15.06.2021 - 15:47 | Son Güncellenme:
İş rotasyonu ilk kez İngiltere, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde uygulanmıştır. Çeşitli departmanlarda uygulanabilen rotasyonlar, günümüzde başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yaygınlık kazanmıştır.
İş Rotasyonu Nedir?
Personellerin iş yerlerindeki farklı departmanlarda görev almasına iş rotasyonu denir. Rotasyonun hangi saatlerde ve departmanlarda, kimler arasında yapılacağı insan kaynakları tarafından belirlenir.
Rotasyonlar herhangi bir sektörle sınırlı olmayıp tüm sektörlerde ve departmanlarda uygulanmaktadır.
İş Rotasyonunun Avantajları Nelerdir?
Rotasyon birçok açıdan avantaj sağladığı için iş yerleri tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Bu avantajların başında personellerin, birden fazla departmanda deneyim kazanması yer alır.
Örneğin bir markette depo sorumlusu olarak çalışan bir kişinin, günde bir ya da iki saat kasaya bakması, personelin hem depo hem de kasada deneyim kazanmasını sağlar. Bununla birlikte rotasyon zaman ve kriz yönetiminde de etkili olan uygulamaların başında geliyor. Kasiyerlerden birinin herhangi bir nedenle işe gelmemesi durumunda, o gün için depo sorumlusu kasada durabilir.
İş rotasyonunun sağladığı avantajlar bunlarla sınırlı değil. Uzun mesai saatlerinde aynı departmanda aynı işi yapıyor olmak, çalışanların iş verimliliğini düşüren etkenlerden biridir. Bunun önüne geçmek için günün belli başlı saatlerinde görev değişikliği yapmak, hem personellerin motivasyonu hem de verimliliğini arttırır.
İş yerlerinde uygulanan rotasyonların en büyük faydalarından bir diğeri, kişiye farklı departmanlarda deneyim kazanma imkanı sunmasıdır.