Dünya‘Yahudi terörü’ Israil’in güvenliğini tehdit ediyor

‘Yahudi terörü’ Israil’in güvenliğini tehdit ediyor

25.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Radikal dinci Yahudi bir ailenin düğününde, Filistinli bir ailenin ölümünün kutlandığını gösteren bir video, İsrail’de her kanattan siyasinin sert tepkisini çekti. Başbakan Netanyahu, radikal Yahudilerin ülkeyi tehdit ettiğini söyledi

‘Yahudi terörü’ Israil’in güvenliğini tehdit ediyor

İsrail’de, radikal dinci Yahudi bir ailenin düğününde, Filistinli bir ailenin ölümünün kutlandığını gösteren bir video ortaya çıktı. Video İsrail’de şok etkisi yaratırken, çoğunlukla yasadışı yerleşimlerde yaşayan ve Filistinlilere yönelik saldırılarda bulunan radikal dinci gruplarla ilgili tartışma başladı. Ülkede radikal dinci Yahudilere yönelik tutuklamalar gerçekleşirken, son dönemde ilk kez ‘Yahudi terörü’ ya da ‘Yahudi terörist’ ifadeleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

İşkence iddiası

İsrail’i şoke eden ‘Yahudi terörü’, 31 Temmuz’da Batı Şeria’daki Duma köyünde Filistinli bir aileye ait evin ateşe verilmesi sonucu 18 aylık bebek Ali Davabşeh ile ebeveynlerinin ölmesiyle su yüzüne çıktı. Davabşeh ailesinin sadece dört yaşındaki diğer oğullları sağ kalmıştı.

Başbakan Binyamin Netanyahu olayın terör saldırısı olarak soruşturulacağını açıklarken, şüpheliler gözaltına alındı. Yakalanan kişilerin haklarında somut bir kanıt bulunmasa da tutuklulukları devam ediyor. İsrail yasaları terör söz konusu olduğunda suçlama olmaması halinde bile ucu açık gözaltı süresine izin veriyor.

Geçtiğimiz günlerde, sorguları süren ‘Yahudi teröristler’e istihbarat teşkilatı Shin Bet tarafından işkence yapıldığı iddia edilmişti. Sanıklardan biri mahkemede, sorgu sırasında baş aşağıya asılarak ateşle tehdit edildiğini söylemişti. Bu iddialar üzerine ultra Ortodoks Yahudiler gösteri düzenlerken, Netanyahu ve yerleşimci yanlısı Yahudi Evimiz partisi üyesi Adalet Bakanı Ayalet Shaked, Shin Bet’in arkasında durdu.

Haberin Devamı

Tam da bu tartışmalar yaşanırken önceki akşam radikal dinci Yahudi bir grubun düğünlerinde Davabşeh ailesinin ölümünü kutladığını gösteren video ortaya çıktı. Savcılığa gönderilen ve İsrail’in Kanal 10 televizyonunda yayınlana videoda, bir kişinin elinde molotof kokteyli olduğu görülüyor, bir başka kişi de Ali Davabşeh’in fotoğrafını bıçaklıyor.

‘Yahudilik bu değil’

Görüntüler İsrail’i şoke ederken, Netanyahu, radikal dincilerin ülkeyi tehdit ettiğini söyledi. Başbakan, “Bu akşam yayınlanan şoke edici görüntüler, İsrail toplumuna ve İsrail’in güvenliğine tehdit oluşturan bir grubun gerçek yüzünü gösterdi. Devletin kanunlarını ihlal eden ve bu kanunların onları bağlamadığını düşünen insanları kabul etmiyoruz. Video, güçlü bir Shin Bet’in güvenliğimiz için ne kadar gerekli olduğunu gösterdi” dedi. Yeş Atid partisinin lideri Yair Lapid ise “Bu insanlarla Hizbullah’la, Hamas’la savaştığımız gibi savaşmalıyız” diye konuştu. Ana muhalefetteki Siyonist Birliği’nin liderlerinden Tzipi Livni, “Bebeklerin kanı üzerinde dans edenlerin Yahudiliği, benim Yahudiliğim değildir. Bu grup, Yahudi İsrail’i yok etmek; ülkeyi içinden yok ederek nefret devletine dönüştürmek istiyor” ifadesinde bulundu.

Haberin Devamı

İsrailli yetkililer, video hakkında birçok suçtan soruşturma açıldığını duyurdu. Basına göre, damat daha önce ‘Yahudi terörizmi’ eylemlerinde bulunduğu gerekçesi ile sorgulanmış. Düğüne katılanlar arasında Davabşeh ailesinin evini kundakladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin akrabaları ve arkadaşlarının bulunduğu belirtildi.

‘Yahudi terörü’ Israil’in güvenliğini tehdit ediyor


Düğüne katılanların dans ettiği videoda, bir kişinin elinde molotof kokteyli ve bıçak olduğu görülüyor. Bir başka kişi de ölen bebek Ali’nin fotoğrafını bıçaklıyor.

‘Yahudi terörü’ Israil’in güvenliğini tehdit ediyor


AFP’den Menahem Kahana, Davabşeh ailesinin kundaklanan evini gösteren bu kare ile İsrail’de Local Tetimony foto muhabirleri yarışmasının kazananı oldu.