EğitimBirr Ne Demek? İslamiyette Birr Kelimesi Hangi Manada Kullanılır?

Birr Ne Demek? İslamiyette Birr Kelimesi Hangi Manada Kullanılır?

04.03.2021 - 13:51 | Son Güncellenme:

Birr sözcüğünü hiç işitmemiş olabilirsiniz. Günlük yaşamda pek de karşılaşmak olasılığı bulunmayan "birr" kelimesi aslında İslamiyet'e ilişkin bir kavramdır. İşte sizler için ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Birr ne demek? İslamiyet’te birr kelimesi hangi manada kullanılır?

Birr Ne Demek İslamiyette Birr Kelimesi Hangi Manada Kullanılır

Birr, Arapça kökenli bir kelime olup; her türlü iyilik, doğruluk, günahsızlık manalarına gelir. Birr sözcüğü en geniş manası ile "Allah'u Teala' ya karşı saygılı olmak" anlamını ifade eder.

Birr Ne Demek?

Birr kelimesi Kuran' da geçmektedir. Kuran'ı Kerim'de çok yerde zikredilmiş olan birr kelimesinin geniş bir manası vardır. Birr sözcüğü her türlü iyilik, itaat, ihsan ve doğruluk ve ayrıca günahsızlık gibi manalar içerir.

İslamiyette Birr Kelimesi Hangi Manada Kullanılır?

Bakara Suresinin bir ayetinde bu terim ile ilgili geniş açıklama vardır. İslamiyet' te birr kelimesinin iman, ibadet ve ahlaka dair bütün iyi hasletleri kapsayacak genişlikte bir kavram olduğunu kabul etmek gerekir.

Aynı kökten gelen başka bir kelime olan berr ise "çok şefkatli ve kerem sahibi" manasındadır. Aynı zamanda Allah'u Teala'nın bir sıfatıdır. İtaatkar anlamına da gelen bu kelime ayrıca insanın sıfatı olarak da Kuran'da yer alır.