacak

Parmak izinden ayak boyunu bulacak

10.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bartın Üniversitesi’nde geliştirilen yapay zekâ destekli sistemle dünyada ilk defa olay yerinde bulunan parmak izi sahibinin ayak boyu tahmin edilerek zanlının tespitinde önemli bir adım daha atılmış olacak.

Parmak izinden ayak boyunu bulacak

Ekibin daha önce geliştirdiği “Parmak İzinden Cinsiyet Tahmin Eden Sistem” ve “10 Parmaktan Herhangi Biri Temel Alınarak Yeni Bir Yaklaşımla Parmak İzinden Cinsiyet Tespit Eden Zeki Sistem”in ardından oluşturulan “Parmak İzinden Ayak Boyunu Tahmin Eden Zeki Sistem” suçlu tespitinde kolaylık sağlayacak.

Haberin Devamı

TÜRKPATENT’ten patent belgesini alan sistemlere farklı ülkelerden ve firmalardan da talep var. Geliştirilen yeni sistemle ilgili bilgi veren Bartın Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Burak Ceyhan, “Parmak izinin sahibine ait daha önce hiçbir bilgi olmasa bile, sadece kişinin olay yerinden temin edilen parmak izi sisteme verilerek dünyada ilk defa geliştirilen yöntemle yapay zekânın otomatik devreye girmesi sonucunda parmak izi sahibinin ayak boyu yüzde 90’ların üzerinde başarı oranıyla tespit edilebilmekte. Elde edilen bilgi suçlu tespitinde şüpheli sayısını önemli miktarda düşürmekte” dedi.